Foto: LETA

Jauno projektu tirgū Rīgā otrajā ceturksnī samazinājusies aktivitāte - salīdzinot ar pirmo ceturksni, darījumu skaits saruka par 12%, teikts nekustamā īpašuma kompānijas "Arco Real Estate" Rīgas jauno projektu tirgus pārskatā.

Darījumu skaita samazinājums konstatēts Rīgas mikrorajonos par 18%, savukārt Rīgas centrā tas pieauga par 7%.

Salīdzinot ar 2021. gada otro ceturksni, šogad šajā laika periodā darījumu skaits nedaudz lielāks bija mikrorajonos - par 2%. Savukārt Rīgas centrā darījumu skaits šogad bija par 8% mazāks nekā pērn tajā pašā laika periodā. 2022. gadā otrajā ceturksnī lielākā daļa darījumu notika Rīgas mikrorajonos - 69%.

Aplūkojot darījumu skaitu ar dzīvokļiem jaunajos projektos Rīgā otrajā ceturksnī, "Arco Real Estate" secina, ka lielākā daļa darījumu jeb 35% notika cenu robežās no 50 000 līdz 100 000 eiro. Tie galvenokārt bija divistabu dzīvokļi ar vidējo platību 52 kvadrātmetri Rīgas mikrorajonos.

Otrajā ceturksnī Rīgas jaunajos projektos kopumā reģistrēti 30 dzīvokļu darījumi, kuru cena pārsniedza minimālo slieksni termiņuzturēšanās atļaujas saņemšanai (250 000 eiro). Tas bija par 29% mazāk nekā 2021. gadā tajā pašā laika periodā, kad tika reģistrēti 42 darījumi.

Rīgas mikrorajonos esošu jauno projektu dzīvokļu darījumu vidējā cena 2022. gada otrajā ceturksnī bija 1687 eiro par kvadrātmetru. Tādējādi dzīvokļu cenas 2022. gada otrajā ceturksnī bija par 4% augstākas nekā pirmajā ceturksnī.

Salīdzinot ar 2021. gada otro ceturksni, dzīvokļu darījumu vidējā cena bija par 5% augstāka. Jauno projektu segmentā izmaiņas bija lielākas nekā padomju laika sērijveida dzīvokļu tirgū, kur 2022. gada otrajā ceturksnī bija novērojams mazāks cenu pieaugums, teikts pārskatā. Sērijveida dzīvokļa cenas otrajā ceturksnī palielinājās par 2%. Kopš 2015. gada sākuma dzīvokļu cenas jaunajos projektos pieauga par 45%.

2022.gada otrajā ceturksnī tika novērots neliels aktivitātes kritums jauno projektu dzīvokļu tirgū Rīgas mikrorajonos - darījumu skaits otrajā ceturksnī bija par 18% mazāks nekā pirmajā ceturksnī. Savukārt, salīdzinot ar 2021.gada otro ceturksni, dzīvokļu darījumu skaits šī gada otrajā ceturksnī bija par 2% augstāks. Darījumu skaits šogad otrajā ceturksnī bija līdzīgs kā 2021.gada pirmajā ceturksnī.

Otrajā ceturksnī Rīgas mikrorajonu jauno projektu darījumu raksturīgais cenu diapazons bija 1600 - 2000 eiro par kvadrātmetru. Saskaņā ar Valsts zemes dienesta datiem otrajā ceturksnī kopumā šajā diapazonā ietilpa 43% no šī segmenta dzīvokļu darījumiem. Salīdzinājumam, 2021. gadā šajā diapazonā ietilpa 44% darījumu. Šī gada otrajā ceturksnī palielinājās darījumu skaits par cenu virs 2000 eiro par kvadrātmetru - reģistrēti par 61% vairāk darījumu nekā pirmajā ceturksnī.

2022. gada pirmajā ceturksnī visvairāk darījumu ar Rīgas mikrorajonos esošiem jauno projektu dzīvokļiem notika cenu amplitūdā no 1600 līdz 1800 eiro par kvadrātmetru. Šajā cenu kategorijā 2022. gadā netika novērotas būtiskas izmaiņas. "Arco Real Estate" atzīmē, ka arī divus iepriekšējos gadus tika novērots līdzīgs darījumu skaits. Šādu darījumu īpatsvars veidoja 24% no kopējā jauno projektu dzīvokļu darījumu skaita.

Šajā cenu kategorijā visvairāk darījumu notika projektā "Trebū Home". Darījumi šajā projektā notika galvenokārt ar divistabu dzīvokļiem ar vidējo platību 62 kvadrātmetri.

2022. gada sākumā Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļu darījumos daudzviet cenas pārsniedza 2000 eiro par kvadrātmetru, un šajā cenu kategorijā tika novērots būtisks darījumu skaita pieaugums. Vienas no augstākajām dzīvokļu cenām bija jauno dzīvokļu projektā "Baložu 9", kur cenas pārsniedza 2000 eiro par kvadrātmetru, un šis bija populārākais jaunais projekts šajā cenu kategorijā.

Kopumā otrajā ceturksnī reģistrēti 74 darījumi virs 2000 eiro par kvadrātmetru, un to skaits turpināja pieaugt. Dārgākais darījums mikrorajonu jaunajā projektā 2022. gadā notika projektā "Baložu 9" par gandrīz 2800 eiro par kvadrātmetru.

Darījumi cenu robežā līdz 1000 eiro par kvadrātmetru notika ar dzīvokļiem, kur darījumos fiksētās cenas, visticamāk, pilnībā neatspoguļoja kopējo darījuma summu, skaidro "Arco Real Estate". Šādu darījumu īpatsvars otrajā ceturksnī veidoja 10% no Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļu darījumu kopējā skaita. Iepriekšējā ceturksnī šādu darījumu īpatsvars bija 12%. Jaunās vai pilnībā renovētās ēkās dzīvokļi par cenu zem 1000 eiro par kvadrātmetru piedāvājumā vairs nav jau vairākus gadus.

Analizējot darījumu skaita proporciju pēc istabu skaita dzīvoklī, "Arco Real Estate" secina, ka Rīgas mikrorajonos otrajā ceturksnī visvairāk darījumu notika ar divistabu dzīvokļiem (48%). Salīdzinot ar pirmo ceturksni, pieprasījums pēc divistabu dzīvokļiem samazinājās. Divistabu dzīvokļu īpatsvars pēdējo divu gadu laikā kopumā pieauga. Ievērojami mazāk darījumu notika ar trīsistabu (28%) un vienistabas dzīvokļiem (15%). Savukārt pavisam maz darījumu reģistrēti ar četristabu dzīvokļiem - 7%.

Analizējot Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļu darījumus pēc kopējās patības, "Arco Real Estate" secina, ka, tāpat kā iepriekšējos gados, visvairāk darījumu notika ar vidējas platības dzīvokļiem. Otrajā ceturksnī visvairāk pārdoti dzīvokļi platībā no 50 līdz 85 kvadrātmetriem - 248 darījumi jeb 56% no Rīgas mikrorajonu jauno projektu dzīvokļu darījumu kopskaita. Būtiski mazāks darījumu skaits bija ar nelieliem dzīvokļiem platībā no 35 kvadrātmetriem līdz 50 kvadrātmetriem un lielas platības dzīvokļiem virs 85 kvadrātmetriem. Savukārt vismazāk tika pārdoti mazas platības dzīvokļi līdz 35 kvadrātmetriem (33 darījumi).

Rīgas centrā, kā arī tādos centram tuvos rajonos kā Ķīpsala un Klīversala jauno projektu darījumu vidējā cena 2022. gada otrajā ceturksnī bija 2184 eiro par kvadrātmetru. Vidējā cena bija par 1% augstāka nekā pirmajā ceturksnī. Savukārt, salīdzinot ar 2021. gada otro ceturksni, jauno projektu dzīvokļu vidējā cena Rīgas centrā bija par 3% augstāka.

Rīgas centrā un tādos centram tuvos rajonos kā Ķīpsala un Klīversala 2022. gada pirmajā pusgadā jauno projektu segmentā tika novērots aktivitātes samazinājums. Šogad notika par 6% mazāk darījumu nekā pērn šajā laika periodā.

2022. gada otrajā ceturksnī notika 198 darījumi jaunajos projektos Rīgas centrā. Salīdzinot ar 2022. gada pirmo ceturksni, darījumu skaits bija par 7% lielāks. Savukārt, salīdzinot ar pagājušā gada otro ceturksni, darījumu skaits bija par 8% mazāks.

Arī 2022.gada otrajā ceturksnī vairāki darījumi tika reģistrēti zem 1000 eiro par kvadrātmetru (6% no kopējā skaita), kas nav Rīgas centram raksturīga cena. "Arco Real Estate" ieskatā, visticamāk, šajos darījumos lielākoties netika atspoguļota kopējā darījuma summa. Tomēr šo darījumu īpatsvaram bija tendence samazināties - 2020. gadā bija 14%, bet 2021.gadā - 11%.

Rīgas centra jauno projektu cenu raksturīgais diapazons 2022.gada otrajā ceturksnī bija no 1400 līdz 2600 eiro par kvadrātmetru. Rīgas centram raksturīgākajā cenu diapazonā notika lielākā daļa jeb 67% darījumu. Populārākais projekts šajā cenu amplitūdā bija jaunais projekts "City Home", kur reģistrēti salīdzinoši visvairāk darījumi (29). Darījumu vidējā cena šajā projektā - 2242 eiro par kvadrātmetru. Darījumi notika galvenokārt ar divistabu un trīsistabu dzīvokļiem, un dzīvokļa vidējā platība - 48 kvadrātmetri.

2022.gada otrajā ceturksnī visvairāk darījumi reģistrēti cenu amplitūdā no 2200 līdz 2600 eiro par kvadrātmetru, savukārt pirmajā ceturksnī visvairāk darījumi notika par cenu 1800 līdz 2200 eiro par kvadrātmetru. Samērā daudz darījumu un otra populārākā cenu kategorija otrajā ceturksnī bija diapazonā no 1800 līdz 2200 eiro par kvadrātmetru. Abās cenu kategorijās visvairāk darījumu notika jau pieminētajā jaunajā projektā "City Home".

Arī cenu diapazonā no 1400 līdz 1800 eiro par kvadrātmetru notika salīdzinoši daudz darījumu. Šajā cenu kategorijā darījumi notika ar dzīvokļiem gan jaunuzceltās mājās, gan mazāk zināmās pilnībā renovētās ēkās Rīgas centrā un tā perifērijā. Šajā cenu amplitūdā ietilpa 16% no visiem centra dzīvokļu darījumiem.

Savukārt cenu kategorijā virs 2600 eiro par kvadrātmetru darījumu skaits būtiski samazinājās. Par cenu virs 4000 eiro par kvadrātmetru otrajā ceturksnī reģistrēti tikai divi darījumi. Salīdzinājumam, 2021.gadā reģistrēti 18 šādi darījumi, bet iepriekšējos gados ap sešiem darījumiem gadā. Dārgākais darījums reģistrēts projektā "HOFT" par vairāk nekā 4800 eiro par kvadrātmetru.

Analizējot darījumu skaita proporciju pēc istabu skaita, Rīgas centrā 2022.gada otrajā ceturksnī dominēja divistabu dzīvokļi (36%). Salīdzinājumam, pirmajā ceturksnī populārāki bija trīsistabu dzīvokļi. Diezgan daudz darījumu notika arī ar trīsistabu dzīvokļiem (31%). Savukārt vismazāk tika pārdoti četristabu dzīvokļi - 10% no centra pārdoto dzīvokļu kopskaita. Laika periodā no 2018. līdz 2021.gadam visvairāk darījumu notika ar divistabu dzīvokļiem.

Analizējot Rīgas centra jauno projektu dzīvokļu darījumus pēc kopējās patības, "Arco Real Estate" secina, ka 2022.gada otrajā ceturksnī visvairāk darījumu notika ar vidēji lielas un lielas platības dzīvokļiem. Arī 2020. un 2021.gadā visvairāk tika pārdoti dzīvokļi platībā no 50 līdz 85 kvadrātmetriem.

Otrajā ceturksnī ar šādas platības dzīvokļiem reģistrēti 80 darījumi jeb 40% no Rīgas centra jauno projektu dzīvokļu darījumiem. Mazāk darījumu notika arī ar dzīvokļiem, kuru platība bija virs 85 kvadrātmetriem - 54 darījumi jeb 27%. Pēdējā ceturksnī ievērojami mazāk darījumu notika ar mazas platības dzīvokļiem (35 - 50 kvadrātmetri). Šajā diapazonā notika 38 darījumi jeb 19%.

Vismazāk tika pārdoti dzīvokļi platībā līdz 35 kvadrātmetriem - tādu bija tikai 13%. Savukārt darījumu skaits ar lielas platības ekskluzīviem dzīvokļiem platībā virs 200 kvadrātmetriem 2022.gadā samazinājās. Pirmajā ceturksnī notika vien trīs darījumi, bet otrajā ceturksnī - viens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!