Foto: AFP/Scanpix
Sliktā dārzeņu raža Eiropas dienvidos daudzviet Eiropā radījusi atsevišķu produktu deficītu un tādējādi likusi kāpt cenām. Arī Latvijā sekas ir jūtamas, tomēr cenas jau sākušas stabilizēties, bet ilgtermiņa ietekme, visticamāk, nav sagaidāma.

Šī ziema izrādījusies ļoti nelabvēlīga dārzeņu audzētājiem Eiropas dienvidos – plūdu, aukstā laika un nepietiekamas saules gaismas dēļ ievērojami samazinājusies, piemēram, tomātu, cukīni un lapu salātu raža. Tas savukārt daudzviet Eiropā rezultējies tukšos dārzeņu plauktos veikalos un cenu kāpumā.

Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe portālam "Delfi" atzīst, ka šie procesi ietekmē cenas arī Latvijā, tomēr par deficītu nebūtu jāraizējas. Neražas skartās produktu grupas nav starp iecienītākajām Latvijā, tādēļ liela daļa iedzīvotāju, visticamāk, šīs problēmas pat nepamanīs. Tomēr ražotāji un tirgotāji apstākļus varētu izmantot, lai cenas celtu.

Gulbe norāda uz pozitīvu aspektu šajā situācijā, proti, "dārzeņu krīze" varētu radīt piemērotus apstākļus Latvijas tomātu audzētājiem, kas nu jau var nodrošināt ražu visu gadu, bet sīvā konkurence ar lētajiem poļu vai tālāku dienvidvalstu tomātiem liegusi atsperties. Cenu kāpums to beidzot varētu ļaut darīt un nepārdot produkciju zem pašizmaksas.

Savukārt lielveikali uzsver, ka tagad gan piegādes, gan cenas jau sāk stabilizēties. "Vienu brīdi baklažāni, cukīni bija pieejami tikai lielākajos "Maxima Latvija" veikalos, savukārt mazākajos veikalos šie dārzeņi nebija pieejami, taču šobrīd situācija mainās un pamazām arī mazajos veikalos sortimentā atgriežas šie dārzeņi," informē uzņēmuma komunikācijas speciāliste Zane Udrase.

Savukārt "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Bite atzīst, ka "atsevišķas izmaiņas ir novērojamas piemēram, salātu un tomātu sortimentā, kā arī paprikas, baklažānu, cukīni, brokoļu un gurķu cenā".

"Rimi" uzsver, ka arī tagad spēj nodrošināt produkciju un piegāžu alternatīvas no Latvijas un Igaunijas siltumnīcām, piemēram, Getliņu tomātus, Mežvidu tomātus, Mārupes gurķus un Igaunijas salātu audzētāja "Grüne fee" piedāvājumu.

Arī "Maxima" min Getliņu, Mežvidu un Mārupes produkciju. Savukārt lokus piegādā "Mūsmāju dārzeņi" un "Baltijas dārzeņi".

Šobrīd "Maxima" par 50% samazina importēto gurķu apjomus, lai priekšroku dotu Latvijā audzētiem gurķiem. "Lai gan vietējās izcelsmes gurķi ir dārgāki nekā importa, iedzīvotāji tomēr priekšroku dod Latvijā audzētajiem gurķiem. Šā gada janvārī, salīdzinājumā ar pagājušā gada decembri, vietējo gurķu pārdošanas apjomi pieauguši pat vairākas reizes," lēš Udrase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!