Foto: AFP/Scanpix/LETA

Datu valsts inspekcija (DVI) 40 gadījumos ir piemērojusi sodus par Vispārīgās datu aizsardzības regulas pārkāpumiem, pirmdien, 26. augustā, Latvijas Radio pastāstīja DVI direktore Daiga Avdejanova.

Avdejanova vērtēja, ka gada laikā kopš Vispārīgās datu aizsardzības regulas ieviešanas iedzīvotāji ir bieži sūdzējušies par tās iespējamiem pārkāpumiem un esot jūtama neizpratne par šīs jomas jautājumiem. Pirmā gada laikā inspekcija pārsvarā esot nodarbojusies ar konsultēšanu.

Ierēdne stāstīja, ka 1600 gadījumos DVI sniegusi rakstiskas konsultācijas, bet 140 gadījumos aicinājusi novērst pārkāpumus. 40 gadījumos DVI tomēr piemērojusi arī sodus, kad konstatēta ļaunprātīga regulas noteikumu neievērošana. Pārkāpējiem piemēroti sodi no 200 līdz pat 2000 eiro apmērā.

Sodi piemēroti, piemēram, par personu veselības datu neatbilstošu apstrādi vai par video novērošanā iegūto datu izmantošanu neatbilstošiem mērķiem. DVI vadītāja pieļāva, ka sodīšanas tendence var pieaugt.

Avdejanova sūdzējās, ka DVI trūkstot līdzekļu, lai par tiesību normu prasībām aktīvāk informētu sabiedrību, turklāt finansējuma trūkstot arī uzraudzības darbam. DVI piešķirtais finansējums esot mazākais šajā nozarē starp Eiropas Savienības valstīm, bet Avdejanova cer, ka ar nākamā gada budžetu situācija tiks labota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!