Foto: LETA

Plānoto divu tipveida būvprojektu vietā, par ko Ekonomikas ministrija bija noslēgusi būvprojektēšanas līgumus, šobrīd ir izdevies izstrādāt tikai vienu – ar dzelzsbetona nesošajām konstrukcijām, secina Valsts kontrole.

Šim mērķim izlietoti 213,4 tūkst. eiro jeb 50 % no sākotnēji piešķirtā finansējuma.

Savukāt līgums par ēku ar koka nesošajām konstrukcijām būvprojekta izstrādi gada izskaņā izbeigts, jo līguma termiņš bija pārāk īss kvalitatīvas būvprojektēšanas veikšanai, turklāt Latvijā trūkst pieredzes šāda veida koka ēku projektēšanā.

Valsts kontroles ieskatā, līdzekļu izlietojuma mērķis ilgtermiņā būs sasniegts tikai tad, ja izstrādātais būvprojekts atbildīs tirgus pieprasījumam, tas tiks reāli izmantots daudzdzīvokļu māju būvniecībā un pēc šī projekta uzbūvētie mājokļi būs pieejami plašākam iedzīvotāju lokam.

Valdība 2020. gada jūlijā lēma piešķirt finansējumu Ekonomikas ministrijai līdz 426 tūkst. eiro paaugstinātas energoefektivitātes daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku tipveida būvprojektu izstrādei, izmantojot Latvijā ražotus vai iegūstamus būvizstrādājumus un būvkonstrukcijas.
Augustā izsludināts konkurss būvprojektu izstrādei, un oktobra beigās noslēgti līgumi par divu paaugstinātas energoefektivitātes daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku tipveida būvprojektu izstrādi – ar dzelzsbetona nesošajām konstrukcijām un ar koka nesošajām konstrukcijām. Papildus novembrī tika noslēgts līgums par inženierkonsultanta pakalpojumiem izstrādāto būvprojektu pārbaudei.

Rēķinoties ar risku, ka līguma izpildes termiņš ir pārāk īss kvalitatīvai būvprojektēšanai, līgumi par būvprojektu izstrādi slēgti. Turklāt Latvijā šāda veida koka ēkas projektēšana ir jaunums, arī tehniskajā specifikācijā līdzīgu koka ēku projekts nekad iepriekš nav ticis izstrādāts. Konkursa rezultātā šobrīd ir izstrādāts viens būvprojekts ar dzelzsbetona nesošajām konstrukcijām, bet līgums par būvprojektu ar koka nesošajām konstrukcijām decembrī tika izbeigts. Vienlaikus koka ēkas būvprojektam Ekonomikas ministrija atkārtoti paredzējusi finansējumu 2021. gada pamatbudžetā.

Ieceri par būvprojektu izstrādi Ekonomikas ministrija pašvaldībām prezentēja pagājušā gada jūlijā – dienā, kad finansējums jau bija piešķirts. No šā gada februārī un martā apzinātajām 29 pašvaldībām 11 norādīja, ka plāno izmantot tipveida būvprojektu īres māju būvniecībai – Bauskas novada pašvaldība, Gulbenes novada pašvaldība, Liepājas pilsētas pašvaldība, Līvānu novada pašvaldība, Madonas novada pašvaldība, Preiļu novada pašvaldība, Saulkrastu novada pašvaldība, Siguldas novada pašvaldība, Smiltenes novada pašvaldība, Tukuma novada pašvaldība, Valmieras pilsētas pašvaldība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!