Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dažādos projektos Latvijā ieguldīti 75% no šajā plānošanas periodā pieejamajiem Eiropas Savienības (ES) fondiem, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā ziņojumā par ES fondu ieviešanas gaitu.

ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodā līdz šā gada 1.martam noslēgti ES fondu investīciju projektu līgumi par 3,3 miljardiem eiro, kas ir 75% no kopējiem pieejamajiem ES fondu līdzekļiem 4,4 miljardu eiro apmērā. FM piebilda, ka trešā daļa jeb 1,3 miljardi eiro jau ir izmaksāta investīciju projektiem.

Ministrijas vērtējumā, 2019.gada sākumā turpinās stabils progress atbalsta maksājumos projektiem - janvārī tie bija 63 miljoni eiro, februārī - 64 miljoni eiro. Ieguldījumi galvenokārt veikti informācijas un tehnoloģiju, ūdenssaimniecības un izglītības infrastruktūras jomās.

Lai maksimāli efektīvi izmantotu ES finansējuma iespējas līdz plānošanas perioda beigām 2023.gadā, FM ieskatā, īpaši svarīgi šogad ir pieņemt lēmumus par turpmāku tā dēvēto "lielo projektu" īstenošanu, kuros konstatēti paaugstināti ieviešanas riski. Projektu risku un iespējamo rīcības plānu izstrāde un novērtēšana ir attiecībā uz Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" projektu "Rīgas tramvaja infrastruktūras attīstība", AS "Latvijas dzelzceļš" projektu "Latvijas dzelzceļa tīkla elektrifikācija" un SIA "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" "A" korpusa būvniecības otrās kārtas projektu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!