Foto: F64

Specifiskas prasības jaunajā iepirkumā par mikroautobusu pakalpojumu sniegšanu Rīgā radījušas aizdomas, ka nolikums uzrakstīts pašreizējiem, ar Rīgas domes vadību saistītajiem pārvadātājiem, ziņo LTV raidījums "de facto". Tomēr šiem pārvadātājiem tagad pretim stājies ekspremjera Andra Šķēles ģimenei pastarpināti piederošs uzņēmums.

Līdz šim sabiedriskā transporta nozari Rīgā kontrolē Aleksandrs Brandavs, kurš pārstāv vicemēra Andra Amerika partiju "Gods kalpot Rīgai". Viņš ir saistīts gan ar pašvaldības uzņēmumu "Rīgas satiksmi", gan privāto pasažieru mikroautobusu pārvadātāju "Rīgas mikroautobusu satiksmi", gan pašvaldībai daļēji piederošo "Rīgas karti", kas nodrošina e-talona pakalpojumu.

Pirms vairākiem gadiem Brandavam pastarpināti piederošais, nule kā dibinātais mikroautobusu uzņēmums ieguva arī vairāk nekā 35 miljonus eiro vērtu līgumu. Tā termiņš beigsies vien nākamgad pavasarī. Taču Brandava darba vieta "Rīgas satiksme" jau pagājušajā gadā izsludināja jaunu iepirkumu.

Vasarā iepirkuma nolikumu izņēma vairāki pasažieru pārvadātāji, no kuriem viens nav vēlējies runāt publiski, tomēr raidījumam atklāja, ka, izlasot nolikumu, kļuvis viennozīmīgi skaidrs, ka uzvarēt tajā neizdošoties. Prasības esot bijušas pārāk savādas, piemēram, darbiniekiem tikusi pieprasīta specifiska izglītība. Tāpat pārvadātājam iepriekšējā gadā bijis jānobrauc 14 miljoni kilometru. Pašreizējais pasažieru pārvadātājs šādu nobraukumu varot nodrošināt, bet citi gan nē.

Visticamāk, arī Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) speciālisti īsti apmierināti ar šo nolikumu nebija, pieļauj raidījums. Tādēļ "Rīgas satiksmei" nācies to pārrakstīt. Taču arī jaunā versija jau nokļuvusi zem IUB lupas, un tagad jāgaida lēmums, kas ļaus iepirkumu vai nu turpināt, vai arī "Rīgas satiksmei" nolikums būs jāraksta trešo reizi.

Konkursā piedalās divi uzņēmumi – ar Brandavu saistītais uzņēmums un "Liepājas autobusu parka" un "Nordekas" apvienība. "Liepājas autobusu parks" pastarpināti pieder ekspremjera Andra Šķēles ģimenei, savukārt viens no "Nordeka" akcionāriem ir gāzes kompānijas "Itera Latvija" vadītājs Juris Savickis.

Konkurences padome saskata riskus "Rīgas satiksmes" organizētā konkursa nolikumā, jo tas neradot pārliecību, ka braukšanas maksa mikroautobusos tiks noteikta atbilstoši konkurences principiem un braucēji saņems izdevīgāko piedāvājumu. ,,Uzskatām, ka nebūtu pieļaujama tādu vērtēšanas kritēriju noteikšana iepirkumu procedūrā, kas var veicināt iespējamu cenu fiksēšanu starp tirgus dalībniekiem un sekojoši rada arī iespējamu Konkurences likuma pārkāpuma risku," vēstulē Rīgas satiksmei norādījusi iestāde. Tā šobrīd izmeklē, vai pašreizējā pakalpojumu sniedzēja "Rīgas mikroautobusu satiksmes" un "Rīgas satiksmes" starpā nepastāv aizliegta vienošanās, nosakot biļešu cenas Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!