Foto: F64
Lai veiksmīgāk cīnītos ar cenu dempingu, ko rada no trešajām valstīm Eiropas Savienībā (ES) importētās preces, Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien atbalstīja ieceri turpmāk piemērot augstākus muitas tarifus kā importam par dempinga cenām, tā subsidētajam importam, portāls "Delfi" uzzināja EP.

Par jauniem instrumentiem cīņai ar vides un sociālo dempingu EP deputāti un dalībvalstu ministri neformāli vienojās jau pērnā gada decembrī, taču tos bija nepieciešams apstiprināt arī parlamentā.

Noteikumu mērķis ir modernizēt ES tirdzniecības aizsardzības mehānismus. Nule kā parlamentā atbalstīto noteikumu kopā ar jauno "anti-dempinga metodoloģiju'' – veidu, kā ES aprēķina, vai imports tiek veikts par dempinga cenām – mērķis ir aizsargāt gan rūpniecību, gan darbaspēku ES. Turpmāk, izvērtējot, vai imports notiek par dempinga cenām tiks ņemtas vērā izmaksas, ko ES uzņēmējiem rada starptautisko sociālo un vides standartu ievērošana.

Kā portālam "Delfi" dienu pirms balsojuma norādīja EP deputāts un Starptautiskās tirdzniecības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Jans Zahradils (ECR, Čehija), lai arī noteikumi nav fokusēti uz konkrētu valsti un Ķīna tajos nav minēta, tie var ietekmēt savstarpējās tirdzniecības attiecības. Viņš gan uzsvēra, ka jauno noteikumu iespējamo ietekmi uz starptautiskajām tirdzniecības attiecībām pagaidām vēl pāragri vērtēt.

Noteikumi arī paredz izmaiņas veidā, kā tiek izmeklēti iespējamie dempinga gadījumi. Paredzēts, ka izmeklēšanas noritēs ātrāk un tajās varēs iesaistīties arī arodbiedrības. Tāpat tiek uzsvērts, ka līdz ar jauno kārtību, vienlīdzīgās pozīcijās dempinga izmeklēšanā būs kā lielie, tā mazie un vidējie uzņēmumi. Savukārt uzraudzību par apstākļiem eksportētājvalstīs uzņemas Eiropas Komisija.

Noteikumi stāsies spēkā dienu pēc publicēšanas ES oficiālajā vēstnesī, kas varētu notikt jūnija pirmajā pusē.

Jau ziņots, ka pagājušā gada decembrī stājas spēkā jaunie Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības aizsardzības tiesību akti, kas mainīja veidu, kā ES cīnās ar importu par dempinga cenām un subsidētu importu no valstīm, kurās pastāv būtiski valsts izraisīti tirgus kropļojumi. Ar tiem tiek ieviests jauns veids, kā aprēķināt, vai produktu importā ES no valstīm, kuru ekonomika ir izkropļota valsts iejaukšanās dēļ, ir konstatējams dempings – tā sauktā anti-dempinga metodoloģija.
Darbs pie šīm izmaiņām sākts jau 2014. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!