Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vairākus mēnešus pasaules ekonomikas asinsrite ir burtiski apstādināta. Neviens joprojām neņemas vērtēt, vai smagākais posms jau ir aiz muguras, tomēr pasaules valstis ir atsākušas ekonomiku asinsrites iekustināšanu, tam novirzot milzu līdzekļus. Portāls "Delfi" pēdējā mēneša laikā piedāvāja vairāku rakstu sēriju - novērojumus, viedokļus un analīzi par to, kas notiek ekonomikā, cik daudz tā ir cietusi un kādi varētu būt atlabšanas scenāriji.

Līdz šim jau izskanējuši neskaitāmi salīdzinājumi ar ekonomisko krīzi pirms desmit gadiem, arī situāciju pēc Otrā pasaules kara. Tomēr patiesu krīzes globālo apmēru ļauj apjaust Starptautiskā valūtas fonda galvenās ekonomistes Gitas Gopinatas jau 14. aprīlī secinātais, ka šī ir pirmā reize kopš Lielās depresijas, kad ekonomisko lejupslīdi piedzīvo gan attīstītās, gan attīstības valstis. Lielā depresija ir pateicīgs un spilgts piemērs, jo dažādas kataklizmas parasti ietekmē vien daļu valstu, bet no 1929. gadā aizsākušās krīzes virpuļa daļa pasaules valstu nespēja pavisam atgūties līdz pat Otrā pasaules kara sākumam.

Portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru sagatavoja sešu publikāciju sēriju par to, kā krīze jau ir ietekmējusi Latviju un visu pasauli, kā šajos apstākļos jūtas un kam pielāgojas vietējais bizness, kā arī meklēja atbildes, kas būtu darāms maksimāli veiksmīgai izejai no krīzes.


EK iecerētie miljardi Latvijai – vai spēsim būt ambiciozi

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lasīt vairāk

Kuras kaites pēc krīzes ārstēsim pirmās?

Foto: DELFI

Globālā krīze nebūs īstermiņa, tas nebūs batuts, kurā pēc īsa iekritiena sekos tūlītējs palēciens atpakaļ ierastajā ritmā un jaunos augstumos – vismaz ne šogad un daudziem arī ne nākamgad. Lai gan analītiķu jaunākās prognozes rāda, ka daudzām valstīm ekonomikas krīze būs smaga, parādās arī pozitīvie signāli – ekonomika transformējas, bizness pielāgojas, akciju tirgos parādās kāpums un izskan pirmās optimistiskās ekonomikas izaugsmes prognozes. Portāls "Delfi" pēta, kāda ir situācija šobrīd Latvijā? Vai šie mēneši mums jau ir devuši pirmās mācības un, kāda mums iezīmējas darāmo darbu ceļakarte, lai iespējamais palēciens mums būtu iespējami augsts.

Lasīt vairāk

'Lielais nezināmais' jeb kā dzīvosim tālāk

Foto: Shutterstock

Dažu dienu laikā martā vairākas Eiropas valstis slēdza savas robežas, tādējādi reaģējot uz pieaugošo Covid-19 izplatību, un pasaule attapās jaunā realitātē. Tagad jaunais normālais ir sociālā distancēšanās, roku dezinfekcija, ieejot katrā jaunā telpā, un dažādi atbalsta pasākumi tām nozarēm, kuras skārusi krīze.

Lasīt vairāk

Covid-19 izsijā Latvijas meistarīgākos uzņēmējus

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Marta vidū Latvijā tika pasludināta ārkārtējā situācija un ieviesti vairāki ierobežojumi. Par laimi un pateicoties daudzu profesionāļu darbam un sabiedrības atbildīgai rīcībai, Latvija ir viena no tām valstīm, kas ļoti veiksmīgi cīnās ar Covid-19 pandēmiju. Vienlaikus valstī noteiktie ierobežojumi bijuši maigāki nekā citur, un tas ļāvis mūsu uzņēmumiem un ekonomikai vieglāk ievilkt elpu. Tomēr mūsu eksporta tirgos situācija nav vienkārša, un tas ietekmē eksportējošos uzņēmumus. Portāls "Delfi" pēta, kā ar izaicinājumiem vietējā un eksporta tirgos tiek galā lielākie ražotāji un pakalpojumu sniedzēji, kā arī vērtē, cik optimistiski (vai pesimistiski) varam lūkoties tuvākajā uzņēmējdarbības nākotnē.

Lasīt vairāk

Pietiek, kāpjam ārā?

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Uz Lietuvas tirgiem ar zili rūtotām somām masveidīga kustība nav manāma jau gadiem, arī Munameģis diezin vai joprojām ir Latvijas romantiķu lielākais vilinātājs, tomēr pagājušajā nedēļā dotā atļauja atkal ceļot uz Lietuvu un Igauniju deva iemeslu uzelpot. Tas bija nepārprotams signāls, ka ilgstošajam un aizvien progresējošajam noslēgšanās periodam saskatāms gals. Gals gan noteikti nenozīmēs atgriešanos līdzšinējā ikdienā – nākotnes ikdiena solās būt citādāka.

Lasīt vairāk
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!