Foto: LETA

Satiksmes ministrija Aivja Roņa paustais nodoms pašam izvēlēties jauno VAS ”Starptautiskā lidosta ”Rīga”” valdes priekšsēdētāju bez konkursa, kā arī cita vadītāja izvēles prakse atklāta konkursa vietā nav saprotama no sabiedrības interešu viedokļa, uzskata sabiedrības par atklātību ”Delna” direktors Kristaps Petermanis.

Viņš portālam ”Delfi" uzsvēra: lidostas valdes priekšsēdētāja atlasei ir jāizsludina atklāts konkurss un atbilstībai iepriekš definētiem un skaidriem profesionālajiem kritērijiem jābūt noteicošajam piemērotākā kandidāta izvēles pamatam.

”Delna" piektdien nosūtījusi vēstuli Ronim, aicinot izsludināt atklātu konkursu Rīgas lidostas valdes priekšsēdētāja atlasei, lai valsts mantu pārvaldītu sabiedrības, nevis politisko partiju interesēs. Ministrs arī aicināts sabiedrībai skaidrot, kā viņš plāno nodrošināt valdības deklarācijā un rīcības plānā minēto attiecībā uz valsts kapitālsabiedrību pārvaldes profesionalizāciju un izvairīties no tāda paša kandidāta iecelšanas, kā tikko atlaistais Arnis Luhse.

Cita prakse, nevis atklāts konkurss, ”paaugstinās jau tā milzīgo neticību valdības vēlmei profesionalizēt valsts resursu pārvaldīšanu. Papildus, kandidātu atlase pēc neskaidriem, politizētiem kritērijiem rada nevajadzīgas šaubas, ja plānots izvēlēties kandidātu ar politisko pagātni, tomēr spēcīgu profesionāli," norāda Petermanis.

”Delna" aicina Satiksmes ministriju un valdību arī praksē ”lauzt vecos ieradumus, kad uzņēmumu pārvaldē tika iecelti "politiskie ielikteņi"".

”Šis bija viens no iemesliem 10.Saeimas atlaišanai. Ceram, ka Latvijas politiķi ir spējīgi mācīties no pagātnes kļūdām un ņemt vērā ļoti skaidri izteiktu vēlētāju gribu. Ar ”Pasažieru vilcienu" jau ir gana", norāda Petermanis.  

Kā ziņots, Luhse bija zaudējis nozares atbildīgā ministra Aivja Roņa uzticību, kurš viņam pārmeta vairākus nepadarītus darbus. Pēc ministra domām, Luhse tā arī neesot spējis panākt konstruktīvu lidostas sadarbību ar nacionālo lidsabiedrību "

Luhses vietā lidostas pagaidu vadība uzticēta līdzšinējam valdes loceklim Aldim Mūrniekam.

Luhse, kura politiskā karjera ir saistīta ar Latvijas Zaļo partiju, par lidostas valdes priekšsēdētāju kļuva 2010.gada nogalē, kad Satiksmes ministriju pārraudzīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis

Pirms iecelšanas par lidostas valdes priekšsēdi Luhse aptuveni gadu vadīja Valsts darba inspekciju, pirms tam bija arī "Lattelecom"" padomes loceklis, un Ceļu satiksmes drošības direkcijas padomes loceklis. Viņš vairākas reizes kandidējis Saeimas vēlēšanās no ZZS saraksta.

Lidostas valdē strādā arī Andis Damlics, Antra Duntava, Ilona Līce un Kaspars Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!