Foto: LETA

Biedrība "Sabiedrība par atklātību Delna" platformā "manabalss.lv" iesniegusi iniciatīvu, lai premjeram prasītu uzdot zemkopības ministram atcelt "negodprātīgi atlasīto VAS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdi un padomi", organizēt jaunu un godīgu padomes locekļu atlases konkursu un iecelt jaunu padomi, kura nekavējoties novērstu valdes neatbilstību konkursa prasībām, informēja "Delna".

"Delnas" skatījumā, ilgus gadus LVM ir bijis paraugs modernai un sabiedrības interesēs esošai kopīgo Latvijas resursu pārvaldībai, tomēr pēdējā laika notikumi - LVM padomes un valdes apstiprināšanas process un rezultāti liecinot, ka LVM nav ievēroti labas pārvaldības principi un Latvijas valstij piederošo mežu pārvaldība vairs nav gādīgu un godprātīgu saimnieku rokās. Notikušais LVM augstu amatpersonu - padomes un valdes - atlases process rada iespaidu, ka ir uzvarējušas negodīgas un korumpētas intereses, nevis godprātība.

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta viceprezidents Andris Grafs norādījis, ka ir jānodrošina, ka LVM padomes un valdes locekļu amatus ieņem cilvēki ar nevainojamu reputāciju un profesionālu atbilstību. Šobrīd padomes un valdes amatus ieņem cilvēki, kas neatbilst labas reputācijas prasībām, kas bija to atlases konkursa obligāto minimālo prasību sarakstā, pauž organizācija.

"Jau iepriekš, neilgi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas, korumpētas intereses sagrāba un izsaimniekoja visai sabiedrībai piederošos resursus veidā, kas dažus padarīja bagātus, bet daudzus - nabagus. Šāda negatīva rīcība ir jāatstāj pagātnē, un Latvijas valsts uzņēmumiem ir jābūt sabiedrības un nākamo paaudžu interesēs labi pārvaldītām," uzsvērusi "Delnas" direktore Inese Tauriņa.

Jau ziņots, ka izskanējušas šaubas par nesen amatā apstiprinātā LVM valdes priekšsēdētāja, bijušā Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja Pētera Putniņa un valdes locekļa, būvniecības nozarē strādājošā Toma Reiziņa atbilstību konkursa prasībām par nevainojamu reputāciju viņu iepriekšējās profesionālās darbības dēļ.

LVM padomes priekšsēdētājs pašlaik ir Edmunds Beļskis, priekšsēdētāja vietnieks - Aivars Tauriņš, bet padomes locekļi - Rinalds Muciņš un Kaspars Ozoliņš.

LVM vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija. 2021. gadā LVM apgrozījums bija 405,291 miljons eiro, kas ir par 15,9% mazāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 79% un bija 111,573 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!