Foto: DELFI

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien vienojās pašreizējā būvniecības regulējumā mainīt pašvaldību izmisumu izraisījušo normu, ka būvdarbus faktiski var sākt tikai mēnesi pēc būvatļaujas izsniegšanas neatkarīgi no tā, vai kāds to ir vai nav apstrīdējis vai pārsūdzējis.

Deputāti šos grozījumus turpinās skatīt trešdienas komisijas sēdē, kā arī lūgt Saeimu tiem noteikt steidzamību, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš informēja, ka komisija ir saņēmusi Latvijas Pašvaldību savienības vēstuli par Būvniecības likuma grozījumiem, kas stājās spēkā šī gada 1.jūnijā. "Tā ir acīmredzama problēma, jo pašlaik daudzi valsts un Eiropas Savienības fondu līdzfinansēti projekti ir iekavējušies tieši būvniecības sezonas vidū, tādēļ arī pašus būvdarbus nevarēs paspēt pabeigt noteiktajā termiņā. Šāda situācija ir izveidojusies pārāk straujas šīs normas spēkā stāšanās dēļ, tāpēc tā ir jārisina, lai struktūrfondu projekti nebūtu apdraudēti un tajā pašā laikā nebūtu pārāk ilgs laiks saistībā ar būvatļauju apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas termiņiem," uzsvēra komisijas priekšsēdētājs.

Ozoliņš vērsa uzmanību, ka šie grozījumi paredz, ka būvdarbus var sākt pēc tam, kad beidzies būvatļaujas apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas termiņš un tā nav apstrīdēta vai pārsūdzēta. Arī pārējie Tautsaimniecības komisijas deputāti pauda atbalstu, ka šī norma ir jāmaina, lai būvniecības darbi nekavētos.

Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektora vietnieks Māris Kučinskis deputātus informēja, ka pēc 1.jūnija pilsētas būvvaldes attapās situācijā, kad ir jāizsniedz būvatļauja, taču šī likuma norma būvniekiem mēnesi neļauj strādāt. Pašlaik ir aktīvs būvdarbu periods, un vislielākās bažas ir tieši par Eiropas Savienības finansējumu, uzmanību vērsa Kučinskis, minot piemērus par daudziem iecerētajiem būvniecības darbiem vairākās Latvijas pilsētās, kur pašreizējā likuma dēļ darbi aizkavējušies par mēnesi.

Arī ceļu būvnieki izteica bažas par spēkā esošo normu, kas būtiski apgrūtina ceļu remontus, turklāt projekti, kuri pārsniedz vienu miljonu latu, vēl jāskaņo ar Ministru kabinetu, tāpēc tas vēl vairāk kavē darbu uzsākšanu.

Jau vēstīts, ka Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) mudināja Saeimas Tautsaimniecības komisiju steidzami pārskatīt aprīļa vidū pieņemtos Būvniecības likuma grozījumus, kas, šo organizāciju ieskatā, rada situāciju, ka tieši visaktīvākajā būvniecības sezonā uz pusotru mēnesi tiek apstādināts būvniecības process. No 1. jūnija spēkā stājušos Būvniecības likuma grozījumu dēļ izveidojusies situācija, ka jebkuru no izsniegtajām būvatļaujām, neatkarīgi no tā, tā ir apstrīdēta vai nav, var sākt pildīt tikai pusotru mēnesi pēc tās izsniegšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!