Foto: Shutterstock
Vairāku deputātu rosināto priekšlikumu paaugstināt akcīzes nodokli cukurotajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem jau ar Veselības ministrijas (VM) pārstāvjiem turpinās skatīt pēc nedēļas. Pēc garām diskusijām otrdien Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija vēl nelēma par atbalstu priekšlikumam.

Iepriekš priekšlikumu piemērot akcīzes nodokli cukurotajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem iesniedza vairāki deputāti: Andris Skride (A/P), Ilmārs Dūrītis (A/P) un Inese Voika (A/P).

Deputātu priekšlikums paredz noteikt, ka bezalkoholiskajiem dzērieniem ar cukura saturu līdz pieciem gramiem uz 100 mililitriem akcīzes nodoklis par 100 litriem ir 7,4 eiro, ar cukura saturu no pieciem līdz astoņiem gramiem – 10 eiro, bet ar cukura saturu no astoņiem gramiem – 30 eiro.

Skride komisijas sēdes laikā pauda, ka iedzīvotāji uzņem nesamērīgi daudz cukura. Lielākā daļa tiek uzņemta "slēptā veidā", tostarp ar cukurotajiem dzērieniem. Tā dēvētais "cukura nodoklis" pēdējos gados ieviests vairāk nekā 30 valstīs, deputāts pauda sašutumu, ka tas vēl nav ieviests Latvijā. Skride pieļāva, ka nākotnē būtu jāpiemēro akcīzes nodoklis arī bezalkoholiskajiem dzērieniem, kuri saldināti ar mākslīgajiem saldinātājiem.

Arī deputāts Dūrītis pauda, ka Latvijā ir jāveicina veselīgas pārtikas ražošana un ir jārada instrumenti, lai uzņēmējiem būtu izdevīgāk ražot pārtikas produktus ar mazāk cukuru.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāve gan norādīja, ka piedāvātais risinājums radītu situāciju, ka cukurotajiem dzērieniem akcīzes nodoklis būtu augstāks nekā alum. Viņa aicināja ievērot principu, ka akcīzes nodoklis alum tomēr ir augstāks nekā saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem.

FM atbalsta samērīgu nodokļu celšanu. Akcīzes nodokli cukurotajiem dzērieniem varētu noteikt, veidojot nākamās nodokļu pamatnostādnes.

Tikmēr Bezalkoholisko dzērienu ražotāju asociācija pauda sašutumu, ka vienīgais upuris cīņā ar cukuru ir tieši bezalkoholiskie dzērieni. Viņa atgādināja, ka vēsturiski akcīzes nodoklis ir luksus precēm.

Sēdi pavadīja arī diskusijas par akcīzes nodokļa elektroniskajās cigaretēs izmantojamam šķidrumam celšanu. To iepriekš rosināja deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Viņas priekšlikums netika atbalstīts, taču deputāti bija vienisprātis, ka par to būs jārunā.

Šobrīd likums "Par akcīzes nodokli" paredz, ka bezalkoholiskajiem dzērieniem – par 100 litriem – nodokļa likme ir 7,40 eiro.

Ziņots, ka parlamentārieši piedāvā šādas izmaiņas ieviest no 2020. gada 1. jūnija.

Viņi uzskata, ka, ieviešot šādas izmaiņas, samazināsies saldināto produktu patēriņš, kā arī būs nodokļu ieņēmumu pieaugums, ko novirzīt sabiedrības veselības vajadzībām. Tāpat, pēc deputātu domām, šādi notiks veselības aprūpes budžeta izdevumu samazinājums noteiktu modificējamo slimību ārstēšanai ar tai sekojošu racionālāku līdzekļu pārdali citu slimību ārstēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!