Foto: AFP/Scanpix/LETA

Dīkstāves pabalsta piešķiršanas nosacījumos tiks precizēts eksporta definējums, tādējādi ļaujot šim atbalstam kvalificētiem plašākam pretendentu lokam, paredz Finanšu ministrijas (FM) izstrādātie grozījumi noteikumos par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem.

Iepriekš asociācijas "Latvijas mēbeles" izpilddirektore Ieva Erele stāstīja, ka eksporta definējums dīkstāves pabalsta piešķiršanas nosacījumos, ierobežo uzņēmumu iespējas kvalificēties atbalstam, jo par eksporta valstīm netiek uzskatītas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.

FM atzina, ka patlaban eksports Valsts ieņēmumu dienesta izpratnē ir saprotams kā tikai preču un pakalpojumu kustība uz trešajām valstīm, tāpēc šāda regulējuma izpratne var radīt ierobežojumus uzņēmumiem saņemt atbalstu.

Lai to mainītu, rosināts noteikumos precizē termina "eksports" lietojumu, izmantojot Pievienotās vērtības nodokļa likumā sniegto eksporta definējumu, tādējādi tas tiks attiecināts gan uz preču, gan arī pakalpojumu eksportu.

Jau ziņots, ka saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību Latvijā līdz 9. jūnijam izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. Tostarp ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!