Foto: LETA

Ēdināšanas uzņēmums "Lido" dīkstāves pabalstam pieteicis un to jau saņēmuši 663 darbinieki, kuriem kompānija nevarēja nodrošināt darbu, teica uzņēmuma valdes loceklis Rasmuss Pētersons.

Viņš atgādināja, ka pirms vīrusa pandēmijas kompānijai bija gana lieli attīstības plāni saistībā ar jauno ražošanas cehu un restorānu rekonstrukciju. Taču ārkārtas stāvoklis negaidīti satrieca, jo šāda krīze "Lido" pastāvēšanā piedzīvota pirmo reizi. Nolūkā pasargāt " Lido " darbiniekus un klientus, nolemts slēgt "Lido" restorānus, kas iedragā uzņēmuma finansiālo stāvokli. Pilnīgi visu restorānu darbība uz laiku ir apturēta, par ko visi uzņēmuma darbinieki ir informēti. Restorānu slēgšana ir iedragājusi Lido" finansiālās spējas samaksāt darbiniekiem algas pilnā apmērā.

"Visu "Lido" restorānu durvis tika slēgtas 18. martā, un pašlaik meklējam veidu un domājam, kā samaksāt darbiniekiem algas par martu. Diemžēl finansiālā situācija ir ļoti bēdīga, ņemot vērā arī lielo neziņu par nākotni. Pašlaik esam spējuši samaksāt vien minimumu katram. Esam rīkojušies godprātīgi un atbilstoši krīzes lemtajam valsts atbalstam," sacīja Pētersons.

Latvijas Televīzija vēstīja, kāda darbiniece algā par martu apmēram 600 eiro vietā saņēmusi 100 eiro. Uzņēmums sola izmaksu veikt līdzko tas būs iespējams. Tikmēr darbinieki ar sūdzībām vērsušies Valsts darba inspekcijā.

Inspekcijas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa raidījumam uzsvēra, ka darba devējam ir pienākums darba līgumā noteiktajā laikā izmaksāt darba samaksu un nav pieļaujamas nekādas atkāpes. Inspekcijai ir tiesības darba devējam piemērot administratīvo sodu.

Viņš skaidroja, ka "Lido" darbiniekiem darba vietas pēc iespējas saglabātas, taču 663 darbinieki, kuriem nebija iespējams nodrošināt darbu, ir pieteikti un vakar saņēmuši dīkstāves pabalstu. Tāpat " Lido " izmantojis "Altum" sniegto atbalstu Covid-19 skartajiem uzņēmumiem. Uzņēmums patlaban no iekšējiem resursiem meklē risinājumus, kā izmaksāt darbiniekiem atlikušo algu par marta sākumā nostrādāto periodu līdz dīkstāves pabalsta pieteikšanai. Darbiniekiem atlikusī alga tiks izmaksāta pilnā apmērā, tiklīdz būs tāda iespēja, apliecināja Pētersons.

"Mēs ļoti ceram uz darbinieku sapratni šajā situācijā. Līdz šim esam godprātīgi maksājuši visas algas un nodokļus par visiem darbiniekiem. Vēl pērn visām amata pozīcijām palielinājām atalgojumu, tāpat uzlabojām darba apstākļus. Tāpēc ļoti ceram, ka spēsim turēties kopā kā stipra ģimene un pārdzīvot šo krīzes laiku," sacīja Pētersons.

Taujāts, kad potenciāli varētu vērt durvis kāds no "Lido" restorāniem, viņš sacīja, ka jebkādas nākotnes prognozes šobrīd būtu spekulācija. Taču uzņēmums cenšas būt optimistisks. Pašlaik strādā " Lido " ražošana, lai nodrošinātu vairumtirdzniecības sortimentu, kā arī atvērti trīs " Lido " veikali.

"Lido" 2018.gadā strādāja ar 41,883 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 8,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa saruka 7,3 reizes un bija 241 365 eiro. Kompānijas 2019.gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

Jau ziņots, ka Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā no 13.marta līdz 12.maijam ir izsludināta ārkārtējā situācija un noteikta virkne aizliegumu un ierobežojumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz daudzām uzņēmējdarbības nozarēm. Ņemot vērā sarežģīto situāciju, valdība un Saeima lēmusi par dažādām atbalsta formām uzņēmējiem un krīzes dēļ bez darba un ienākumiem palikušajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!