Foto: Publicitātes attēli
Šā gada 8. martā norisināsies konference "False thinking", kas ir daļa no Baltijas lielākā komunikācijas nozares konkursa "Mi:t&links. Baltic Communication Awards".

Tradicionāli konference tiek veidota kā saruna par kritiski svarīgu tēmu, piedāvājot risinājumus aktuālām problēmām. Iepriekš tā ir bijusi kritiskā domāšana, stratēģiskā domāšana, organizāciju iekšējie izaicinājumi, norāda organizatori.

Šā gada tēmas – maldinošā domāšana (false thinking) – izvēle ir saistīta ar fundamentālām izmaiņām informācijas apritē. Šodienas ritms pieprasa zibenīgu autentisku ziņu izplatīšanu, organizāciju tiešu iesaisti komunikācijā, jo sociālie tīkli ļauj cilvēkiem momentāni reaģēt uz jebkuru notikumu, izsakot viedokli par tā rašanās iemesliem un tālāko attīstību. Tā notiek pat tad, ja viņu zināšanas par konkrēto tēmu balstās kaut kur dzirdētos vai lasītos maldos. Taču rezultātā rodas neuzticēšanās oficiālo iestāžu sniegtajai informācijai un rīcība, kurai var būt neprognozējamas sekas.

Konferencē "False thinking" tiks pētīts, vai un cik lielā mērā no aplamiem pieņēmumiem cieš bizness, kā arī tiks meklēti risinājumi, ko komunikācijas nozare var darīt, lai mazinātu maldinošās domāšanas sekas. Pasākumā ar priekšlasījumiem uzstāsies Dānijas Karaliskās akadēmijas Tehnoloģiju institūta Arhitektūras skolas asociētais profesors, arhitekts Emanuēls Naboni, sabiedrisko attiecību aģentūru tīkla "Golin" izpilddirektors Džons Hjūss.

Savukārt Igaunijas lielākās sabiedrisko attiecību aģentūras "Corpore" partnere Aleksandra Moorasta runās par plašsaziņas līdzekļiem pēcpatiesības ērā, proti, straujākas informācijas aprites ietekmi uz ziņu kvalitāti, viltus ziņām. Tā nav jauna parādība, taču līdz šim to ierobežoja mediju pašregulācijas mehānismi, taču tagad maldīgā informācija izplatās pārāk strauji, jo kvalitatīvie mediji netiek līdzi straujajam ritmam.

Krenfīldas universitātes Menedžmenta skolas pētniece Sudabē Boleriana runās par korporatīvo atbildību un ilgtspēju. Pirmais, kas nāk prātā, dzirdot par šīm tēmām, - tie ir kārtējie nieki, taču kas notiktu, ja patiešām visi sāktu ievērot ilgtspējas principus. Kā mainītos cilvēki, planēta un peļņa? Tāpat konferencē tiks analizēti konkrētas maldus ziņas, piemēram, par vissvarīgāko lietu pasaulē - ūdeni. RTU zinātņu prorektors, ūdens tehnoloģiju profesors Tālis Juhna analizēs mītiem apvīto ūdens "atmiņu" un "strukturēšanu", kas mazina ticību organizācijām, kuras rūpējas par ūdens drošību – inženieriem, zinātniekiem, ūdensapgādei.

Bet kinorežisors Dāvis Sīmanis stāstīs par vēsturisko filmu tapšanas aizkulisēm. Proti, to autori bieži izmanto reālus notikumus, taču radikāli maina to noskaņu un darbojošos tēlus, tā bieži vien veidojot viltotu vēsturisko naratīvu. Rakstnieks, bērnu psihoterapeits un pusaudžu garīgās veselības centra vadītājs Nils Sakss Konstantinovs runās par ikdienas pieredzes trakumu. Izrādās, jaunākie pētījumi psiholoģijā liecina, ka dažādu nepareizu priekšstatu veidošana ir daļa no normālām prāta aktivitātēm. Viņš arī atbildēs uz jautājumu, vai vispār ir svarīgi konstatēt, kas ir taisnība un kas nav.

Personiskās attīstības trenere, alpīniste un uzņēmēja Olga Kotova meklēs atbildi uz jautājumu: vai patiešām pasaule ir nolemta? Tiek uzskatīts, ka sociālie mediji veicina populismu, cilvēki nespēj atšķirt faktus no fikcijas, neatkarīgas preses nav un pasaule iet postā. Taču vai realitātē viss ir tik ļauni?

"Ir patiešām uztraucoši vērot, kā cilvēki aizvien vairāk dod priekšroku iracionāliem, nevis zinātnē un faktos balstītiem secinājumiem. Protams, neprecīza, politiski vai kādi citādi "iekrāsota" informācija ir bijusi vienmēr, taču šodien mazāk nekā jebkad agrāk sabiedrībai rūp faktu precizitāte. Bet dziļi iesakņotiem maldiem ir ļoti traģiskas sekas," skaidro konferences "False thinking" un "Mi:t&links. Baltic Communication Awards" organizatore, Latvijas Komunikācijas asociācijas padomes locekle Antra Bork-Ržečicka.

"Mi:t&links. Baltic Communication Awards" ir ikgadējs starptautisks komunikācijas nozares notikums, kura mērķis ir dot iespēju industrijas profesionāļiem dalīties ar labāko praksi, kā arī godalgot labākos projektus un kampaņas. Tā ietvaros notiek komunikācijas kampaņu un projektu konkurss, konference un industrijas labāko darbu apbalvošanas ceremonija. "Mi:t&links. Baltic Communication Awards 2019" organizē Latvijas Komunikācijas asociācija (LaKA), "Komunikācijas aģentūra/ Edelman Affiliate" un "Public ID Group".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!