Foto: DELFI

Daugavpils pievadķēžu ražotāja "Ditton pievadķēžu rūpnīca" akcionāri pirmdien nolēma atļaut valdei atsevišķu uzņēmuma aktīvu pārdošanu, liecina akcionāru sapulces lēmumi, kas paziņoti biržai "Nasdaq Riga".

Akcionāri nolēma atļaut uzņēmuma valdei veikt sabiedrības aktīvu atsavināšanu, novirzot tās ietvaros gūtos ieņēmumus "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" saistību dzēšanai, un, pamatojoties uz atsavināšanas rezultātiem un izpildi, noteikt iespējamās procedūras un projektus uzņēmuma darbības turpināšanai.

Akcionāru sapulces apstiprinātā vadības procedūru programma paredz budžeta izdevumu daļas optimizāciju, tostarp personāla optimizāciju un samazināšanu proporcionāli faktiskajam ražošanas apmēram.

Tāpat procedūru programma paredz pamatlīdzekļu optimizāciju, tostarp pilnībā vai daļēji pārdodot nekustamo īpašumu, slēdzot ilgtermiņa nomas līgumus par ražošanas platībām, kas nepieciešamas faktisko pasūtījumu apmēru izpildei.

Paredzēts arī daļēji pārdodot kustamās ražošanas iekārtas, ņemot vērā reālos ražošanas apmērus un nekustamā īpašuma atsavināšanu.

Procedūru programma paredz arī pamatlīdzekļu optimizāciju, pārdodot pārējo sabiedrības īpašumu, ja tas netiek izmantots, vai to nav plānots izmantot uzņēmuma un tā ražošanas vajadzībām.

Procedūru programma paredz arī sabiedrības pamatlīdzekļu uzturēšanas procedūru optimizāciju, tostarp atteikšanos no sistemātiskas un plānveidīgas pamatlīdzekļu uzturēšanas, apkopes un kārtējā remonta, šīs procedūras aizstājot ar avārijas un operatīvo remontu, nepieciešamības gadījumā - ISO sertifikācijas apturēšanu.

Optimizācija paredz arī pamatlīdzekļu nomaiņas un modernizācijas programmu finansēšanas pārtraukšanu un atteikšanos no līgumsaistībām ar specializētiem uzņēmumiem par pamatlīdzekļu tehnisko uzturēšanu, apkopi un kārtējo remontu, izmantojot savus resursus pamatlīdzekļu avārijas un operatīvajiem remontdarbiem, ieskaitot profesiju apvienošanu.

Tāpat procedūru programma paredz resursu un enerģijas taupīšanas programmu un procedūru aktivizēšanu, profesiju apvienošanas procedūru un programmu, kā arī citu tehnoloģisko un ražošanas procesu taupīšanas un optimizācijas programmu, aktivizēšanu.

Saistībā ar strauju produkcijas pasūtījumu kritumu pasliktinājusies "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" ekonomiskā situācija, tāpēc uzņēmuma akcionāru sapulces darba kārtībā tika iekļauts jautājums par uzņēmuma darbības ekonomisko perspektīvu. Akcionāru sapulcei uzņēmuma valde piedāvāja trīs lēmumu variantus.

Pirmais variants paredzēja atļaut uzņēmuma valdei veikt "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" aktīvu atsavināšanu, novirzot tās laikā gūtos ieņēmumus uzņēmuma saistību dzēšanai, un, pamatojoties uz tās rezultātiem un izpildi, noteikt iespējamās procedūras un projektus uzņēmuma darbības turpināšanai.

Otrais akcionāriem piedāvātais lēmuma variants paredzēja iniciēt tiesā "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" tiesiskās aizsardzības procesu.

Savukārt trešais piedāvātais variants paredzēja iniciēt tiesā "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" maksātnespējas procesu.

2022.gada 2.martā "Ditton pievadķēžu rūpnīca" informēja par iespējamo negatīvo ietekmi, kādu uz uzņēmumu var atstāt ekonomisko un politisko procesu ietekmē rūpnīcas darbības tirgos notikušās izmaiņas.

Saistībā ar neprognozējamu izejvielu un materiālu cenu pieaugumu un produkcijas konkurētspējas samazināšanos tās pašizmaksas pieauguma dēļ, ņemot vērā ražošanas izmaksu (pašizmaksas) pieaugumu, kā arī saistībā ar Eiropas Savienības īstenoto sankciju politiku "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" ekonomiskā aktivitāte tās tradicionālajos tirgos sarukusi līdz 50%. Turklāt ne uzņēmuma partneri, ne arī ražotā produkcija nav iekļauti sankciju sarakstos.

"Ditton pievadķēžu rūpnīca" bija spiesta informēt akcionārus, investorus un citus finanšu instrumentu tirgus dalībniekus par uzņēmuma ekonomiskās situācijas pasliktināšanos saistībā ar produkcijas strauju pasūtījumu apmēra kritumu, ko izraisa iepriekš minēto iemeslu kopums.

Turklāt "Ditton pievadķēžu rūpnīca" atzīmē, ka šie procesi nav saistīti ar uzņēmuma darbību, ar tā produkcijas kvalitātes pasliktināšanos vai klientu neapmierinātību, bet gan ir radušies ārēju iemeslu dēļ, kurus "Ditton pievadķēžu rūpnīca" īstermiņā nav spējīga atrisināt ar saprātīgiem un tai pieejamiem līdzekļiem.

Ņemot vērā to, ka "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" ekonomiskā situācija būtiski ierobežo uzņēmuma maksātspēju, un "Ditton pievadķēžu rūpnīca" nevarēs apmierināt visu kreditoru prasījumus, uzņēmuma valde kārtējās akcionāru sapulces darba kārtībā iekļāva papildu jautājumu "Ekonomiskā situācija "Ditton pievadķēžu rūpnīcā" un "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" turpmākās darbības perspektīvas".

Akcionāru sapulcē arī tika apstiprināts uzņēmuma 2021. gada pārskats, kā arī tika pieņemts lēmums 2021.gadā gūto peļņu 130 734 apmērā atstāt nesadalītu un novirzīt iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai.

Jau ziņots, ka "Ditton pievadķēžu rūpnīca" pagājušajā gadā strādāja ar 5,275 miljonu eiro auditēto apgrozījumu, kas ir par 16,1% vairāk nekā 2020.gadā, kā arī kompānija guva 130 734 eiro peļņu pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Savukārt šogad pirmajā ceturksnī "Ditton pievadķēžu rūpnīca" strādāja ar 1,453 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,4% vairāk nekā 2021.gada pirmajā ceturksnī, bet kompānijas zaudējumi samazinājās par 21,7% un bija 106 369 eiro.

Pēc uzņēmuma sniegtajiem datiem, "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" lielākie akcionāri ir 2016.gadā mirušais Eduards Zavadskis (20%), 2021.gadā mirušais Vladislavs Drīksne - 19,92%, SIA "MAX Invest Holding" - 13,63%, SIA "Maleks S" - 13,56% un SIA "Dvinsk MNG" - 9,46%. Uzņēmuma rīcībā nav informācijas par akciju sadalījumu starp Zavadska un Drīksnes mantiniekiem, kā arī to iegrāmatojumiem viņu finanšu instrumentu kontos.

Uzņēmuma akcijas kotētas biržas "Nasdaq Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!