AS "Ditton pievadķēžu rūpnīcas" ("Ditton") vadība uzskata, ka kompānijas līdzīpašnieku starpā ir uzsākts "karš", kas tai draud ar darījumu un tirdzniecības sakaru zaudēšanu.
Tas teikts "Ditton" padomes un valdes pagājušajā nedēļā piektdien pieņemtajā kopīgajā paziņojumā saistībā ar kompānijas akciju arestu un aizliegumu sasaukt un novadīt akcionāru sapulces.

Pēc kompānijas vadības domām, iekšējās nesaskaņas uzņēmumā un tā akcionāru vidū 2003.gadā aizsāka divi "Ditton" akcionāri - konsultāciju sabiedrība "Neibergs & partneri" un ārzonas kompānija "Inter Corp", kuru intereses pārstāvot vienas un tās pašas personas.

Šo notikumu dēļ "Ditton" zaudējusi lielāko partneri Krievijā, kur preču apgrozījums bija vairāk par diviem miljoniem latu gadā. Tādēļ šā gada pirmajos sešos mēnešos samazinājies "Ditton" apgrozījums, kritušies ieņēmumi un peļņa.

Satraukumu par akcionāru nesaskaņām izsakot partneri, kreditori un potenciālie uzņēmuma investori.

"Padome un valde ir spiestas brīdināt ar iekšējām nesaskaņām aizņemtos akcionārus - tādas darbības nenovēršami novedīs līdz pilnīgai uzticības zaudēšanai tirgū, bet tas ir taisns un postošs ceļš jebkuram uzņēmumam - caur ražošanas samazināšanos vai apturēšanu, vai caur maksātnespēju," teikts kopīgajā paziņojumā.

"Ditton" padome un valde uzskata par nenormālu kompāniju "Neibergs & partneri" un "InterCorp" "mākslīgi izveidoto situāciju" - akcionāru vairākuma balsu bloķēšanu. Pēc kompānijas vadības domām, skaidri izteiktās mazākuma vēlmes "pastūrēt" ir pretrunā ar publiskas akciju sabiedrības izveidošanas un vadīšanas principiem.

"Ditton" padome un valde uzskata, ka aizliegumiem sasaukt sapulces un balsošanas tiesību apgrūtināšanai ir laiks darīt galu, jo katram akcionāram jābūt ar likumu garantētām tiesībām piedalīties akciju sabiedrības sapulcēs un pieņemt lēmumus.

"Neibergs & partneri" un "InterCorp." pārstāvis Mārcis Miķelsons norādīja, ka tiesas noteiktajam aizliegumam sasaukt uzņēmuma akcionāru pilnsapulces un veikt citas darbības vajadzētu attiekties uz strīdā iesaistītajām pusēm, nevis uz pārējiem akcionāriem, kā to interpretēja uzņēmuma vadība, pagājušās nedēļas sākumā paredzētajā uzņēmuma akcionāru pilnsapulcē paziņojot, ka aizlieguma dēļ sapulce nenotiks.

Pēc Miķelsona teiktā, pagājušajā nedēļā paredzētajā "Ditton" akcionāru sapulcē bija plānots ierosināt jautājumu par uzņēmuma padomes darba izvērtēšanu un veikt izmaiņas padomē. Uzņēmuma padomes locekļi par šādu ieceri esot zinājuši, tādēļ darīts viss, lai uzņēmuma akcionāru pilnsapulce nenotiktu, uzskata abu firmu pārstāvis.

Pēc Miķelsona teiktā, "Ditton" valde ir padomes "ielikteņi", kas strādā uzņēmuma padomes locekļu Eduarda Zavadska un Vladislava Drīksnes interesēs. Viņiem netieši piederot 55% kompānijas akciju, kas sadalītas pa ofšoriem, taču labuma guvēji no minētajām akcijām ir Zavadskis un Drīksne, apgalvo Miķelsons.

Strīds saistīts ar tiesas iepriekš piemēroto prasības nodrošinājumu, kas noteikts "Neibergs & partneri" un "InterCorp." prasībā par pienākumu lielākajiem rūpnīcas akcionāriem atpirkt akcijas. Vēlāk "Neibergs & partneri" papildināja prasību, lai darījumus, ar kuriem aptuveni 49% "Ditton" akciju no iepriekšējā īpašnieka "Ditton nama" nonāca divu ārzonas kompāniju "Bellatex L.C." un "Steplux" īpašumā, atzītu par fiktīviem un apķīlātu uzņēmuma akcijas.

Minētais prasības nodrošinājums neesot ļāvis realizēt darījumu, ar kuru "Bellatex L.C." piederošās aptuveni 40% "Ditton" akcijas bija plānots pārdot Valdim Savičam. Tādēļ kompānijai esot radušies zaudējumi, kurus tā tagad prasa piedzīt no "Neiberga & partneriem" un "InterCorp.".

"Bellatex L.C." kā prasības nodrošinājumu zaudējumu piedziņai prasīja Rīgas apgabaltiesu apķīlāt "Ditton" akcijas, aizliegt balsot uzņēmuma akcionāru pilnsapulcēs, sasaukt tās, kā arī veikt citas darbības. Tiesa lēma par labu "Bellatex L.C.".

"Ditton" pērn nopelnīja 92 223 latus. Peļņu bija plānots atstāt nesadalītu un novirzīt ražošanas attīstībai. 2002.gadu "Ditton" beidza ar 35 413 latu peļņu. Kompānijas neto apgrozījums pagājušajā gadā bijis 6,797 miljoni latu, kas ir par 3,9% mazāk nekā 2002.gada apgrozījums - 7,073 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!