Foto: Publicitātes foto/DELFI
Ideja par sava biznesa uzsākšanu prātā ir ienākusi teju katram, tomēr ne visi savu sapni īsteno. Šaubas, vai biznesa ideja ir patiešām laba, finansējuma trūkums, nepārliecinātība par saviem spēkiem, turēšanās komforta zonā, bailes pamest algotu darbu, kas nodrošina stabilus ienākumus, – šie ir faktori, kas mēdz atturēt no pirmajiem soļiem uzņēmējdarbībā.

Tomēr Latvijā ir daudz labu piemēru, kā cilvēki pārvarējuši šos šķēršļus, un soli pa solim attīsta savus mazos uzņēmumus.

Šie stāsti iedrošina un dod padomus, kā virzīties uz priekšu un kur meklēt atbalstu.

Sākam savu biznesu! Pelnīt ar suņu apģērbu un dzīvot, kā patīk

Foto: Lienes Laugales privātais arhīvs

Liene Laugale kā savu biznesa nišu atradusi apģērba darināšanu īpaši maziem sunīšiem. Darba netrūkst, un vairāk nekā 90% no saražotā aizceļo ārpus Latvijas robežām. Zīmola "Chillbe" seja un palīgi biznesā ir viņas pašas suņi – Jorkšīras terjeri Teemo un Rolo.
Lasīt vairāk

Piedzīvot viesuļvētru drošībā. 'Aerodium' pieredze palīdz izveidot jaunu atrakciju

Foto: Publicitātes foto

Vēja tuneļu ražotāja "Aerodium" līdzīpašnieks Ingus Augstkalns paralēli attīsta citu biznesa ideju – nebijušu atrakciju, kurā jebkurš interesents var piedzīvot dažāda stipruma vētru drošos apstākļos. Pirmais uzņēmuma "Storm Adventures" produkts "Beat The Storm" šovasar jau uzstādīts zinātnes parkā Dānijā, un ir vēlme šādu atrakciju atvērt arī Latvijā.
Lasīt vairāk

Sākam savu biznesu! Jāpiedāvā tūristiem kaut kas jauns

Foto: Induļa Bērziņa privātais arhīvs

Sociālais uzņēmums "Kultūras tūrisms" izveidojis glempinga telšu tīklu, nodrošinot nakšņošanas iespējas tūrisma vietās, kur tas līdz šim netika piedāvāts. Kas šo biznesa ideju izceļ kopējā piedāvājumā? Iespēja paviesoties pie uzņēmīgiem cilvēkiem Latvijas reģionos un iejusties vidē, kur kopj latviešu tradīcijas.
Lasīt vairāk

Sākam savu biznesu! Maza dabas sistēma uz tava galda

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Līga Zelčāne un Justs Krapāns ar zīmolu "Dzīvotne" veido terārijus – patstāvīgas augu un sūnu sistēmas stikla traukos, kas aizceļo arī ārpus mūsu valsts robežām.
Lasīt vairāk

Sākam savu biznesu! Kronis – ideja, kas ļauj veiksmīgi izcelties starp konkurentiem

Foto: Privātais arhīvs

Ieva Anže veido akmensmasas traukus dažādās kroņa formas interpretācijās, kas veiksmīgi ļauj izcelties starp konkurentiem. Tie ir kūku paliktņi, servējamie trauki, trauki saldumiem – tik dažādi, bet ar vienu kopīgu ideju – radīt mazus svētkus ikdienā. Un klientu netrūkst.
Lasīt vairāk

Sākam savu biznesu! Epoksīda sveķu risinājumi dizaina gardēžiem

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Pametis darbu būvniecībā Norvēģijā, Edgars Brokāns atgriezies Latvijā un te sācis savu biznesu – izgatavo mēbeles un dizaina priekšmetus, koku kombinējot ar epoksīda sveķiem. Jaunais uzņēmējs arī piedāvā atdarināt mūsdienu interjerā populārās marmora un akmens masas virsmas un tieši uz šo – salīdzinoši lētāko – risinājumu liek lielas cerības sava biznesa izaugsmē.
Lasīt vairāk

Vecpiebalgas muižā top kosmētika ar supervielām Latvijas tirgum un eksportam

Foto: Publicitātes foto/"ApiMI"

Māsas Madara un Ieva, iedvesmojoties no tēva – biškopja, Vecpiebalgas muižā ar zīmolu "ApiMI" ražo dabīgo kosmētiku, kas satur bišu radītas supervielas. Šobrīd norit darbs pie ražošanas automatizēšanas, kas ļaus izvērsties eksportā. Uzņēmēju mērķis ir panākt, lai līdz pat 90% no saražotā aizceļotu ārpus mūsu valsts robežām.
Lasīt vairāk

Koncerti tumsā ļaus pilnībā iedziļināties mūzikā. Pirmais koncerts jau izpārdots

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Maksims Mihejevs ilgus gadus strādāja informācijas tehnoloģiju jomā, sasniedzot vadošu un labi apmaksātu pozīciju vienā no lielākajām kompānijām Latvijā. Taču viņu urdīja vēlme īstenot ārzemēs pamanītu biznesa ideju – ekskursijas un citi pasākumi pilnīgā tumsā, kā vadītājus piesaistot neredzīgus cilvēkus.
Lasīt vairāk

Sākam savu biznesu! Uzņēmējas pieredzes stāsts: galvenais ir neapstāties

Foto: Privātais arhīvs

"Neatlaidība ir priekšnoteikums! Ceļā būs daudz un dažādi izaicinājumi, bet būtiski ir neapstāties pie pirmajām grūtībām un turpināt," tāda ir uzņēmējas Lindas Dambenieces-Miglinieces atziņa, attīstot biznesu no nulles. Sarunā ar "Delfi Bizness" viņa dalās savā pieredzē un atklāj, kas palīdzējis visvairāk.
Lasīt vairāk

Latvijas 'startup' risinājums samazina preču piegādes izmaksas un ļauj piepelnīties ikvienam

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas jaunuzņēmums "IziPizi" ar savu izstrādāto risinājumu trāpījis desmitniekā. Pašreizējos degvielas cenu kāpuma apstākļos tas atradis iespēju, kā uzņēmumiem un zemniekiem samazināt preču piegādes izmaksas, kā arī savas sistēmas ietvaros piedāvā bez maksas nogādāt labdarības organizācijām ukraiņiem paredzētos ziedojumus.
Lasīt vairāk

Ļauj savam auto pelnīt, mudina latviešu izstrādāts rīks

Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Latvijas uzņēmums "Pikap" attīsta tehnoloģisko risinājumu, kas, kā iecerēts, mudinās cilvēkus savus personīgos dīkstāvē esošos transportlīdzekļus aizdot lietošanai citiem, piemēram, kaimiņam, kolēģim vai jebkuram svešiniekam, kurš vieš uzticību. Protams, par noteiktu samaksu.
Lasīt vairāk

Sākam savu biznesu! Pieredzes stāsts: biznesa ideja, produkta izstrāde un lielākie izaicinājumi

Foto: Privātais arhīvs

Ivetas Kokmanes uzņēmums "0 design" izstrādā dizaina lampas no makulatūras masas. Lai gan tā ražojumi lieliski iederas izsmalcinātos interjeros arī mūsu valstī, uzņēmuma mērķis ir eksports.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!