Foto: F64
Aizvadītajā gadā inflācija sasniedza 4%, tai skaitā precēm cenas pieauga par 4,9%, bet pakalpojumiem - par 1,6%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

2010.gadā patēriņa cenas palielinājās par 2,5%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pieaugumu 2011.gadā bija pārtikai, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī ar mājokli un transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas preces un bezalkoholiskie dzērieni sadārdzinājās vidēji par 4,7%. Visvairāk cenas pieauga pienam, sieram un olām (+10,8%), gaļai un gaļas izstrādājumiem (+5,4%), tējai un kafijai (+24,2%), augu eļļai un taukiem (+10,5%), cukuram (+32,5%), pārtikas sālim (+18,3%) un gāzētajiem dzērieniem (+12,9%).

Nozīmīgākie cenu kritumi gada laikā bija vērojami dārzeņiem (-25,8%), kartupeļiem (-20,6%) un augļiem (-8,1%). Cenas samazinājās arī atsevišķiem maizes veidiem un griķiem. Alkoholiskie dzērieni gada laikā sadārdzinājās vidēji par 3,6%, tai skaitā stiprie alkoholiskie dzērieni - par 3,7%, vīni – par 2,4%, alus – par 4%. Cenu kāpumu stiprajiem dzērieniem, kā arī tabakas izstrādājumiem (+11,4%) ietekmēja akcīzes nodokļa pieaugums gada vidū.

Mājokļa grupā cenas gada laikā pieauga vidēji par 7,8%. Lielākā ietekme bija elektroenerģijas sadārdzinājumam par 26,7%. Siltumenerģijai cenas pieauga par 2,7%, gāzei - par 8,3%, cietajam kurināmam - par 9,2%. Dārgāka kļuva arī atkritumu savākšana (+7.3%) un mājokļa īres maksa (6,2%).

Cenu kāpumu transporta grupā par 6,2% visbūtiskāk ietekmēja degvielas sadārdzināšanās vidēji par 12,5%, tai skaitā dīzeļdegvielai cenas pieauga par 15%, benzīnam – par 11,7%, bet auto gāzei – par 9,1%. Transportlīdzekļu uzturēšanas, apkopes un remonta pakalpojumi, pieaugot darbaspēka un materiālu izmaksām, sadārdzinājās par 5,4%.

Degvielas cenu kāpums ietekmēja arī maksas pieaugumu par autovadītāju kursiem (+12%). Pasažieru sauszemes transporta pakalpojumu cenas pieauga par 2,4%, savukārt par 6% lētākas kļuva aviobiļetes. Par 1,6% cenas kritās transportlīdzekļu iegādei.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu pieaugumi bija vērojami tūrisma, viesnīcu, ēdināšanas un apdrošināšanas pakalpojumiem, kā arī apaviem un īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm.

Savukārt cenas samazinājās telekomunikāciju un izglītības pakalpojumiem, sadzīves aprīkojumam, mēbelēm un grīdsegumiem, audio, video, foto un datu apstrādes iekārtām.

Administratīvi uzraugāmo un regulējamo preču un pakalpojumu cenas 2011.gadā pieauga par 6,8%, bet neregulējamo – par 3,5%.
12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 4,4%. 2010.gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 1,1%.

Jau ziņots, ka Latvijas valdības mērķis ir 2014.gadā pievienoties eirozonai un ieviest vienoto ES valūtu. Lai latus varētu nomainīt eiro, Latvijai jāizpilda vairāki finanšu disciplīnas kritēriji, tai skaitā inflācijas līmenis nedrīkst vairāk kā par 1,5 procentu punktiem pārsniegt vidējo inflācijas līmeni trijās Eiropas valstīs, kur iepriekšējā gadā bija viszemākā inflācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!