Foto: DELFI

Lai uzlabotu Latvijas zemnieku izaudzēto graudu pieņemšanu, uzglabāšanu un pārstrādi, 2018. gadā graudu pārstrādes uzņēmums "Dobeles dzirnavnieks" īstenos vērienīgu projektu 15 jaunu graudu uzglabāšanas torņu būvniecībai un kaltes izveidei.


Uzņēmumā pašlaik ir divi elevatori un pieci graudu uzglabāšanas torņi ar kopējo kapacitāti 160 tūkstoši tonnu. Plānotais projekts paredz 12 jaunu graudu torņu būvniecību, kuru kopējā uzglabāšanas jauda būs 54 tūkstoši tonnu, trīs mitro graudu torņu būvniecību, kuru kopējā uzglabāšanas jauda būs 10 tūkstoši tonnu, kā arī jaunas graudu kaltes izbūvi.

Projekta rezultātā ievērojami tiks palielināta ne tikai graudu uzglabāšanas jauda, bet arī par aptuveni 30% efektivizēts graudu pieņemšanas process, kas aktīvākajā kulšanas sezonā nozīmē mazākas rindas un ātrāku izbēršanos zemniekiem.

Graudu uzglabāšanas torņu projekta investīcijas ir aptuveni 4,1 miljoni eiro, no kuriem 3,5 miljoni eiro ir "Swedbank" piešķirtais finansējums, informē banka.

Papildu tam "Dobeles dzirnavnieks" iesniedzis projektu Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma saņemšanai, kā arī ieguldīs paša uzņēmuma līdzekļus. Kopējās investīcijas projektos, kas saistīti ar graudu pieņemšanu, pirmapstrādi un uzglabāšanu, 2018. gada laikā plānotas līdz astoņiem miljoniem eiro.

"Pateicoties esošo ražotņu modernizācijai, jaunu ražotņu izveidei un efektīvai noieta tirgu apgūšanai, pēdējo gadu laikā esam dinamiski audzējuši graudu pārstrādes apjomus. Paredzam, ka šogad pārstrādāsim vairāk nekā 250 tūkstošus tonnu graudu. Tāpēc turpinām uzlabot graudu pieņemšanas, uzglabāšanas un pirmsapstrādes procesus, jo efektīva kvalitatīvu izejvielu nodrošināšana ir mūsu ražošanas pamats," stāsta "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas datiem ar graudaugu audzēšanu 2016. gadā Latvijā nodarbojās vairāk nekā 23 tūkstoši saimniecību.

Latvijā kopumā arī pieaug labības platības – 2016. gadā ar graudaugiem bija apsēti 716 tūkstoši hektāru, kas ir par 43,6 tūkstošiem hektāru jeb 6,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā, redzams Centrālās statistikas pārvaldes datos.

"Dobeles dzirnavnieks" 2017. gadā sadarbojās ar 660 graudu piegādātājiem, no kuriem 95% bija vietējie lauksaimnieki.

"Swedbank" 2017. gadā finansējumā lauksaimniekiem izsniegusi vairāk nekā 100 miljonus eiro, savukārt ražotājiem – vairāk nekā 75 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!