Foto: DELFI

Latvijas lielākais pārtikas ražotājs un viens no lielākajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā, AS "Dobeles dzirnavnieks", pagājušajā gadā sasniedzis līdz šim lielāko apgrozījumu – 129,6 miljonus eiro, kas ir par 10% vairāk nekā 2018. gadā, informē uzņēmums.

Apgrozījumu kāpināt izdevies, pateicoties pārstrādāto graudu un ražošanas apjoma pieaugumam, norāda "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils. Savukārt uzņēmuma peļņa sasniegusi 4,2 miljonus eiro. Nodokļos samaksāti vairāk nekā septiņi miljoni eiro.

Uzņēmums 2019. gadā pārstrādājis 285 tūkstošus tonnu graudu, kas ir par 30 tūkstošiem tonnu vairāk nekā gadu iepriekš. "Kāpināt pārstrādāto graudu apjomu plānojam arī šogad, sasniedzot 300 tūkstošus tonnu," norāda Amsils.

2019. gadā uzņēmuma attīstībā ieguldīti 11,9 miljoni eiro. "Ik gadu palielinām gan ražošanas, gan graudu uzglabāšanas jaudas, nemitīgi investējam uzņēmuma infrastruktūras un ražošanas tehnoloģisko procesu uzlabošanā un efektivizēšanā," skaidro Amsils.

"Dobeles dzirnavnieks" 2019. gadā sadarbojās ar 870 graudu piegādātājiem, no kuriem vairāk nekā 90% bija vietējie lauksaimnieki. 2019. gadā uzceltie 19 jaunie bio-graudu silosi ļāvuši kopējo graudu uzglabāšanas jaudu uzņēmumam palielināt līdz 260 tūkstošiem tonnu.

2019. gadā sasniegts arī jauns uzņēmuma eksporta rekords – salīdzinot ar 2018. gadu, "Dobeles dzirnavnieka" eksporta apgrozījums pieaudzis par 18%, pārsniedzot 78 miljonus eiro. "Tuvāko trīs gadu laikā plānojam eksporta apjomus kāpināt vēl vismaz par 35%," norāda Amsils. "Būtisku apjoma pieaugumu ļaus nodrošināt investīciju projektu pabeigšana šī gada nogalē."

"Dobeles dzirnavnieks" 2019. gadā uzsāka divu vērienīgu attīstības projektu realizēšanu, paredzot to kopējās investīcijas 30 miljonu eiro apmērā. Amsils teic, ka tuvāko gadu laikā plāno kļūt par Baltijā lielāko bioloģisko graudu pilna pārstrādes cikla uzņēmumu. Šobrīd rit bioloģisko graudu pilna cikla pirmapstrādes un pārstrādes infrastruktūras būvniecības 2. kārta. Plānots, ka jaunā bio-pārslu ražotne darbu sāks līdz šī gada beigām.

Pērn "Dobeles dzirnavnieks" pārstrādāja par 40% vairāk bioloģiski audzētu graudu nekā gadu iepriekš – tas apliecina, ka bioloģiski audzētu produktu ražošana ir pasaulē strauji augoša un daudzviet vēl neaptverta niša.

Paralēli "Dobeles dzirnavnieks" strādā pie investīciju projekta, kas ļaus uzņēmumam nostiprināt savu pozīciju kā lielākajam pastas ražotājam Ziemeļeiropā. "Šī gada beigās plānojam atklāt arī jaunu, inovatīvu pastas ražošanas līniju, kas sniegs iespēju produktu klāstu papildināt ar jauniem makaronu veidiem, palielinot uzņēmuma produktivitāti un konkurētspēju ārvalstu tirgos. Kopējās projekta investīcijas pārsniegs 11 miljonus eiro, un vairāk nekā 90% no jauno produktu apjoma plānots eksportēt," stāsta Amsils.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!