Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pašreiz nav iespējas sniegt precīzas ekonomikas attīstības prognozes, jo tās ir atkarīgas no tā, kā izdosies pārvarēt pandēmiju. Tomēr ir skaidrs, ka problēmas būs un tās būs pietiekami nopietnas. Visticamāk, daudzas ES dalībvalstis piedzīvos recesiju. Būtiski, lai šajā periodā iespēju robežās ierobežotu darbinieku atlaišanas, problēmas uzņēmumiem, lai tie būtu spiesti pamest biznesu, un tā veidā netiktu mazināts ekonomikas potenciāls, trešdien, 18. martā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis norādīja, ka pašreiz nav iespējas sniegt precīzas ekonomikas attīstības prognozes, jo tās ir atkarīgas no tā, kā izdosies pārvarēt pandēmiju. Ja pašreizējie pasākumi (ierobežoti pasākumi un sociālie kontakti) būs sekmīgi un ļaus samazināt vīrusa izplatību, ekonomika samērā ātri varēs atgūties. Tomēr ir skaidrs, ka problēmas būs un tās būs pietiekami nopietnas. Visticamāk, daudzas ES dalībvalstis piedzīvos recesiju. Būtiski, lai šajā periodā iespēju robežās ierobežotu darbinieku atlaišanas, problēmas uzņēmumiem, lai tie būtu spiesti pamest biznesu, un tā veidā netiktu mazināts ekonomikas potenciāls. Uzsveram, ka šajā brīdī ir jāsniedz uzņēmumiem nepieciešamais atbalsts.

Eiropas Komisija ir iezīmējusi, tā saukto, "dusošo naudu" 37 miljardu eiro apmērā, kas ietver vairākas līdzekļu pozīcijas. Pamatā runa ir par ES fondu līdzekļiem. "Pirmkārt, esam iesnieguši priekšlikumus dalībvalstīm, ka izsniegtie priekšmaksājumi netiek atmaksāti ES budžetā, bet dalībvalstis var tos izmantot "Covid-19" radīto problēmu risināšanai. Otrkārt, neizmantotos ES fondu līdzekļus var novirzīt pandēmijas raisīto izaicinājumu risināšanai. Tas prasa noteiktas normatīvo aktu izmaiņas. Ceram, ka paātrinātā tempā, dažu nedēļu laikā, tiks veiktas vajadzīgas izmaiņas un līdz ar to līdzekļi būs pieejami dalībvalstīm," skaidroja Dombrovskis.

"No ES fiskālo noteikumu viedokļa raugoties, izdevumus, ko dalībvalstis novirzīs "Covid-19" veselības aprūpes problēmu risināšanai, kā arī uzņēmumu un sociālajam atbalstam, neuzskatīsim tos par ES fiskālo noteikumu pārkāpumiem," teica Dombrovskis. Līdz ar to dalībvalstīm ir iespēja novirzīt nepieciešamos līdzekļus. Tas attiecas arī uz avionozari. "Vienlaikus esam pieņēmuši grozījumus valsts atbalsta noteikumos, kas paredz, ka tai skaitā valstu sniegtais atbalsts avionozarei atbildīs noteikumiem," skaidroja Dombrovskis. Turklāt attiecībā uz aviopārvadājumu nozari ir izveidota speciāla shēma, un valstis varēs atbalstīt savas aviokompānijas, lai pārvarētu, cerams, šo īstermiņa ekonomisko šoku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!