Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas ekonomiskās izaugsmes prognoze 3% apmērā ir pietiekami stabils un labs rādītājās, kas pārsniedz Eiropas Savienības (ES) vidējos rādītājus, LTV raidījumā "Rīta Panorāma" teica Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Tā kā šīs prognozes pārsniedz ES vidējos rādītājus, kopumā tas Latviju tuvina ES vidējam līmenim, skaidroja Dombrovskis. Tāpat viņš norādīja, ka šī gada valsts budžets atbilst Stabilitātes un izaugsmes pakta prasībām.

Komentējot Latvijas starptautisko konkurētspēju, Dombrovskis uzsvēra, ka būtiski ir izglītība sistēmu sakārtot tā, lai izglītības piedāvājums būtu saistīts ar darba tirgus pieprasījumu. Viņš gan piebilda, ka runa nav tikai par jauniešiem, bet cilvēkiem jebkurā vecumā.

Vaicāts par to, kā Latvijas finanšu sektoru reputāciju ietekmējis bankas "ABLV Bank" krahs, Dombrovskis atbildēja, ka gadījums ir izskanējis pietiekoši plaši un tas "kaut kādā mērā spiež arī Eiropas mērogā pārvērtēt, kā tiek veikta cīņa ar naudas atmazgāšanu".

''Šis gadījums ir izskanējis pietiekami plaši un tādēļ ir svarīgi, lai no valdības būtu skaidra reakcija,'' teica Dombrovskis.

Jau ziņots, ka februāra vidū ASV vērsās pret "ABLV Bank" par tās iesaistīšanos naudas atmazgāšanā un sankciju pārkāpumos, bet martā Latvijā ieradās ASV amatpersonas un ar Latvijas finanšu sektora pārstāvjiem runāja par Latvijas banku darbības riskiem. Pēc tam finanšu ministre norādīja, ka Latvija no ASV partneriem saņēmusi mājienu – bankas joprojām atmazgā naudu. Uz slidenas takas varot nonākt jebkura no tām desmit Latvijas bankām, kurām ir liels ārvalstu klientu portfelis, atzina finanšu ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!