Foto: LETA

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana preču cenās daļēji ir atspoguļojusies, tomēr visās jomās tas nav parādījies, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" atzina premjers Valdis Dombrovskis (V).

Valdības vadītājs uzsvēra, ka cenas veikalos no valdības puses tiek monitorētas un, lai bremzētu inflāciju, PVN likmes samazināšana bijis efektīvs pasākums. "Daļēji samazinājums ir atspoguļojies, bet, diemžēl, ne pilnā mērā," sacīja Dombrovskis.

Laikā, kad bijušas diskusijas par PVN samazināšanu, apņemšanās to atspoguļot cenā bijusi arī no tirgotāju puses un daļēji šī apņemšanās esot pildīta, sacīja Dombrovskis.

Kā ziņots, maijā Dombrovskis, finanšu ministra pienākumu izpildītāja Ilze Viņķele (V) un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija, kas pārstāv vairākus no lielākajiem pārtikas tirgotājiem Latvijā, parakstīja sadarbības memorandu, kurā pausta gatavība pazemināt pārtikas produktu cenas līdz ar pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likmes pazemināšanu no 22 līdz 21% no 1.jūlija.

Parakstītā memoranda mērķis bija aizsargāt un sekmēt patērētāju pirktspēju, veicinot PVN pamatlikmes samazināšanu. Lai to panāktu, Pārtikas tirgotāju asociācijas biedri, kuru vidū ir pārtikas tirgotāji "Iki", "Maxima" un "Rimi", cenu noteikšanā balstīsies uz jauno, samazināto PVN likmi.

Tomēr ne visi tirgotāji ir vienisprātis ar šajā memorandā pausto – Latvijas tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs iepriekš norādīja, ka šo iniciatīvu neatbalsta, jo neuzskata, ka pircēji jutīs būtisku atšķirību, ja cenas samazinās atbilstoši PVN samazinājumam no 22 līdz 21%.

Līdzīgu memorandu ar valdību iepriekš parakstīja arī degvielas tirgotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!