Foto: AFP/Scanpix

Šonedēļ gaidāmajā sarunā ar Vācijas kancleri Angeli Merkeli, premjers Valdis Dombrovskis (V) gatavs uzrunāt plašu jautājumu loku, cerot uz politisko atbalstu Latvijai svarīgiem jautājumiem.

Dombrovskis aicinās Vāciju atbalstīt Latviju un pārējo Baltijas valstu pozīciju saistībā ar nepieciešamību nākamajā ES budžeta plānošanas periodā no 2014.-2020.gadam nodrošināt taisnīgāku lauksaimniecības tiešmaksājumu sadali un novērst situāciju, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lauksaimnieki saņem vismazāko tiešmaksājumu apjomu, informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Tāpat Dombrovskis aicinās Vāciju atbalstīt Baltijas valstu pozīciju, aicinot Eiropas Komisiju (EK) pārskatīt piedāvājumu kohēzijas finansējuma sadalei. Baltijas valstis uzskata, ka pašreizējais EK piedāvājums ir pretrunā ar kohēzijas politikas mērķi samazināt atšķirības starp bagātākajiem un mazāk attīstītajiem ES reģioniem.

Tikšanās laikā premjers plāno pārrunāt arī divpusējo ekonomisko sadarbību starp Vāciju un Latviju un iespējas to paplašināt un padziļināt. Svarīgs sarunu temats būšot arī eirozonas problēmu risināšana. Latvijas atbalsta stingrāku fiskālo disciplīnu eirozonā un pievienosies 25 valstu līgumam, lai 2014.gadā, kad Latvija plāno pievienoties eirozonai, tā būtu stabila un spēcīga. Latvija arī ir gatava sniegt ekspertu atbalstu Grieķijai krīzes pārvarēšanai, apliecinājis Dombrovskis.

Jau ziņots, ka Vācijas kanclere Angela Merkele 23.februārī tiksies ar Latvijas, Čehijas un Īrijas premjerministriem, lai pārrunātu situāciju eirozonā, iepriekš paziņoja Mekreles birojs.

Merkeles tikšanās ar Dombrovski, Īrijas valdības vadītāju Ednu Keniju un Čehijas premjeru Petru Nečasu notiks Mesebergas pilī netālu no Berlīnes.

Merkeles birojs informē, ka valstu līderi iecerējuši viedokļu apmaiņu saistībā ar jautājumiem, kas skar ekonomisko un monetāro savienību un Eiropas Savienību kopumā.

Tomēr pēc šīs tikšanās netiek plānots sniegt jebkādus paziņojumus presei.

Šomēnes Merkelei bija līdzīga tikšanās ar Igaunijas, Dānijas un Nīderlandes valdību vadītājiem.

Savukārt pagājušajā mēnesi Vācijas kanclere tikās arī ar Austrijas, Portugāles un Zviedrijas kolēģiem.

Merkeles pārstāvis Štefans Zeiberts informē, ka līdzīgas tikšanās kanclere plāno rīkot arī nākotnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!