Foto: Publicitātes foto
Tirdzniecības centrs "Domina Shopping" pagaidām vēl vērtē, kā rīkosies pēc Satversmes tiesas (ST) sprieduma, ar kuru par neatbilstošu atzīts regulējums, kas noteica lielo tirdzniecības centru darbības ierobežojumus Covid-19 pandēmijas apstākļos, "Delfi Bizness" atzina "Domina Shopping" direktore Dina Bunce.

ST vērsās "Domina Shopping" īpašnieka SIA "Eften Domina", mājsaimniecības preču mazumtirgotāja SIA "Jysk Linnen'n Furniture" un nekustamo īpašumu iznomātājs SIA "VRPB", kura telpās darbojas Valmieras tirdzniecības centrs "Valleta". Uzņēmumi ST vērsās atsevišķi, bet tiesa nolēma lietas apvienot.

"Kopumā esam apmierināti ar ST lēmumu, jo beidzot arī leģitīmā veidā un nepārprotami ir apstiprināts, ka pandēmijas laikā lielajiem tirdzniecības centriem, tai skaitā “Domina Shopping”, nācās strādāt negodīgas konkurences apstākļos," atzina Bunce.

Viņa arī pauda cerību, ka šādu precedentu Latvijā vairs nekad nebūs un turpmāk mūsu nozarē tiks ievēroti vienlīdzības principi.

Vienlaikus viņa uzsvēra, ka vīziju par "Domina Shopping" nākamajiem soļiem sprieduma kontekstā izteikt vēl ir pāragri, jo vispirms ir rūpīgi jāiepazīstas ar tā visām detaļām.

Uzņēmumi, kuri iepriekš bija apstrīdējuši regulējumu, kas noteica lielo tirdzniecības centru darbības ierobežojumus Covid-19 pandēmijas apstākļos - varēs vērsties tiesā pret valsti un pieprasīt kompensācijas, šodien, komentējot ST spriedumu, sacīja ST tiesnesis Gunārs Kusiņš.

Jau vēstīts, ka uzņēmumi ST apstrīdēja Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" 24.18 punktu, kas noteica, ka tirdzniecības centrā, kura kopējā tirdzniecībai atvēlētā platība ir lielāka par 7000 kvadrātmetriem, aizliegta veikalu darbība, izņemot šī punkta apakšpunktos norādīto kategoriju veikalus.

ST vērtēja noteikumu atbilstību Satversmes 91. panta pirmajam teikumam, kas noteic, ka visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, kā arī Satversmes 105. pantam, kas nosaka, ka "ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!