Foto: Imago/Scanpix/LETA
Starptautiskais sūtījumu piegādes uzņēmums "DPD grupa" ieguldīs 200 miljonus eiro videi draudzīgu transporta risinājumu ieviešanā.

Arī "DPD Latvija" plāno veikt pakāpenisku esošo piegādes transporta līdzekļu nomaiņu uz videi draudzīgāku autoparku, iegādājoties vairāk nekā 40 elektroauto. Paredzēts, ka projekta kopējās investīcijas pārsniegs trīs miljonus eiro.

"DPD" Baltijas valstu izpilddirektors Roberts Vilkaitis norāda, ka vienlaikus tiek veidoti arī jauni un modernizēti sūtījumu šķirošanas centri un noliktavas, paplašināts paku skapju tīkls, dažādots videi draudzīgu transporta risinājumu klāsts, papildinot to ne tikai ar elektroauto, bet arī ar elektriskajiem motorolleriem, velosipēdiem un citiem alternatīviem risinājumiem.

"Grupas līmenī mēs pastāvīgi investējam CO2 emisiju samazināšanā un finansējam projektus, kas palīdz samazināt mūsu transportlīdzekļu radītās emisijas - mēs ieguldām atjaunojamos enerģijas avotos, zaļajā enerģijā un veicinām aprites ekonomiku," stāsta "DPD" izpilddirektors Baltijā.

R. Vilkaitis skaidro, ka "DPD" grupas mērķis ir līdz 2025. gadam pakāpeniski samazināt CO2 emisijas par 30% par sūtījumu, bet ilgtermiņā sasniegt nulles emisijas sūtījumu piegādes rādītājus. Videi draudzīgu transporta risinājumu iegāde ļaus mērķtiecīgi virzīties uz ātrāku šī mērķa sasniegšanu un gaisa piesārņojuma mazināšanu pārstāvētajās pilsētās.

Jau no nākamā gada videi draudzīgi transportlīdzekļi pakāpeniski tiks ieviesti arī Baltijas valstu galvaspilsētās - Viļņā tiks iegādāti vairāk nekā 50 elektriskie transportlīdzekļi, Tallinā - 30, bet Rīgā līdz 2022. gadam vairāk nekā 40 elektroauto nomainīs esošo iekšdedzes dzinēju autoparku. Saskaņā ar "DPD" grupa aprēķiniem videi draudzīgu transporta risinājumu ieviešana katru gadu ļaus ietaupīt vairāk nekā 700 tonnas CO2 izmešu. Oglekļa dioksīda emisija Viļņā samazināsies par 305 tonnām, Rīgā par 250 tonnām un Tallinā par 100 tonnām.

Pērn "DPD grupas" veiktās iedzīvotāju aptaujas rezultāti parādījuši, ka 70% Eiropas valstu iedzīvotāji, kuri regulāri iepērkas tiešsaistē, uzskata, ka uzņēmumiem ir jābūt videi draudzīgiem. Vienlaikus teju puse jeb 43% aptaujāto norādīja, ka ir gatavi maksāt vairāk ne tikai par produktu, bet arī par tā piegādi, lai mazinātu vides piesārņojumu.

"DPD grupa" līdz 2025.gadam ir izvirzījusi ambiciozu mērķi – par 89% samazināt CO2 emisijas un par 80% cita veida radīto piesārņojumu 225 lielākajās Eiropas pilsētās. Lai sasniegtu šo mērķi, "DPD grupas" uzņēmumi iegādāsies 7000 videi draudzīgus transporta risinājumus un izveidos 3600 elektrisko transportlīdzekļu uzlādes punktus. Alternatīvās enerģijas transporta risinājumu parks tiks veidots no dažādiem transportlīdzekļiem – elektrauto, mazie elektriskie transportlīdzekļi, dabasgāzes transportlīdzekļi, kravas velosipēdi u.c., atbilstoši katra uzņēmuma lokālām piegādes vajadzībām un iespējām.

Saskaņā ar Eiropas Vides aģentūras datiem kravu pārvadājumi pilsētvidē veido līdz 30% no kopējā CO2 izmešu apjoma.

"DPD Latvija" Latvijā darbojas kopš 1998. gada. "DPD Latvija" nodrošina sūtījumu piegādi Latvijas teritorijā, kā arī veic starptautiskos sūtījumus. "DPD Latvija" ir daļa no "DPD grupas" uzņēmumiem, kas pārstāvēti 43 pasaules valstīs un pieder Francijā reģistrētam uzņēmumam "Geopost".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!