Foto: DELFI

Lai uzlabotu lidostas "Rīga" drošību un samazinātu ietekmi uz vidi, laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam lidostas infrastruktūrā ieguldīti 12,9 miljoni Eiropas Savienības fondu līdzfinansējuma, informē Satiksmes ministrija.

Lidosta "Rīga", samazinoties lidojumu intensitātei pandēmijas dēļ, šo situāciju izmantoja, lai veiktu nozīmīgus papildu uzlabojumus. 2020. gada būvniecības sezonā tika veikta virkne būvdarbu: skrejceļa daļas rekonstrukcija, otrās ātrās nobrauktuves un heliporta izbūve, ass uguņu ierīkošana manevrēšanas ceļos un citi projekti, kas finansēti no lidostas un ES Kohēzijas fonda līdzekļiem.

"Investīcijas lidostas "Rīga" infrastruktūrā ir nozīmīgs solis, lai uzturētu un stiprinātu Rīgu kā svarīgāko Ziemeļeiropas aviācijas centru. Aviācijas pienesums Latvijas tautsaimniecībā ir ievērojams, un mums ir jābūt labi sagatavotiem savu pozīciju stiprināšanai laikā, kad ekonomika sāks atkopties pēc vīrusa pandēmijas izraisītās lejupslīdes," saka satiksmes ministrs Tālis Linkaits.

Modernizētā lidlauka infrastruktūra ļaus samazināt gaisa kuģu CO2 emisiju apjomus. Otrais ātrās nobraukšanas manevrēšanas ceļš ļaus saīsināt gaisa kuģu pārvietošanos nobraukšanai no skrejceļa un manevrēšanas zonā. Savukārt manevrēšanas ceļu aprīkošana ar ass līnijas ugunīm ir priekšnosacījums, lai lidostā ieviestu "seko zaļajam" (follow the greens) gaisa kuģu vadības sistēmu.

Tādējādi tiks būtiski samazināts uz sauszemes veiktajos manevros patērētās degvielas daudzums un laiks, ko gaisa kuģi pavada uz zemes, kas, savukārt, mazinās CO2 emisiju apjomus lidostā "Rīga". Prognozēts, ka ielidojošo reisu gaisa kuģu dzinēju radītais vidējais CO2 apjoms manevrēšanas laikā samazināsies no 211 kg 2012. gadā uz 179 kg 2023. gadā.

Savukārt helikopteru nosēšanās laukums uzlabos civilās aviācijas drošību lidostā, nodrošinot neatliekamās medicīniskās palīdzības un aviācijas glābšanas un meklēšanas, kā arī militāro, valstu valdību un citu helikopteru apkalpošanu un kustību atsevišķi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!