Foto: LETA

Krievijas embargo pagarināšanas dēļ Latvijas pārtikas sfērā turpināsies stagnācija, sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Turpināsies stagnācija, jo tik ātri atrast jaunus tirgus vienkārši nav iespējams. Kopš embargo sākuma mūsu uzņēmumi pārtikas nozarē ir sākuši eksportēt savu produkciju uz 18 citām valstīm, taču kopējā summa nav liela, tie ir tikai ap 3,5 miljoniem eiro," sacīja Dūklavs.

Tostarp, Latvija ir nokārtojusi juridiskos starpvalstu jautājumus ar Ķīnu, un uz šo valsti ir iedotas atļaujas 11 zivrūpniekiem un desmit piena pārstrādātājiem eksportēt savu produkciju, piebilda zemkopības ministrs. "Varētu teikt, ka visi, kas bija pieteikušies un vēlējās iekarot Ķīnas tirgu, juridiskās nianses ir nokārtojuši. Tagad šiem mūsu uzņēmumiem ir jāatrod sadarbības partneri Ķīnā un es novēlu, lai visiem veicas," sacīja Dūklavs.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka pārtikas uzņēmumiem ir jāiegulda liels darbs, lai iekļūtu Ķīnas tirgū. Piemēram, piena pārstrādes uzņēmums "Rīgas piena kombināts" ir nosūtījis vairākus konteinerus ar piena produktiem uz Ķīnu, ko varētu uzskatīt par testēšanas partiju un ir ieguldījis pietiekami lielus līdzekļus, lai ieietu Ķīnas tirgū. "Vienkārši uz turieni [uz Ķīnu] aizbraukt un svinīgi paziņot, ka re kur ir manas šprotes, mans siers, būtu nenopietni," atzina zemkopības ministrs.

Zemkopības ministrs piebilda, ka valsts pārtikas ražotājiem palīdz, piešķirot papildus līdzekļus jaunu tirgu apgūšanai un dalībai starptautiskās izstādēs un arī Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumi turpina jaunu tirgu meklēšanu.

Pēc ministra teiktā, nebija tādu uzņēmumu, kas neko nedarīja, cerot, ka embargo augustā tiks atcelts. "Tie, kas nopietni ar biznesu nodarbojas, tādi nav," sacīja Dūklavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!