Foto: F64

Par spīti cūkgaļas cenu kritumam un tirdzniecības ierobežojumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri (ACM) neviena cūkkopības saimniecība Latvijā nav bankrotējusi, sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Pašreizējā brīdī man nav ziņu, ka kāds būtu atteicies turpināt darbību. Ir saimniecības, kas varbūtu nedaudz ir samazinājušas savu ganāmpulku, bet tādu ziņu, ka būtu likvidējušās, nav," pauda Dūklavs.

Viņš arī pastāstīja, ka trešdien tikās ar Latvijas Cūku audzētāju asociāciju (LCAA), lai pārrunātu situāciju cūkkopības, tostarp ĀCM izplatību. "Viens no jautājumiem, ko pārrunājām, ir ĂCM. Cūkkopjiem ir laba ziņa, jo biodrošības pasākumiem ir iedalīta diezgan liela naudas summa - vairāk nekā divi miljoni eiro," sacīja ministrs, piebilstot, ka tas varētu palīdzēt ierobežot ĀCM izplatību, jo lielajiem cūku audzētājiem sākotnēji bija bažas par to, ka mazās saimniecības un individuālie cūku audzētāji varētu biodrošības pasākumus ievērot mazāk strikti.

Tāpat tikšanās laikā pārrunāts Latvijas lūgums Eiropas Komisijai (EK) paredzēt finansiālu atbalstu Latvijai 23,5 miljonu eiro apmērā, lai varētu izveidot cūkaudzētājiem pieejamu drošības fondu. Pēc Dūklava teiktā, lai arī EK apsolīja atbalstu, pagaidām nav skaidrības, kāds varētu būt tā kopējais apmērs un kā tas tiks sadalīts starp valstīm. Kādi jaunumi varētu sekot nākamnedēļ.

Vienlaikus ministrs piebilda, ka tikšanās laikā tika pārrunāta situācija tirgū un cūkgaļas cenu krituma samazinājums vairāk nekā par 15%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes (LZMP) ārkārtas sēdē Briselē pirmdien, 7.septembrī, Eiropas Komisijā (EK) nāca klajā ar 500 miljonu eiro vērtu priekšlikumu piena un cūkgaļas tirgus krīzes risināšanai. Priekšlikums paredz tādus pasākumus, lai risinātu naudas plūsmas problēmas lauksaimniekiem un stabilizētu tirgu. Finansējums 500 miljonu eiro apmērā paredzēts visām ES dalībvalstīm, no kura nozīmīgākā daļa būs paredzēta mērķētam atbalstam piena nozarē.

Dūklavs iepriekš izteicies, ka EK piedāvājumā piena un cūkgaļas tirgus krīzes risināšanai trūkst konkrētības par naudas sadali starp valstīm.

Tāpat vēstīts, ka saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā 2014.gada 1.jūlijā pret Krievijas enerģētikas, aizsardzības un finanšu sektoriem tika noteiktas ES sankcijas. Krievija uz tām atbildēja, 2014.gada augustā aizliedzot ievest lielāko daļu pārtikas produktu no ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!