Foto: F64

Tā kā Krievijas noteiktās sankcijas visvairāk skars piena nozari, tiek plānoti vairāki atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistītajiem piena ražotājiem palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos, šodien žurnālistiem sacīja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Preses konferencē, kas tika sasaukta pēc Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) un zemkopības ministra tikšanās ar nozaru organizācijām, Dūklavs atzina, ka situācija piena nozarē ir sarežģīta, tomēr kontrolējama.

"Pirmdien tikšos ar lielo piena kooperatīvu vadību un spriedīsim par konkrētiem atbalsta veidiem. Piemēram, varētu pārdalīt naudu no Lauku attīstības programmas, ātrāk izmaksāt subsīdiju avansus, pārskatīt viena otra aizdevuma procentus, tomēr visas darbības jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju, un tas nav ātrs process," neslēpa ministrs.

Viņš arī norādīja, ka, pārstrādes uzņēmumiem sašaurinot ražošanu Krievijas sankciju dēļ, neizbēgami veidosies piena pārprodukcija, kuras ietekmē piena iepirkuma cena strauji slīdēs lejup.

"Lai gan katru dienu uz Lietuvu izvedam ap 600 tonnu piena, arī tur pārstrādātājiem sākušās tādas pašas problēmas, līdz ar to tirgū vērojama piena pārprodukcija. Tādēļ strauji krīt piena iepirkuma cenas - nu jau līdz 22 centiem par kilogramu, kas ir tikpat zema cena kā savulaik 2009 gadā. Tas gan nenozīmē, ka piensaimniekiem draud bankroti, bet grūtāk gan būs. Tomēr no piena ražošanas nekādā gadījumā nav jāatsakās," sacīja ministrs.

Viņš arī atzina, ka situācija piena nozarē vēl neesot traģiska, lai gan tā var mainīties kuru katru brīdi, ja, piemēram, Krievija aizliegto preču sarakstā iekļautu arī saldējumu.

"Saldējums, par laimi, sankciju sarakstā nav iekļauts, bet, ja tas tā notiktu, rastos patiešām lielas problēmas diviem pārstrādes uzņēmumiem, kuriem lielākais tirgus ir Krievijā. Līdzīgi ar zivju konserviem - šprotes aizliegtajā sarakstā nav iekļautas un ceru, ka arī nebūs, citādi arī šajā nozarē vairākiem uzņēmumiem radīsies problēmas, un tas mainīs visu atbalsta sadales kārtību," atzina Dūklavs.

Viņš arī norādīja, ka tālākā rīcība un uzņēmumu izdzīvošana lielā mērā būs atkarīga no to vadības spējas atrast jaunus tirgus.

"Piemēram, "Rēzeknes gaļas kombināta" vadība apliecinājusi - lai gan uzņēmums uz Krieviju eksportējis produkciju 0,5 miljonu [eiro] vērtībā ik mēnesi, vadība spējusi ātri reaģēt un sameklēt alternatīvus tirgus, kur jau bijušas iestrādes. Protams, varbūt nāksies atlaist dažus darbiniekus, tomēr situācija nebūs dramatiska. Savukārt piensaimniekiem drīzumā varētu pavērties iespēja sūtīt piena pulveri uz Ķīnu. Pēc pāris nedēļām būs skaidrība, vai saņemsim attiecīgo sertifikātu. Tas ir biznesa jautājums, kā uzņēmumi izmantos iespējas," sacīja ministrs.

Kā ziņots, Krievija noteikusi pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Šajā sarakstā gan nav iekļautas šprotes, nav iekļauts saldējums.

Ekonomikas ministrs atzīmēja, ka situāciju uz slikto pusi vērstu tas, ja, piemēram, sankciju sarakstā tiktu iekļauti arī dzērieni vai farmācijas ražojumi.

Krievijas noteikto sankciju dēļ Ministru prezidente pārtrauca savu atvaļinājumu un šodien tikās ar ministriem un nozaru organizācijām. Šorīt Ministru prezidente tikusies arī ar Satversmes aizsardzības biroja vadītāju Jāni Maizīti, tomēr sīkāk par tikšanos premjerministre nestāstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!