Kosmētikas ražotājs AS "Dzintars" lūdzis valstij uz pieciem gadiem atlikt nodokļu parāda nomaksu, taču valdība tam nav piekritusi, trešdien laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai" publicētā intervijā skaidro uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs.

Pēc viņa teiktā, uzņēmums bijis gatavs maksāt esošos nodokļus, taču valsts pārstāvji "vienkārši ir iedzinuši stūrī ar soda sankcijām", tāpēc nolemts vērsties tiesā, lūdzot tiesisko aizsardzību.

"Dzintara" vadītājs atzīst, ka uzņēmums 2016. gadā nespēs nomaksāt nodokļu parādu. "Mēs to spēsim tikai dažu tuvāko gadu perspektīvā. Jo ļoti lieli tēriņi nepieciešami jaunu produktu radīšanai, jaunu tirgu apgūšanai. Valstij mēs naudu neesam prasījuši. Mēs neprasām to arī tagad," klāsta Gerčikovs.

"Mēs vērsāmies pie valdības, bet valdība pateica: mēs nevaram jums radīt atsevišķu likumu. Likums neparedz nomaksas atlikšanu uz pieciem gadiem. Bet mēs savādāk netiekam galā. Šogad esam panākuši ļoti nopietnu izrāvienu, esam optimizējuši izdevumus, radījuši jaunus, ergonomiskākus produktus. Salīdzinot ar pagājušo gadu, gandrīz divas reizes samazinājām zaudējumus. Proti – pastāv tendence uz labu, un mēs to prognozējām. Nevis brīnumus, bet to, kas iespējams," uzsver Gerčikovs.

Viņš arī noliedz uzņēmuma bankrota risku: "Daudzi cilvēki to vispār nesaprot un saka: "Dzintars" veras ciet. Tas ir jau gandrīz bankrotējis. Patiesībā nekā tāda, protams, nav. Īstenībā mēs dzīvojam, strādājam, uzņemam apgriezienus. Ceturtajā kvartālā darbosimies, kā bijām iecerējuši, – ar lielāku apgrozījumu".

Situāciju, ka uzņēmumam nepietiek apgrozāmo līdzekļu, pēc viņa teiktā, radījusi slikta biznesa klimata organizēšana no valsts puses. "Mēs vienkārši nespējam paņemt kredītus. Bankas pēc visiem šiem mūsu finanšu, ekonomisko krīžu nobrukumiem ir pārtraukušas kreditēšanu. Tās nevēlas riskēt," min Gerčikovs.

Tāpat viņš atzīst, ka "Dzintars" pakļaujas valsts ārpolitikai, taču valdībai būtu jādomā arī par ekonomiskajām sekām.

"Ja šīs sekas rada kādus apgrūtinājumus pašu valstī, tad ir jādomā, kā palīdzēt biznesam pārkārtoties. Bet, lai pārkārtotos, ir vajadzīgi zināmi līdzekļi. Taču naudu nedod. Sanāk tāds kā apburtais loks. Tirgu nobrukuma dēļ jūs paliekat parādā, taču saņemt palīdzību nevarat. Tātad jūs esat nodokļu parādnieks. Lūk, arī viss stāsts. Un valsts pat nepūlas šo apburto loku pārraut," klāsta Gerčikovs.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa kosmētikas ražotājam AS "Dzintars" ierosinājusi tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Lieta ierosināta 17. oktobrī.

"Dzintara" valdes locekle Dagnija Maike iepriekš portālam "Delfi" teica, ka uzņēmums bijis spiests iekavēt nodokļu maksājumus, kā rezultātā izveidojās parāds 3,2 miljonu eiro apmērā.

"Dzintars" pagājušajā gadā strādāja ar 5,911 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi palielinājās par 76% - līdz 2,633 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!