Foto: Publicitātes foto
Latvijas pircēja skatījumā "eBay" notikušās pārmaiņas radījušas uzlabojumu - tagad tas pieejams ne tikai angļu valodā, bet arī krieviski, turklāt krievu valodā ir pieejams arī atbalsts, intervijā "rus.delfi.lv" sacīja "eBay" Krievijas struktūrvienības vadītājs Iļja Kretovs.

"Latvija ir maza valsts un pakalpojuma lokalizēšana latviešu valodā nākotnē ir iespējama", sacīja Kretovs, intervijā gan neminot konkrētu termiņu, kas tas varētu notikt.

"Jāsaka, ka "eBay"" tiek veikti uzlabojumi ne tikai pircēju, bet arī pārdevēju ērtībai. Latvijas uzņēmējus tas varētu interesēt, jo šobrīd šī globālā tiešsaistes tirdzniecības platforma attīsta pakalpojumu, kas ļauj pat nelieliem tirgotājiem piedāvāt savas preces eksportam uz desmitiem valstu visā pasaulē," vērtē uzņēmuma pārstāvis.

Kretovs pastāstīja, ka lielākie "eBay" pārstāvētie Latvijas tirgotāji specializējas automobiļu rezerves daļu tirdzniecībā. "Tā ir vispieprasītākā preču kategorija no tām, ko Latvijas tirgotāji piedāvā "eBay". Mazāk pieprasīti ir apģērbi un elektronika," skaidroja Kretovs.

2017. gadā vidējais Latvijas pārdevējs ar "eBay" starpniecību minūtē vidēji noslēdz vienu pārdošanas darījumu. Pēc 2017. gada datiem visvairāk preču pārdevēji no Latvijas ir pārdevuši pircējiem ASV (27 %), Apvienotajā Karalistē (13 %), Vācijā (13 %) un uz citās valstīs.

Gada laikā preces no Latvijas ir piegādātas uz vairāk nekā 140 pasaules valstīm.

"Parasts ražotājs ar ierasto darba pieredzi internetā, tāds, kurš pieradis strādāt ar meklētājprogrammām un sociālajiem tīkliem, šobrīd bieži vien nesaprot, kā uzsākt darbību e-komercijas jomā, nemaz nerunājot par savu ražojumu pārdošanu eksportam. Lai kaut ko pārdotu pircējam citā valstī, ir jāsaņem pasūtījums. Lai saņemtu pasūtījumu, ir jāsagatavo preces apraksts, tas jāiztulko vismaz angļu valodā un šī informācija jāizvieto kādā tiešsaistes tirdzniecības vietā. Pēc pasūtījuma saņemšanas tas ir jānosūta klientam un jāveic pretenziju apstrāde, ja kaut kas nenotiek tā, kā plānots. Reti kurš saprot, kā ar to visu tikt galā", norāda Kretovs, komentējot tipiskākos šķēršļus, ar kuriem saskaras potenciālais eksportētājs.

Viņš stāsta, ka "eBay" ir izstrādājis unikālu rīku preču izvietošanai.

"Jūs varat vienkārši augšupielādēt "Excel" failu ar savu cenrādi. Cenrādis parādīsies "eBay". Pēc tam jums jāatzīmē, kur jūs vēlaties pārdot savu preci — visā pasaulē, "eBay" vietnēs noteiktās valstīs. Piemēram, Vācijā cilvēki meklē preces vācu valodā. Tāpat ir iespējams izvēlēties piegādes cenu un noteikt konkrētajai precei kādā valstī zemāku pārdošanas cenu. Visu turpmāko mēs izdarām jūsu vietā: mēs izvietojam sludinājumus attiecīgajās valstīs, tulkojam tos, atmetam lietas, par kurām ierindas pircējam nav ne mazākās nojausmas. Dažas no tām ir saistītas ar negodīgu konkurenci," norādīja Kretovs.

"Agrāk visa šī informācija bija jāievada manuāli. Piemēram, ja jums ir simts preces, kuras jūs vēlaties tirgot astoņās valstīs, agrāk jums būtu jāaizpilda 800 datu lauki. Tagad tas notiek automātiski, izmantojot cenrāža informāciju," uzsver "eBay" vadītājs Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!