Vides apsaimniekošanas un otrreizējo izejvielu pārstrādes uzņēmumu grupa AS "Eco Baltia" 2020. gadu noslēgusi ar vēsturiski lielāko apgrozījumu – 74,95 miljoniem eiro, kas, neraugoties uz pandēmijas ietekmi starptautiskajos tirgos, tostarp otrreizējo izejvielu cenu svārstībām, ir par 6% vairāk nekā 2019. gadā, informē uzņēmums. Savukārt grupas kopējā normalizētā EBITDA pērn bijusi 10,1 miljons eiro.

AS "Eco Baltia" apgrozījuma pieaugumu galvenokārt veicināja atkritumu apsaimniekošanas nozares uzņēmumi, paplašinot tirgus daļas Latvijas mērogā. Arī pārstrādes sektorā 2020. gadā atsevišķās pozīcijās bija jūtama izaugsme. Neskatoties uz Covid-19 krīzes klātbūtni, kas veicināja krasas naftas cenas svārstības, tādējādi ietekmējot otrreizējo izejvielu cenas starptautiskajā tirgū, "Eco Baltia" PET pudeļu pārstrādes uzņēmumā "PET Baltija" tika pārstrādāts rūpnīcas pastāvēšanas laikā lielākais PET pudeļu apjoms – 46 tūkstoši tonnu, kas ir par 14% vairāk nekā 2019. gadā, kad tika pārstrādātas 40 tūkstoši tonnas. Rezultātā grupai izdevies pārvarēt pandēmijas radītās sekas, noslēdzot 2020. gadu ar kopējo normalizēto EBITDA 10,1 miljona eiro apmērā. Turklāt pērn par lielāko "Eco Baltia" akcionāru ar 52,81% kļuva viena no Baltijas lielāko privāto investīciju fondu, "INVL Baltic Sea Growth Fund", meitasuzņēmums UAB "BSGF Salvus".

AS "Eco Baltia" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs norāda, ka Covid-19 radītā dīkstāve Eiropas rūpniecībā pagājušā gada otrajā ceturksnī būtiski ietekmēja grupas pārstrādes rūpnīcu darbību, tostarp rentabilitāti. Būtisks faktors bija straujās naftas cenu svārstības, kā arī globālie makroekonomiskie procesi, kā rezultātā Eiropas tirgos būtiski palielinājās PET izejvielu piedāvājums no Ķīnas, samazinot PET otrreizējo izejvielu cenu. Tāpat būtiski samazinājās pieprasījums pēc gatavās polimēru materiālu produkcijas.

"Līdz ar aprites ekonomikas augošo nozīmi pasaules ekonomikā turpmākajā "Eco Baltia" un tās uzņēmumu attīstībā vēl vairāk koncentrēsimies uz pārstrādes kompetenču attīstību, īpaši pārstrādāto PET izejvielu segmentā," teic AS "Eco Baltia" padomes priekšsēdētājs Vitauts Plunksnis (Vytautas Plunksnis).

Viena no stratēģiskajām prioritātēm grupā būs pārtikas kvalitātes otrreizējo PET izejvielu ražošanas jaudu palielināšana un savu pozīciju nostiprināšana Eiropas tirgū. Arī 2021. gadā "Eco Baltia" turpinās attīstīt investīciju projektus.

"Eco Baltia grupa" ir kļuvusi par CO2 pozitīvu uzņēmumu, proti, tās radītā ietekme uz vidi ir mazāka nekā kopējais CO2 emisiju ietaupījums, ko iespējams nodrošināt, fokusējoties uz atkritumu šķirošanu un pārstrādi.

Eco Baltia" 2019. gadā grupas apgrozījums pieauga par 9% un sasniedza 70,62 miljonus eiro, salīdzinot ar 64,78 miljoniem eiro 2018. gadā, bet par 8% pieauga neto peļņa, sasniedzot 2,54 miljonus eiro (2018. gadā 2,36 miljoni eiro). Grupa Latvijā nodarbina aptuveni 900 darbinieku, un grupas uzņēmumu portfelī ietilpst "PET Baltija", "Eco Baltia vide", Latvijas Zaļais punkts un "Nordic Plast".

"Eco Baltia" akciju turētāji ir "INVL Baltic Sea Growth Fund" (52,81%), Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (30,51%) un uzņēmuma vadība (16,68%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!