Foto: LETA

Līdz ar vienotās Eiropas Savienības valūtas eiro ieviešanu lielveikaliem nāksies pārskatīt līdzšinējo iepirkumu ratiņu saņemšanas kārtību un to atslēgu sistēmas pielāgot jaunajām eiro monētām. Veikalnieki vēl gan nav aplēsuši konkrētas izmaksas, tomēr jau ir skaidrs, ka būs jāpielāgo vairāk nekā desmit tūkstoši ratiņu.

SIA "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija portālam "Delfi" apliecināja, ka veikalu tīkls pielāgosies jaunajai naudai un mainīs ratiņu atslēgu mehānismu, kurš ļauj ratiņus saņemt, ievietojot tajā monētu. Darbs pie konkrētām izmaiņām gan vēl neesot sākts. Arī konkrētas izmaksas uzņēmums vēl nav aplēsis, tomēr esot skaidrs, ka šī sistēma būšot jāmaina aptuveni 7000 veikalu tīklā esošajiem iepirkumu ratiņiem.

"Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš norādīja, ka uzņēmums kopējās izmaksas, kas attiecas uz pāreju no lata uz eiro, aprēķinās tuvāko pāris mēnešu laikā. Tajā skaitā arī precizēs, vai iepirkumu ratiņu ķīlas naudai derēs arī eirocenti un eiro vai arī būs nepieciešamas sistēmas nomaiņa. Arī "Maxima" veikalos visā Latvijā patlaban kopā ir aptuveni 7000 iepirkumu ratiņu.

Savukārt AS "Prisma Latvija" veikalu tīkla vadītājs Timo Hamala informēja, ka visi uzņēmuma iepirkuma ratiņi jau ir pielāgoti viena eiro monētām. Visos lielveikalos "Prisma" klienti jau tagad var izmantot 20 santīmu, viena lata un viena eiro monētas.

Jau ziņots, ka Latvija eiro plāno ieviest 2014.gada 1.janvārī. Latvijas iedzīvotāji decembrī varēs iegādāties desmit latu jeb 14,23 eiro vērtus eiro sākumkomplektus, savukārt uzņēmējiem būs pieejami 200 eiro (140 latu) sākumkomplekti.

Latvijas Bankas konkursā par Latvijas eiro monētu kalšanu uzvarēja Vācijas kaltuve - Bādenes Virtembergas Valsts kaltuve. 2013. un 2014.gadā būs nepieciešami 400 miljoni dažāda nomināla eiro monētu. Plānots, ka Latvijas eiro monētas Latvijas Banka sāks saņemt oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!