Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Parlamenta (EP) deputāti trešdien debatēs un balsos par savu nostāju par Eiropas Savienības (ES) nākamā gada budžetu, portālu "Delfi" informēja EP Informācijas biroja Latvijā Preses nodaļas vadītāja Iveta Ķelpe.

EP nostāja 2012.gada ES budžeta jautājumā būs sākuma punkts samierināšanās sarunās ar Padomi - dalībvalstu finanšu ministriem, kas ilgs 21 dienu.

EP Budžeta komitejā deputāti meklēja risinājums, kā saglabāt Eiropas Komisijas (EK) budžeta priekšlikumu pēc tam, kad dalībvalstu finanšu ministri jūlijā lēma par budžeta samazinājumu.

EP komitejas nostājā iekļauts 5,23% palielinājums maksājumu sadaļā salīdzinājumā ar šā gada budžetu, un palielinājums par 3,95% saistību sadaļā. Šī pozīcija norāda uz to, par kādu summu ES var atļauties uzņemties saistības, piemēram, parakstīt līgumu vai uzsākt iepirkumu noteiktā gadā. Maksājumi nozīmē, cik lielu summu norādītajā gadā jāizmaksā.

Izmaiņas, ko ierosinājusi EP Budžeta komiteja, ir palielināt izdevumus izaugsmes stimulācijas programmām (stratēģijas "Eiropa 2020" pamatmērķu īstenošanai), palīdzības sniegšanai Palestīnai un miera procesu nodrošināšanai, kā arī ES ārējo robežu patruļai Vidusjūras reģionā un bēgļu plūsmas kontrolei.

Deputāte Frančeska Balzāni (S&D, Itālija), kura EP vadīja darbu ES budžeta jautājumā, brīdināja, ka stratēģijai "Eiropa 2020" nevajadzētu kļūt par pašreizējā taupības režīma upuri. Viņasprāt, būtiski ir investēt uz zināšanām balstītā un ilgtspējīgā izaugsmē, lai Eiropa pārvarētu krīzi. EP Budžeta komiteja apstiprināja deputātes ierosinājumus, paredzot nākamā gada budžetā šiem mērķiem apmēram 30 miljonus eiro.

Par administratīvā budžeta jautājumu atbildīgais deputāts Hosē Manuēls Fernandes (EPP, Portugāle) ierosina arī turpmāk samazināt EP budžetu, salīdzinot ar sākotnējo priekšlikumu. Tā tiktu panākts, ka budžets pieaugtu tikai par 1,44%. Turklāt tas arī ietvertu nepieciešamo finansējumu 18 jauno EP deputātu darba uzsākšanai saskaņā ar Lisabonas līguma nosacījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!