Eiropas Komisijas (EK) vēstnieks Latvijā Ginters Veiss Ārlietu ministrijā trešdien iesniedzis notu par Latvijas ieviestajiem cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumiem, kurā prasīts tos atcelt. Par to BNS informēja Ārlietu ministrijas preses sekretāre Līga Bergmane.
Notā uzsvērts — ja ieviestie cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumi netiks atcelti, EK patur tiesības ieviest pretpasākumus.

Eiropas Komisija norāda, ka, ieviešot šos pasākumus, Latvija nav varējusi pierādīt EK izcelsmes cūkgaļas importa pieauguma nodarīto kaitējumu vietējiem ražotājiem, tādēļ komisija ieviestos pasākumus uzskata par nepamatotiem.

EK uzskata, ka nav ievērota arī Eiropas līguma procedūra. Tāpat EK notā teikts, ka tas negatīvi ietekmēs turpmāku lauksaimniecības preču tirgus liberalizāciju.

Ārlietu ministrija saņemto informāciju nosūtījusi Zemkopības un Ekonomikas ministrijām un lūgusi sagatavot atbildes, jo šis jautājums ir to tiešā kompetencē.

BNS jau vēstīja, ka Saeima 9. decembrī pieņēma likumu par cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu pagarināšanu uz diviem gadiem — līdz 2001. gada 17. decembrim. Šajā laikā importa cūkgaļai tiks noteikta minimālā muitas vērtība — 1,05 lati.

Līdz šim 200 dienu ilgie tirgus aizsardzības pasākumi paredzēja papildu ievedmuitas 70% apjomā iekasēšanu par cūkgaļu.

Šonedēļ arī Lietuvas Ārlietu ministrija Latvijas vēstniekam Lietuvā Atim Sjanītim iesniedza notu, kurā protestē pret Latvijas lēmumu pagarināt cūkgaļas tirgus aizsardzības pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!