Foto: PantherMedia/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) jaunākajās ekonomikas prognozēs lēsts, ka Latvijas iekšzemes kopproduktam (IKP) šogad un nākamgad būs straujākā izaugsme Baltijas valstu vidū.

Ceturtdien publiskotajās ziemas prognozēs EK sagaida, ka Latvijas IKP šogad pieaugs par 3,1%, bet ekonomikas izaugsmes temps nākamgad palēnināsies līdz 2,6%.

Savukārt inflācija Latvijā šogad būs 2,7% un nākamgad saskaņotā patēriņa cenu indeksa kāpums būs 2,1%, lēš EK.

Tikmēr Lietuvai un Igaunijai EK prognozē identisku ekonomikas izaugsmi gan šogad, gan nākamgad. Komisija lēš, ka gan Lietuvas, gan Igaunijas IKP šogad pieaugs par 2,7%, bet nākamgad abu valstu ekonomikas palielināsies par 2,4%.

Pēc EK aplēsēm, Inflācija Igaunijā šogad būs 2,8% un nākamgad - 2,3%, bet Lietuvā tā veidos attiecīgi 2,2% un 2,1%.

Jaunajās EK ziemas ekonomikas prognozēs lēsts, ka šogad Eiropas Savienības (ES) ekonomika pieaugs par 1,5%, bet izaugsmes temps nākamgad paātrināsies līdz 1,7%. Komisija arī izteikusi prognozes ES ekonomikai bez Lielbritānijas bloka sastāvā, šogad un nākamgad paredzot attiecīgi 1,5% un 1,8% kāpumu.

Toties eirozonas IKP šogad un nākamgad palielināsies attiecīgi par 1,3% un 1,6%

Inflācija ES šogad tiek gaidīta 1,6% un nākamgad - 1,7%, bet eirozonā tā atbilstoši EK prognozēm būs attiecīgi 1,4% un 1,5%.

Blokā visstraujāko ekonomikas izaugsmi šogad EK prognozē Maltai (5,2% šogad un 4,6% nākamgad), kā arī Īrijai un Slovākijai, kur šogad gaidāms ekonomikas kāpums par 4,1%, bet nākamgad attiecīgi 3,7% un 3,5%.

Savukārt vislēnākais IKP pieaugums gaidāms Itālijā (0,2% šogad un 0,8% nākamgad) un Lielbritānijā (1,3% gan šogad, gan nākamgad), lēš EK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!