Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) savos komentāros par Latvijas iesniegto partnerības līgumu uzsver nepieciešamību palielināt finansējumu vides jomai un rosina pārskatīt uzņēmējdarbības atbalsta shēmu.

Latvija pagājušajā nedēļā saņēma EK oficiālos komentārus par 15.janvārī iesniegto Partnerības līgumu Eiropas Struktūrfondu un investīciju fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodam. Saņemtie EK komentāri liecina par nepieciešamību turpināt Latvijas dialogu ar EK.

Primāri komentāros tiek uzsvērta nepieciešamība palielināt finansējumu vides jomai. EK skatījumā patlaban vides jomai novirzītais finansējums nav pietiekams, lai izpildītu direktīvās noteiktās prasības. Vienlaicīgi tiek ierosināts pārskatīt Latvijas izvirzītās prioritātes vides jomā, tajā skaitā nepieciešamību novirzīt finansējumu no kultūras un sporta objektiem, informēja Finanšu ministrijā.

EK skatījumā ir nepieciešams pārskatīt uzņēmējdarbības atbalsta shēmu, kas attiecas uz Mazo un vidējo komersantu uzlabošanas mērķi. Tāpat EK skatījumā nav izpildīti daži no "ex-ante" nosacījumiem (priekšnosacījumiem) pētniecības un inovāciju, digitālās izaugsmes, energoefektivitātes, atkritumu apsaimniekošanas, transporta un izglītības jomās.

Saņemtie komentāri sadarbībā ar atbildīgajām nozaru ministrijām un Pārresoru koordinācijas centru tiks rūpīgi izvērtēti un iestrādāti precizētajā Partnerības līguma dokumentā. Nozaru atbildīgajām ministrijām līdz 3.aprīlim uzdots sagatavot rīcības plānus "ex-ante" nosacījumu izpildei. Vienlaicīgi Finanšu ministrija kā ES fondu Vadošā iestāde izstrādā turpmāko laika grafiku Partnerības līguma precizēšanai.

Pagājušajā nedēļā norisinājās vairākas tikšanās, kurās iesaistītās puses vienojās par tālākajiem soļiem un konkrētu diskusiju nepieciešamību saistībā ar Eiropas Savienības (ES) finansējumu pētniecībai un inovācijām. FM atzīmē, ka EK komentāri nav pārsteidzoši, jo par tiem jau diskutēts nacionālā līmenī, piedaloties nozaru pārstāvjiem.

Savukārt Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA), Latvijas Zinātnes padome (LZP), Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), Valsts zinātnisko institūtu asociācija (VZIA) un biedrība "BIRTI" paziņojumā medijiem raksta, ka EK komentāros stingri un nepārprotami tiek norādīts uz nepieciešamību pilnveidot Partnerības līguma sadaļas, kuras attiecas uz zinātni, pētniecību, inovācijām un augstāko izglītību. Nepieciešams pārstrādāt Viedās specializācijas stratēģiju, precīzāk nosakot jomas, kurās tiks ieguldīta Eiropas nodokļu maksātāju nauda, lai attīstītu pētniecību un inovācijas, kā arī radītu apstākļus privātā finansējuma piesaistei zinātnei un īstenotu augstākās izglītības reformu, līdz 2020.gadam nodrošinot Latvijas valdības solīto 1,5% no iekšzemes kopprodukta novirzīšanu zinātnei un pētniecībai.

"Tā kā ierēdņi acīmredzami nav spējuši tikt galā ar uzticētajiem pienākumiem un ignorē nozares profesionāļu neskaitāmos rakstiskos iebildumus, LZA, LZP, LU, RTU, VZIA un biedrības "BIRTI" vadība pieprasa nekavējoties izveidot ekspertu komandu un mēneša laikā sagatavot jaunu Latvijas Viedās specializācijas stratēģijas piedāvājumu un tam atbilstošu partnerības līguma projektu," teikts zinātnes jomas pārstāvju paziņojumā medijiem. Paziņojumā pausts uzskats, ka šī plāna un arī pašu labojumu sagatavošanu nedrīkst uzticēt tiem pašiem ierēdņiem, kuri izstrādājuši iepriekšējo izbrāķēto versiju un kuru dēļ Latvijas tautsaimniecībai vēl labu laiku nesaņems nepieciešamās ES struktūrfondu investīcijas.

Kā ziņots, marta sākumā Latvija EK iesniedza arī darbības programmu "Izaugsme un nodarbinātība" nākamajam ES fondu 2014.-2020. gada plānošanas periodam, par kuru tuvāko mēnešu laikā sagaidāmi oficiālie komentāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!