Foto: DELFI

Eiropas Savienības (ES) muitas iestādes 2013.gadā uz ES robežām ir aizturējušas gandrīz 36 miljonus viltotu preču, norādīts Eiropas Komisijas (EK) ziņojumā par muitas pasākumiem, kas veikti intelektuālā īpašuma tiesību īstenošanai.

ES muitas iestādes 2013.gadā ir aizturējušas gandrīz 36 miljonus preču, par kurām radušās aizdomas, ka tās ražotas, pārkāpjot intelektuālā īpašuma tiesības (IĪT). Lai gan šis rādītājs ir mazāks nekā iepriekšējos gados, pārtverto preču vērtība joprojām pārsniedz 760 miljonus eiro.

"Inovācija un radošums ir jomas, kurās Eiropa rada vērtību. Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzība ir svarīga ne tikai Eiropas patērētāju veselībai un drošībai, bet arī izaugsmei un darbavietu radīšanai ES. Ziņojumā ietvertie rādītāji liecina par to, ka viltošana skar visas preces un ka muitas iestādes labi pilda savu uzdevumu, pārtverot viltojumus," sacīja ES komisārs nodokļu, muitas, revīzijas un krāpšanas apkarošanas jautājumos Aļģirds Šemeta.

Aizturēto preču saraksta augšgalā ir apģērbs, veidojot 12% no visām aizturētajām precēm, un medikamenti. Aptuveni 70% no muitas intervences darbībām 2013.gadā attiecās uz pasta un kurjerpasta pakām, un 19% no aizturēšanas gadījumiem bija saistīti ar medikamentu pasta pārvadājumiem. Aptuveni 90% visu aizturēto ražojumu tika vai nu iznīcināti, vai arī tika iesniegta prasība tiesā, lai noteiktu tiesību pārkāpumu.

Kā norādīts EK ziņojumā, Ķīna joprojām ir lielākais viltoto preču avots, 66% visu aizturēto preču tika ievestas no Ķīnas un 13% - no Honkongas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!