Foto: DELFI

Biedrība "Zemnieku saeima" saņēmusi oficiālu atbildi no Eiropas Komisijas Nodokļu un Muitas savienības, kur skaidrots, ka lauksaimniecības darbiem paredzēto dīzeļdegvielu ir iespējams arī neiekrāsot.

"Zemnieku saeimas" sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Bērziņš portālam "Delfi" pavēstīja, ka 30. oktobrī spēkā stājas norma, kas paredz lauksaimniecības darbiem izmantot krāsoto dīzeļdegvielu. Lauksaimnieki vairākkārt norādījuši, ka šāds lēmums negatīvi ietekmēs lauksaimnieku darbību - palielināsies dīzeļdegvielas cena, kā arī papildus būs jāveic investīcijas dīzeļdegvielas uzglabāšanai atsevišķi no akcīzes degvielas, kā rezultātā pieaugs produkcijas pašizmaksa.

"Zemnieku saeimai" nosūtītajā atbildē EK klāsta, ka lauksaimniecības darbiem paredzēto dīzeļdegvielu ir iespējams arī neiekrāsot, turklāt valsts var lūgt iespēju lauksaimniecības darbos izmantojamai dīzeļdegvielai piemērot nulles akcīzes nodokļa likmi.

"Tas ir pretstatā 50 EUR/t, kas ir noteikts pašlaik Latvijā," norāda biedrība. Zemnieku ieskatā efektīvākā bijusi līdz 2009. gadam Latvijā pastāvējusī sistēma, kas paredz lauksaimniekiem iegādāties nekrāsotu dīzeļdegvielu ar pilnu akcīzes nodokļa likmi. Attiecīgi samaksāto akcīzes nodokli valsts var daļēji vai pilnībā lauksaimniekam atmaksāt.

Grozījumu stāšanās spēkā var radīt nopietnus zaudējumus Latvijas lauksaimniecībai, min biedrība.

"Jebkura Eiropas regula, kura mums kā dalībvalstij ir jāizpilda, ir ļoti būtiski jāizvērtē, lai ieviešanas process un rezultāts būtiski nekaitētu nevienam no tautsaimniecības sektoriem. Regulu ieviešana nedrīkst pasliktināt nedz uzņēmēju, nedz valsts konkurētspēju. Šī brīža situācija ir uzskatāms piemērs, kā nepārdomāta regulas ieviešana noved pie aplamas normatīvo aktu izpildes," uzsver "Zemnieku saeimas" priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Pēc viņa teiktā, lauku uzņēmējiem noteiktas nepamatotas prasības, kuru ievērošana radīs lielus zaudējumus. "Turklāt esam no biedriem saņēmuši ziņas, ka, tehnisku iemeslu dēļ, atsevišķās degvielas uzpildes stacijās nevarēs iegādāties krāsoto dīzeļdegvielu. Tas nozīmē, ka lauksaimniecības darbiem, piemēram, lopbarības sagatavošanai - kukurūzas vākšanai, ir jāapstājas," piebilst Lazdiņš.

Jau vēstīts, ka no akcīzes nodokļa atbrīvotā degviela lauksaimniekiem būs jāiekrāso.

Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli" paredz, ka no akcīzes nodokļa atbrīvotā dīzeļdegviela (gāzeļļa) un dīzeļdegviela (gāzeļļa), kurai pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes apstrādei, kur kultivē dzērvenes vai mellenes, un zemes zem zivju dīķiem apstrādei, tiek iezīmēta (marķēta).

"Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija Latvijā, kas dibināta 1999. gadā. Tās biedri ir gandrīz 900 saimniecības no visas Latvijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!