Foto: Pixabay

Eiropas Komisija šodien ierosinājusi atbrīvot no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) preces un pakalpojumus, ko Eiropas Komisija, ES struktūras un aģentūras dara pieejamus dalībvalstīm un iedzīvotājiem krīzes laikā, informē EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļa.

Šādi tiek reaģēts uz koronavīrusa pandēmijas laikā gūto pieredzi. Tā liecina, ka PVN, ko iekasē par dažiem darījumiem, galu galā iepirkuma darbībās ir izmaksu faktors, kas noslogo ierobežotos budžetus. Tāpēc šodienas iniciatīva maksimāli palielinās to ES līdzekļu efektivitāti, ko izmanto sabiedrības interesēs, lai reaģētu uz krīzēm, tādām kā dabas katastrofām un ārkārtas situācijām sabiedrības veselības jomā, skaidro EK. Tā arī stiprinās ES līmeņa katastrofu un krīžu pārvarēšanas struktūras, piemēram, tās, uz kurām attiecas ES veselības savienība un ES civilās aizsardzības mehānisms.

Kad būs ieviesti jaunie pasākumi, Komisija un ES aģentūras un struktūras varēs bez PVN importēt un iegādāties preces un pakalpojumus, ja šie pirkumi paredzēti izplatīšanai ārkārtas reaģēšanas pasākuma laikā Eiropas Savienībā. Saņēmēji var būt dalībvalstis vai trešās personas, tādas kā valsts iestādes un organizācijas (piemēram, slimnīca, valsts veselības aizsardzības vai katastrofu seku novēršanas iestāde).

Ierosinātais atbrīvojums attiecas uz precēm un pakalpojumiem, piemēram, šādiem: diagnostikas testi un testēšanas materiāli un laboratorijas iekārtas, individuālie aizsardzības līdzekļi (IAL), piemēram, cimdi, respiratori, maskas, medicīniskais apģērbs, dezinfekcijas līdzekļi un aprīkojums, teltis, nometnes gultas, apģērbs un pārtika, meklēšanas un glābšanas aprīkojums, smilšu maisi, glābšanas vestes un piepūšamās laivas, antimikrobiālie līdzekļi un antibiotikas, ķīmisko apdraudējumu pretindes, līdzekļi pret radiācijas traumām, antitoksīni, joda tabletes, asins pagatavojumi vai antivielas, radiācijas mērierīces, nepieciešamo produktu izstrāde, ražošana un iepirkums, pētniecības un inovācijas darbības, stratēģiska produktu krājumu veidošana, farmācijas atļaujas, karantīnas telpas, klīniskie izmēģinājumi, telpu dezinfekcija.

Tiesību akta priekšlikums, ar ko grozīs PVN direktīvu, tagad tiks iesniegts Eiropas Parlamentam nolūkā saņemt tā atzinumu un Padomei — priekšlikuma pieņemšanai.

Dalībvalstis līdz 2021. gada 30. aprīlim pieņems un publicēs normatīvos un administratīvos aktus, kas vajadzīgi, lai izpildītu šīs direktīvas prasības. Tās minētos noteikumus piemēros no 2021. gada 1. janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!