Foto: LETA

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi piešķirt 3,46 miljonu eiro lielu atbalstu Latvijas zemniekiem, kas cieta ražas laika lielajās lietavās, informēja EK pārstāvniecība Latvijā.

Finansiālais atbalsts ir daļa no kopumā 15 miljonu eiro lielā atbalsta, kas piešķirts trim Baltijas valstīm un Somijai. EK piešķirtais atbalsts dalībvalstīm jāizlieto līdz 2018. gada 30. septembrim.

Jau ziņots, ka valdība oktobrī lēma Latvijas lauksaimniekiem par plūdu postījumiem no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izmaksāt 14,87 miljonus eiro. Savukārt tiem lauksaimniekiem, kuri savas zemes platības ir apdrošinājuši, izmaksājamās kompensācijas būs par 5 % augstākas nekā citiem.

Lauksaimnieki, kuriem spēcīgo lietavu un plūdu rezultātā šī gada rudenī bojā gājuši lauksaimniecības kultūraugu sējumi un sagatavotais siens, varēja pieteikties kompensāciju saņemšanai.

Kopumā Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs (LLKC) un Lauku atbalsta dienests (LAD) apsekoja 2933 lauksaimnieku pieteiktās platības, kurās spēcīgajās lietavās un plūdos ir gājusi bojā lauksaimnieku saražotā produkciju, bišu saimes un ziemāju sējumi.

Pēc apsekošanas par plūdos pilnībā bojā gājušiem ir atzīti 73 538 hektāri lauksaimniecības sējumu un stādījumu, 13 071 tonnas siena, 16 bišu saimes un stādījumi 850 kvadrātmetru segto platību.

"Baltijas valstis pirms dažiem mēnešiem pieredzēja lielas lietusgāzes, un mums šādos gadījumos jānāk kopā, lai palīdzētu. Izmantosim visus Solidaritātes fonda mehānismus, lai palīdzētu, gan Baltijas valstīm, gan Spānijai un Portugālei," uzrunā oktobrī EK prezidents pauda Junkers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!