Foto: DELFI

Televīzijas kanāla TV5 vietu aizpildīs kanāli krievu valodā no Krievijas, ir pārliecināts bijušais "Latvijas Neatkarīgās televīzijas" līdzīpašnieks un vadītājs Andrejs Ēķis.

Kā sacīja Ēķis, TV5 slēgšanu viņš vērtē kā ļoti sliktu faktu Latvijas informatīvajai telpai, jo krievu valodā jau tā Latvijā darīts maz iepretī Krievijas kanāliem.

"Šeit nevainoju tik daudz MTG, šeit vajadzēja būt kādai diskusijai un subsīdijai, lai tomēr TV5 ziņas krievu valodā nepazustu no Latvijas ētera," sacīja Ēķis.

Viņš norāda, ka TV5 sasniedza apmēram 5% no kopējās Latvijas televīziju informatīvās telpas, savukārt krievvalodīgajā informācijas telpā šis kanāls ieņēmis lielāku vietu. "Domāju, ka tas ir ļoti smags trieciens," atzina televīzijas eksperts.

Viņš piebilst, ka Latvijas valsts ļoti atbalsta Krievijas kanālus. "Vai mēs varam nopirkt no kāda kabeļu operatora tikai latviešu kanālus? Nē, nav iespējams no kāda operatora nopirkt tikai Latvijas kanāls, jo var pirkt tikai paketes un paketē vienmēr ir kāds Kremļa kanāls. Un tagad mēs vēl vairāk finansēsim Krieviju, un tā ir Latvijas likumdevēju nolaidība," sacīja Ēķis.

"No vienas puses, Latvijas Televīzija visu laiku stāstīja, ka viņi vēlas kādu kanālu krievu valodā, lai labāk turētos pretī Kremlim. No otras puses, kad šāds kanāls darbojas jau gadus 15 ar labu auditoriju, to aizslēdz ciet, it kā nekas nebūtu bijis," sacīja eksperts.

Viņš pauž viedokli, ka, lai "uzaudzētu" kanālu līdz 5% auditorijai, Latvijas valstij, ja gribētu veidot tādu kanālu, vajadzētu ieguldīt vismaz desmit miljonus eiro. "Bet te, kur viss jau ir gatavs, vienkārši aizslēdz ciet," vilšanos pauda Ēķis.

Kā ziņots, finansiālu apsvērumu dēļ "MTG TV Latvia" pieņēmusi lēmumu 31. martā pārtraukt kanāla TV5 darbību.

Kā vēsta uzņēmumā, TV5 līdz šim bija viens no nedaudzajiem televīzijas kanāliem Latvijā, kas veidoja informatīvo saturu krievu valodā, taču krievu valodā raidošo kanālu tirgus ir ļoti piesātināts un Latvijā ražota satura izmaksas ir augstas, tāpēc, konkurējot ar retranslēto televīzijas saturu un nesaņemot nekādu atbalstu nacionālā satura veidošanai krievu valodā, TV5 jau ilgāku laiku strādā ar ievērojamiem zaudējumiem.

"Lai mazinātu AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija" zaudējumus, šis lēmums bija jāpieņem," sacīja "MTG TV Latvia" vadītāja Baiba Zūzena.

AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija", kam pieder kanāli LNT, TV5 un "Kanāls 2", strādā ar zaudējumiem kopš 2009.gada.

2013.gadā uzņēmums apgrozīja 8,167 miljonus eiro, bet strādāja ar 2,745 miljonu eiro zaudējumiem. 2014.gadā uzņēmums apgrozīja 8,478 miljonus eiro, bet sasniedza 1,701 miljona eiro lielus zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!