Foto: Publicitātes attēli
Salīdzinot ar 2018. gadu, pērn bezdarbnieku skaits ir samazinājies par 11,5 tūkstošiem jeb 15,8%. Bezdarba līmenis Latvijā bija 6,3%, kas ir par 1,1 procentpunktu zemāks nekā 2018. gadā. Ekonomistu ieskatā situācijā, kad darbaspēks kļūst par arvien "retāku" ražošanas resursu, tas jāizmanto pēc iespējas gudrāk un efektīvāk. Vienlaikus no lielāka bezdarba pieauguma turpinās atturēt demogrāfiskā situācija Latvijā, respektīvi no darba tirgus aizejošo cilvēku skaits būs lielāks par tajā ienākošo.

"2019. gadā vairs nebija novērojams iepriekšējos gados piedzīvotais iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieaugums – ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits samazinājās, savukārt nodarbināto skaits tikai nedaudz pieauga. Līdzšinēji nodarbinātība pieauga straujāk, nekā samazinājās iedzīvotāju skaits darbspējas vecumā, tomēr tautsaimniecības izaugsmes palēnināšanās rezultātā šie rādītāji viens otru "izlīdzina" un pret kopējo iedzīvotāju skaitu darbspējas vecumā gan ekonomiskā aktivitāte, gan nodarbinātība saglabājusies 2018. gada līmenī," teic Latvijas Bankas ekonomists Miķelis Zondaks.

"Pašreizējais bezdarba līmenis iepriekš tika sasniegts pirms 13 gadiem, un apstiprina labvēlīgo situāciju ekonomikā. Taču, šķiet, ka turpmāks samazinājums varētu būt problemātisks. Ekonomikas apgriezieni palēninās, bet nenoteiktība nemazinās, bet drīzāk pieaug. Tas ietekmēs uzņēmēju attīstības plānus. Tādēļ vēsturiski zemāko bezdarba līmeni, kas tika sasniegts 2007. gada otrajā pusē (5,3%), visdrīzāk nesasniegsim," vērtē "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Finanšu ministrijā atzīmē, ka ar šo samazinājumu bezdarba līmenis Latvijā jau ir tādā pašā līmenī kā Lietuvā, bet joprojām ir būtiski augstāks nekā Igaunijā, kur bezdarba līmenis pagājušajā gadā bija 4,4%.

Pasaules ekonomika šobrīd ir visdīvainākajā, grūtāk saprotamajā, visneprognozējamākajā situācijā vismaz kopš 2008. gada. Starptautiskās finanšu institūcijas joprojām prognozē kontinuitāti, pat nelielu ekonomikas pieauguma paātrināšanos. Bankas "Luminor" ekonomists Pēteris Strautiņš cer, ka tā notiks, taču notikumi dažu turpmāko mēnešu laikā var iziet ārpus prognozētāju iztēles robežām. Vēl var cerēt, ka vīrusa epidēmija tiks ātri noslāpēta, kā tas varētu jau būt noticis lielākajā daļā Ķīnas, kur ārpus Hubejas provinces divas dienas pēc kārtas reģistrēts vien ap 20 inficēšanās gadījumu. Taču ir neiespējami izsekot visiem vīrusa nēsātājiem, tāpēc radīsies jauni infekcijas perēkļi kā pagājušajā nedēļā Korejā un Itālijā.

Ņemot vērā nenoteiktību ekonomikā, bezdarbs Latvijā šogad varētu palikt pērnā gada līmenī vai arī samazināties tikai nedaudz, lēš bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš. Taču vidējā termiņā bezdarbs Latvijā noteikti turpinās samazināties, jo šobrīd Latvijas darba tirgū ienāk 90. gados dzimušie un to skaits ir ievērojami mazāks nekā cilvēku skaits, kuri sasniedz pensijas vecumu. Jau pērn bezdarba kritums Latvijā bija vairāk saistīts ar darbaspējīgo iedzīvotāju skaitu samazināšanos, nekā darba vietu pieaugumu un, pat ja Latvijas ekonomika kādā brīdī nonāks recesijā, darba roku tādēļ vairāk nekļūs.

Savukārt "Swedbank" vecākā ekonomiste Agnese Buceniece norāda, ka Latvijas izsprukšana no iekļaušanas "pelēkajā" sarakstā ir nedaudz mazinājusi negatīvos riskus ekonomikai, tomēr izaugsmes perspektīvu tā nav uzlabojusi – līdzīgi kā pērn arī šogad ekonomikas izaugsme saglabāsies vārga. Darba tirgū tas, visticamāk, nozīmēs esošās situācijas stabilizēšanos. Proti, bezdarbs saglabāsies šī brīža zemajā līmenī, vairs būtiski nemazinoties.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas prognozēm, arī 2020. gadā turpinās sarukt bezdarbs, kā arī pieaugs iedzīvotāju nodarbinātības līmenis. Sagaidāms, ka bezdarba līmenis šogad varētu samazināties līdz vidēji 6% gadā, bet nodarbinātības līmenis varētu palielināties līdz 65,4% starp iedzīvotājiem vecumā no 15-74 gadiem. Vienlaikus, ņemot vērā ekonomikas izaugsmes tempu palēnināšanos, kopumā nodarbināto skaits gada griezumā varētu samazināties par 0,2%, teic Ekonomikas ministrijas Analītikas dienesta vecākais ekonomists Normunds Ozols.

Miķelis Zondaks: Lēnākas izaugsmes dēļ arī darba tirgus atdziest


Foto: Publicitātes foto

Latvijas darba tirgus rādītāji par 2019. gadu atspoguļo gan lēnāku tautsaimniecības izaugsmi, gan darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanos.

2019. gadā vairs nebija novērojams iepriekšējos gados piedzīvotais iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes pieaugums – ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits samazinājās, savukārt nodarbināto skaits tikai nedaudz pieauga. Līdzšinēji nodarbinātība pieauga straujāk, nekā samazinājās iedzīvotāju skaits darbspējas vecumā, tomēr tautsaimniecības izaugsmes palēnināšanās rezultātā šie rādītāji viens otru "izlīdzina" un pret kopējo iedzīvotāju skaitu darbspējas vecumā gan ekonomiskā aktivitāte, gan nodarbinātība saglabājusies 2018. gada līmenī.

Toties bezdarba līmenis, salīdzinot ar 2018. gada 4. ceturksni, ir samazinājies par 0,9 procentpunktiem un 2019. gada 4. ceturksnī tas bija 6,0%. Tā rezultātā 2019. gadā bezdarba līmenis valstī bija 6,3%, kas ir par 1,1 procentpunktu mazāk nekā 2018. gadā. Darba meklētāju skaits samazinājies visās vecuma grupās, izņemot 15–24 gadus vecus vīriešus.

No darba tirgus viedokļa raugoties, nākotnē nepieciešams vērst uzmanību divos virzienos. Pirmais ir iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes veicināšana – Latvijā ir vairāk nekā 400 tūkstoši ekonomiski neaktīvu darbspējas vecuma iedzīvotāju. Lai gan daļa no šiem cilvēkiem nevar iesaistīties nodarbinātībā (piemēram, veselības problēmu dēļ), tomēr situācijā, kad iedzīvotāju skaits samazinās, ir jādomā, kā aktivizēt neizmantotās darbaspēka rezerves un daļu no šiem cilvēkiem iesaistīt darba tirgū.

Otrs virziens, kas sniegs pienesumu arī konkurētspējas uzlabošanai, ir darbaspēka produktivitātes veicināšana. Situācijā, kad darbaspēks kļūst par arvien "retāku" ražošanas resursu, tas jāizmanto pēc iespējas gudrāk un efektīvāk. Tas nozīmē arī darbaspēka izmantošanu tikai tur, kur nepieciešams un kur to nav iespējams aizvietot ar automatizācijas risinājumiem. Lai gan sākotnēji tas var šķist nedraudzīgi darba ņēmējiem, tomēr automatizācijas rezultātā uzlabotā produktivitāte ļautu palielināt uzņēmēju ienākumus un tādējādi iespēju maksāt lielāku atalgojumu, kā rezultātā darba ņēmēji kopumā iegūtu.

Paredzams, ka lēnākas tautsaimniecības izaugsmes rezultātā turpmāk arī bezdarba līmenis samazināsies lēnāk. Vienlaikus demogrāfisko tendenču dēļ turpinās mazināties darbaspēka piedāvājums, kā rezultātā augs vajadzība pēc darba ražīguma pieauguma.

Dainis Gašpuitis: Darba tirgus joprojām silts


Foto: Publicitātes foto

2019. gada 4. ceturkšņa laikā bezdarba līmenis noturējās 6% līmenī, bet nodarbināti bija 913.1 tūkstotis iedzīvotāju. Nodarbinātības līmenis bija 65,4%, kas ir par 0,2 procentpunktiem zemāks nekā 3. ceturksnī.

Pašreizējais bezdarba līmenis iepriekš tika sasniegts pirms 13 gadiem, un apstiprina labvēlīgo situāciju ekonomikā. Taču, šķiet, ka turpmāks samazinājums varētu būt problemātisks. Ekonomikas apgriezieni palēninās, bet nenoteiktība nemazinās, bet drīzāk pieaug. Tas ietekmēs uzņēmēju attīstības plānus. Tādēļ vēsturiski zemāko bezdarba līmeni, kas tika sasniegts 2007. gada otrajā pusē (5,3%), visdrīzāk nesasniegsim. Minimāls samazinājums tomēr varētu sekot gada otrajā, trešajā ceturksnī, ko nodrošinās sezonālo darbu pieprasījums. Tomēr būvniecības sektora izaugsme ir savu augstāko punktu sasniegusi, problēmas tranzīta sektorā, kā arī izaugsmes izaicinājumi apstrādes rūpniecībā ir daži no faktoriem, kas ierobežos tālāku bezdarba samazināšanos. Īpaši tas būs jūtams reģionos. Samazināsies arī pieprasījums pēc zemākas kvalifikācijas darbiniekiem, kuru spējas vai interese (algas vai ieradumu dēļ) iesaistīties citās nozarēs var nebūt pietiekama, kā arī tur, kur atbilstoši to kvalifikācijai atalgojums ir relatīvi augsts. Zemāka atalgojuma kategorijās darba piedāvājumu joprojām netrūks. Pietiekami spēcīgs būs pieprasījums pēc darbiniekiem pakalpojumu nozarēs un kvalificētu speciālistu kategorijās. Tādēļ šogad, visticamāk, bezdarbs līmenis sasniegs zemāko punktu – 2. un 3. ceturksnī bezdarbs, visticamāk, paslīdēs zem 6% atzīmes. Gada vidējā bezdarba prognoze ir 5,9%. Taču nākamgad tas pakāpsies virs 6%. No lielāka bezdarba pieauguma turpinās atturēt demogrāfiskā situācija, respektīvi no darba tirgus aizejošo cilvēku skaits būs lielāks par tajā ienākošo. Tas daudzās jomās uzņēmējiem liks pieturēt darbiniekus arī situācijās, kad finansiālā situācija pasliktināsies, jo, izaugsmei atsākoties atgriezt darbinieku, vairs var neizdoties. Jāpiebilst, ka, ja koronavīrusa izplatība paralizēs Eiropas ekonomiku, negatīvās tendences darba tirgū var strauji izplesties.

Agnese Buceniece: Ekonomikas bremzēšanās nav dzesējusi darba tirgu


Foto: Publicitātes foto

Lai gan ekonomikas izaugsme ir būtiski palēninājusies, darba tirgū atslābums pagaidām vēl nav manāms. Darba roku joprojām trūkst, un bezdarbs turpina mazināties, tuvojoties vēsturiski zemākajam rādītājam. Pērn bezdarba līmenis saruka līdz 6,3%, kas ir par gandrīz veselu procentpunktu mazāk nekā 2018. gadā. Neskatoties uz to, ka darbu aktīvi meklēja aptuveni 61 tūkstotis bezdarbnieku, virkne darba devēju nespēja aizpildīt vakances. Par to liecina vēsturiski augstais brīvo darbavietu īpatsvars. Visgrūtāk darbiniekus atrast bija rūpniecībā, būvniecībā, ēdināšanā un izmitināšanā. Iemesli grūtībām aizpildīt vakances var būt gan prasmju neatbilstība, gan darba devēja un bezdarbnieka atrašanās dažādos reģionos, gan arī nespēja vienoties par abām pusēm pieņemamu atalgojumu.

Darbiniekus ir grūti atrast arī tāpēc, ka darbaspēka rezerves deldē iedzīvotāju skaita samazināšanās (zemās dzimstības un emigrācijas dēļ) un sabiedrības novecošanās. Nelielas cerības gan vieš migrācijas bilances uzlabošanās, kā arī pēdējā pusgada laikā novērotais dzimstības pieaugums. Apstākļos, kad bezdarba līmenis ir zems un iedzīvotāju skaits sarūk, kāpināt nodarbināto skaitu ir arvien grūtāk. Pērn nodarbināto skaits pieauga vien par 0,1% jeb 600 cilvēkiem. Lielākais kāpums bija tādās nozarēs kā būvniecība, finanšu un apdrošināšanas pakalpojumi, valsts pārvalde un aizsardzība. Savukārt strādājošo skaits visbūtiskāk samazinājās transporta un uzglabāšanas nozarē, ko nomāc kravu kritums ostās un dzelzceļā.

Latvijas izsprukšana no iekļaušanas "pelēkajā" sarakstā ir nedaudz mazinājusi negatīvos riskus ekonomikai, tomēr izaugsmes perspektīvu tā nav uzlabojusi – līdzīgi kā pērn arī šogad ekonomikas izaugsme saglabāsies vārga. Darba tirgū tas, visticamāk, nozīmēs esošās situācijas stabilizēšanos. Proti, bezdarbs saglabāsies šī brīža zemajā līmenī, vairs būtiski nemazinoties. Nodarbināto skaitā vērosim nelielu kritumu nelabvēlīgo demogrāfisko tendenču iespaidā. Darbaspēka trūkums joprojām būs aktuāls, tomēr tā loma nedaudz mazināsies, pieaugot uzņēmēju bažām par pieprasījumu. Tas varētu piebremzēt algu kāpumu ekonomikā vidēji līdz aptuveni 6,5%. Tomēr jārēķinās ar to, ka laikā, kad vājinās pieprasījums, arī uzņēmumu ieņēmumi aug gausāk, un atsevišķos gadījumos tie var pat samazināties. Tas nozīmē, ka mazāk produktīviem uzņēmumiem būs arvien grūtāk celt algas saviem darbiniekiem. Būs arī tādi uzņēmumi, kuriem, lai turpinātu savu darbību, būs jāizšķiras par to, vai mazināt darbinieku skaitu vai atalgojumu.

Mārtiņš Āboliņš: Bezdarbs Latvijā šogad varētu palikt pērnā gada līmenī


Foto: LETA

Lai arī pēdējā gada laikā ekonomikas izaugsme Latvijā ir kļuvusi lēnāka, darba tirgus Latvijā joprojām ir ļoti silts un pērn bezdarbs Latvijā noslīdēja līdz 6,3%, kas tikai nedaudz pārsniedz pirmskrīzes zemāko bezdarba līmeni 2007. gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija. Taču šogad uzlabojumi darba tirgū, visticamāk, kļūs lēnāki un Latvijas ekonomikā gaidāms gana sarežģīts gads. Lai arī esam veiksmīgi izvairījušies no nokļūšanas FATF pelēkajā sarakstā un pagājušā nedēļā Latvijas sniegumu novērtējusi arī S&P kredītreitinga aģentūra, paaugstinot Latvijas kredītreitingu līdz vēsturiski augstākajam līmenim, tomēr COVID-19 vīrusa parādīšanās un straujā izplatība ir radījusi jaunu, būtisku risku pasaules ekonomikā. Tas noteikti ietekmēs arī mūsu ekonomiku un Latvijas IKP izaugsme šogad varētu nepārsniegt 1-1,5%.

Ņemot vērā nenoteiktību ekonomikā, bezdarbs Latvijā šogad varētu palikt pērnā gada līmenī vai arī samazināties tikai nedaudz. Taču vidējā termiņā bezdarbs Latvijā noteikti turpinās samazināties, jo šobrīd Latvijas darba tirgū ienāk 90. gados dzimušie un to skaits ir ievērojami mazāks nekā cilvēku skaits, kuri sasniedz pensijas vecumu. Jau pērn bezdarba kritums Latvijā bija vairāk saistīts ar darbaspējīgo iedzīvotāju skaitu samazināšanos, nekā darba vietu pieaugumu un, pat ja Latvijas ekonomika kādā brīdī nonāks recesijā, darba roku tādēļ vairāk nekļūs.

Šogad darba tirgus situācija Rīgā un tās apkārtnē varētu ļoti būtiski atšķirties no situācijas reģionos. Ap Rīgu darba vietas pēdējos gados pārsvarā tiek radītas pakalpojumu nozarēs, piemēram, viesnīcās un restorānos, IT un biznesa pakalpojumos, kā arī veselības aprūpe. No šīm šogad dēļ nenoteiktības pasaules ekonomikā un vīrusa izplatības nedaudz varētu ciest viesnīcu nozare, taču IT un biznesa pakalpojumi, visticamāk, turpinās augt. Vienlaikus reģioni ir daudz vairāk atkarīgi no būvniecības un rūpniecības, kā arī atsevišķas pilsētas arī no tranzīta nozares.

Nevienā no šīm nozarēm šis gads nebūs viegls. Tranzītā kravu kritums paātrinās un janvārī to apjoms bija ļoti zemas. Rezultātā Latvijas Dzelzceļš jau ir paziņojis par strādājošo skaita samazinājumu un tas noteikti ietekmēs arī saistītās nozares. Savukārt rūpniecībā pat pirms COVID-19 parādīšanās strauja izaugsme nebija gaidām. Atsevišķi uzņēmumi īstermiņā var iegūt no ražošanas ķēžu pārrāvumiem, jo klientiem meklēs alternatīvas Ķīnas ražotajiem, taču citiem būs apgrūtināta pieeja izejmateriāliem un arī pasaules ekonomika kopumā augs lēnāk. Tādēļ kopumā ietekme uz rūpniecību drīzāk būs negatīva. Visbeidzot, arī būvniecība šogad, visticamāk, būs pa nullēm. Privātais pieprasījums aug, taču valsts budžetā tiek plānots investīciju samazinājums un kavējas lielo ES fondu projektu realizācija. Tādēļ pēc manām prognozēm bezdarbs Latvijā šogad būs robežās no 6% līdz 6,3%, savukārt algu kāpums nepārsniegs 6%.

Pēteris Strautiņš: Darba tirgus ir silts un cerams, ka tāds arī paliks


Foto: Publicitātes foto

Lai arī izaugsme pērn bremzējās un varētu teikt, ka gada beigās gandrīz apstājās, tomēr darba tirgus līdz pat gada beigām bija ļoti "silts". Bezdarba līmenis 4.ceturksnī bija par 0,9 procentpunktiem mazāks nekā 2018. gada nogalē.

Diemžēl nevar paļauties, ka bezdarbs turpinās samazināties arī šogad. Gada sākumā bezdarba līmenis gandrīz noteikti ir mazāks nekā bija pērn 1. ceturksnī (6,9%), bet gada 2. pusē progress varētu apstāties, situācija varētu arī pasliktināties. Sagaidāms, ka bezdarba līmeņa pazemināšanās atsāksies 2021. gadā. Šobrīd vērtēju, ka 2020. gadā vidēji bezdarba līmenis būs 6,1% jeb par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā 2019. gadā, bet šobrīd jebkuri nākotnes vērtējumi ir jāuztver ar lielu skepsi.

Varam būt pārliecināti par tālākas nākotnes tendencēm, taču tuvākās nākotnes notikumi ir lielā noslēpumā tīti. Kalnu nogāzes tālumā var saskatīt skaidri, taču priekšā esošā ieleja ir dziļā miglā tīta. Pasaules ekonomika šobrīd ir visdīvainākajā, grūtāk saprotamajā, visneprognozējamākajā situācijā vismaz kopš 2008. gada. Starptautiskās finanšu institūcijas joprojām prognozē kontinuitāti, pat nelielu ekonomikas pieauguma paātrināšanos. Cerēsim, ka tā notiks, taču notikumi dažu turpmāko mēnešu laikā var iziet ārpus prognozētāju iztēles robežām. Vēl var cerēt, ka vīrusa epidēmija tiks ātri noslāpēta, kā tas varētu jau būt noticis lielākajā daļā Ķīnas, kur ārpus Hubejas provinces divas dienas pēc kārtas reģistrēts vien ap 20 inficēšanās gadījumu. Taču ir neiespējami izsekot visiem vīrusa nēsātājiem, tāpēc radīsies jauni infekcijas perēkļi kā pagājušajā nedēļā Korejā un Itālijā. Nevar izslēgt, ka lielu daļu pasaules aptvers karantīnas režīmi pilsētās, darba pārtraukšana uzņēmumos, krasa starptautiskās transporta kustības samazināšanās. Ir jāseko notikumiem pa dienām un pat pa stundām, jāliek lietā daudz iztēles, lai saprastu, kā turpinās tālāk virzīties domino efekts pasaules tirdzniecībā. Varbūt kaut kur varbūt slēpjas drūma patiesība, kuru vēl nezinām. Piemēram, vai tiešām nav neviena inficēšanās gadījuma Indonēzijā, kā šī valsts oficiāli apgalvo?

Nevajag krist panikā, vismaz par ekonomiku runājot. Ja būs Eiropas vai globāla mēroga ekonomiska ārkārtas situācija, tad būs arī ārkārtas atbalsta pasākumi, piemēram, būs eirozonas mēroga fiskālās un monetārās politikas stimuli, ECB atbalsts banku likviditātes nodrošināšanai, tās tad savukārt varēs atbalstīt savus klientus. Lielākais mierinājums — šī nebūs tikai Latvijas problēma. Turklāt mēs gandrīz noteikti nebūsim tie, kas būs sliktākajā situācijā, jo neesam visintensīvāk "satīklotā" pasaules daļa.

Epidēmijas ekonomiskie riski parādījās pie apvāršņa brīdī, kad darba tirgu jau bija sākušas ietekmēt pērnā gada ķibeles dažos eksporta sektoros. Rīgas rūpniecības uzņēmumi ziņo, ka ir kļuvis vieglāk atrast darbiniekus, piesakoties iepriekš tranzīta nozarēs strādājošajiem. Pagaidām datos nekas ļoti slikts nav redzams. Strādājošo skaits mēnešu datos decembrī bija mazāks nekā gada augstākajā punktā septembrī, bet šis ar sezonālajiem faktoriem izskaidrojamais kritums bija mazāks nekā 2018. vai 2016. gadā. Strādājošo skaits 4. ceturksnī kopā gada griezumā pieauga, atšķirībā no iepriekšējiem diviem ceturkšņiem, taču jāatzīmē, ka strādājošo skaita dati darbaspēka apsekojumā mēdz "šūpoties" bez loģiska skaidrojuma, kamēr aizņemto darbavietu dati rāda pakāpenisku kāpumu, kas labāk iekļaujas kopējā makro datu ainā. Šobrīd darbu zaudējušajiem ekonomiski aktīvākajās pilsētās nav daudz jāuztraucas par darba atrašanu. 4. ceturksnī bezdarbnieku kopējais skaits (57,9 tūkstoši) bija mazāks nekā nekustamo īpašumu burbuļa ēras zemākajā punktā (59,9 tūkstoši), tiesa, bezdarba līmenis vēl ir nedaudz augstāks, jo darbaspējīgo skaits tad bija par 17% lielāks. Līdz pēcpadomju ēras zemākajam bezdarba līmenim jeb 5,3% vēl esam 0,7 procentpunktu attālumā. Tas varētu tikt sasniegts nākamajā vai aiznākamajā gadā.

Normunds Ozols: Bezdarba rādītāji strauji pietuvojas 2007. gada līmenim


Foto: Publicitātes foto

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes Darbaspēka apsekojuma datiem, 2019. gada 4. ceturksnī nodarbināto skaits palielinājās par 0,4% jeb aptuveni 3,3 tūkstošiem, salīdzinot ar 2018. gada 4. ceturksni. Kopumā 2019. gada 4. ceturksnī nodarbināti bija 913,1 tūkstoši iedzīvotāji. Vienlaikus vidēji 2019. gadā nodarbināto skaits ir audzis par 0,1% jeb aptuveni 0,6 tūkstošiem, salīdzinot ar 2018. gadu, kas ir bijis lēnākais nodarbināto skaita pieaugums kopš 2016. gada.

Lielākais nodarbināto skaita pieaugums 2019. gadā joprojām bija vērojams būvniecības nozarē – nodarbināto skaits būvniecībā auga par 6,5 tūkstošiem jeb 8,7%, salīdzinot ar 2018. gadu. Lai gan kopumā nodarbināto skaita pieaugums būvniecībā ir gandrīz divreiz mazāks nekā 2018. gadā (pieauga par 11,6 tūkstošiem), tomēr tas joprojām ir saglabājies salīdzinoši augstā līmenī, ņemot vērā būvniecības produkcijas apjomu dinamiku – būvniecības produkcijas apjoma pieaugums 2019. gadā bija par gandrīz 8 reizēm mazāks nekā 2018. gadā, un kopumā gada griezumā būvniecības produkcijas apjomi palielinājās vien par 2,9%. Vienlaikus jāatzīmē, ka izmaiņas darba tirgū caurmērā ir redzamas vēlāk nekā reālajā sektorā – aptuveni ar 2-3 ceturkšņu nobīdi, līdz ar to nodarbināto skaita pieaugumu nozarē 2019. gadā joprojām lielā mērā noteica darbaspēka pieprasījuma inerces efekts no iepriekšējiem periodiem.

Tāpat nozīmīgs nodarbināto pieaugums pērn bija vērojams finanšu un apdrošināšanas pakalpojumos – nodarbināto skaits palielinājās par 4,4 tūkstošiem, salīdzinot ar 2018. gadu, kā arī valsts pārvaldē un aizsardzībā – pieaugums par 4,4 tūkstošiem nodarbināto.

Savukārt visbūtiskākais nodarbināto skaita samazinājums pērn bija vērojams transporta nozarē, kur nodarbināto skaits samazinājās par 6,4 tūkstošiem jeb 8%, salīdzinot ar 2018. gadu. Darbaspēka pieprasījuma samazinājums transporta nozarē lielā mērā saistāms ar kravu apjuma kritumu gandrīz visos transporta segmentos, jo īpaši dzelzceļa pārvadājumos.

Līdz ar nodarbināto skaita pieaugumu, turpināja augt arī nodarbinātības līmenis - 2019. gada 4. ceturksnī tās palielinājās līdz 65,4% starp iedzīvotājiem vecumā no 15-74 gadiem, kas bija par 0.8 procentpunktiem augstāks rādītājs nekā pirms gada attiecīgajā periodā. Vienlaikus vidēji 2019. gadā nodarbinātības līmenis pieauga līdz 65%, līdz ar to jau trešo gadu pēc kārtas turpinot labot iepriekš uzstādītos rekordus.

Vienlaikus darba tirgu turpina ietekmēt demogrāfijas tendences - iedzīvotāju skaits vecumā no 15-74 gadiem 2019. gadā samazinājās par 11,3 tūkstošiem, salīdzinot ar 2018. gadu. Tas kopumā negatīvi ir atsaucies arī uz darbaspēka piedāvājuma dinamiku – ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits 2019. gadā samazinājās par gandrīz 10,8 tūkstošiem jeb 1,1%.

Tāpat pēc piecu gadu stabila pieauguma ir samazinājies iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes līmenis. Kopumā 2019. gādā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits (bija nodarbināti vai meklēja darbu) veidoja 69,4% no iedzīvotājiem vecumā no 15-74 gadiem, kas bija par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā 2018. gādā (69,6%). Tas norāda uz to, ka darba tirgus pašlaik ir sasniedzis savu potenciālu un turpmāki uzlabojumi iespējami, tikai mazinot strukturālās disproporcijas – reģionālās atšķirības, prasmju pieprasījuma un piedāvājuma neatbilstības.

Nelabvēlīgās demogrāfijas tendences, kā arī darbaspēka pieprasījuma pieaugums arvien vairāk ietekmē darbaspēka pieejamību darba tirgū. Bezdarba līmenis 2019. gada 4. ceturksnī samazinājās līdz 6%, bet kopumā 2019. gadā – līdz 6,3%, līdz ar to bezdarba rādītāji faktiski ir sasnieguši 2007. gada līmeni. Pērn 4. ceturksnī darba meklētāju skaits samazinājās līdz 57,9 tūkstošiem, kas bija par 9,2 tūkstošiem mazāk nekā 2018. gada atbilstošajā periodā.

2019. gada 4. ceturksnī Latvijā bija otrais zemākais bezdarba rādītājs starp Baltijas valstīm - Igaunijā tas bija 4,1%, savukārt Lietuvā – 6,4%.

Vienlaikus jāatzīmē, ka darba tirgu joprojām jūtami ietekmē strukturālās neatbilstības. Jāņem vērā, ka Latvijā joprojām gandrīz 2/5 (38,2% jeb 23,3 tūkstoši) no visiem darba meklētājiem ir bez darba ilgāk par gadu, līdz ar to daudzi no tiem ir zaudējuši darba iemaņas, kā arī to prasmes vairs neatbilst darba tirgū pieprasītām. Tāpat būtiska strukturālā bezdarba veidojošā komponente Latvijā ir darba tirgus reģionālās neatbilstības - bezdarba līmeņa atšķirības starp Rīgas un Latgales reģioniem joprojām veido gandrīz desmit procentpunktus.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas prognozēm, arī 2020. gadā turpinās sarukt bezdarbs, kā arī pieaugs iedzīvotāju nodarbinātības līmenis. Sagaidāms, ka bezdarba līmenis šogad varētu samazināties līdz vidēji 6% gadā, bet nodarbinātības līmenis varētu palielināties līdz 65,4% starp iedzīvotājiem vecumā no 15-74 gadiem. Vienlaikus, ņemot vērā ekonomikas izaugsmes tempu palēnināšanos, kopumā nodarbināto skaits gada griezumā varētu samazināties par 0,2%.

FM: Bezdarba līmenis pagājušajā gadā būtiski pazeminājies


Foto: LETA

Lai gan ekonomikas izaugsme pērn palēninājās un tautsaimniecībā nodarbināto iedzīvotāju skaits saglabājās iepriekšējā gada līmenī, bezdarba līmenis Latvijā turpināja strauji pazemināties, no 7,4% 2018. gadā noslīdot līdz 6,3% vidēji 2019. gadā, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Ar šo samazinājumu bezdarba līmenis Latvijā jau ir tādā pašā līmenī kā Lietuvā, bet joprojām ir būtiski augstāks nekā Igaunijā, kur bezdarba līmenis pagājušajā gadā bija 4,4%.

Bezdarba līmeņa pazemināšanos Latvijā pārsvarā noteica mazāks darbspējas vecuma iedzīvotāju skaits un neliels darbspējas vecuma iedzīvotāju ekonomiskās aktivitātes samazinājums. Kopumā iedzīvotāju skaits 15-74 gadu vecuma grupā pērn samazinājās par 0,8%, straujāk samazinoties tieši ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitam. Tā rezultātā ekonomiskās aktivitātes rādītājs 2019. gadā pazeminājās par 0,2 procentpunktiem līdz 69,4%.

No ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem kopējais bezdarbnieku skaits 2019. gadā samazinājās par 11,5 tūkstošiem jeb 15,8%, bet nodarbināto iedzīvotāju skaits pieauga par 0,6 tūkstošiem jeb 0,1%. Statistika par aizņemtajām darba vietām rāda, ka 2019. gada trešā ceturkšņa beigās, salīdzinot ar attiecīgo brīdi pirms gada, darba vietu skaits visvairāk palielinājies administratīvo pakalpojumu nozarē – par 4,4%, veselībā un sociālajā aprūpē – par 3,7% un lauksaimniecībā un mežsaimniecībā – par 3,3%. Savukārt būtiskākais darba vietu skaita samazinājums bija valsts pārvaldes un energoapgādes nozarēs – attiecīgi par 3,6% un 1,1%.

Skatoties pa Latvijas reģioniem, bezdarba līmenis pagājušajā gadā visstraujāk samazinājās Kurzemes reģionā – par 1,7 procentpunktiem līdz 6,0% un Zemgales reģionā – par 1,3 procentpunktiem līdz 6,8%. Tajā pašā laikā zemākais bezdarba līmenis stabili ir Rīgas reģionā – ap 5,7%, kamēr Latgalē tas pēc darbaspēka apsekojuma bija 10,7% līmenī, salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu samazinoties par 1,1 procentpunktu.

Savukārt pēc izglītības līmeņa viszemākais bezdarba līmenis ir cilvēkiem ar augstāko izglītību – 3,6% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, kamēr cilvēkiem ar pamatizglītību vai zemāku izglītību bezdarbs pērn bija 13,7% līmenī. Vienlaikus gan jāatzīmē, ka cilvēkiem ar zemāku izglītību arī ekonomiskā aktivitāte ir ievērojami zemāka, un lielākos pieejamos darbaspēka resursus arī veido cilvēki ar augstāko vai profesionālo izglītību, kamēr zemākās izglītības grupās ir daudz lielāks ekonomiski neaktīvo iedzīvotāju skaits.

Pēc straujā krituma iepriekšējos trijos gados, šogad bezdarbs pēc Finanšu ministrijas prognozēm varētu stabilizēties 2019. gada līmenī, ko noteiks gan lēnāka ekonomikas izaugsme kopumā, gan problēmas tranzīta nozarē un būtiski pieaugušie ārējie riski. Savukārt nākamajos gados bezdarba līmenis turpinās pakāpeniski pazemināties, kamēr tautsaimniecībā nodarbināto skaits būtiski nemainīsies. Gan bezdarba līmeņa samazināšanos, gan ierobežoto nodarbināto skaitu turpinās noteikt darbspējas vecuma iedzīvotāju skaita samazināšanās Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!