Foto: Shutterstock

Darbs no mājām var apslāpēt radošumu un liegt cilvēkiem gūt jaunas pieredzes, savās pārdomās dalījies Lielbritānijas centrālās bankas - Anglijas Bankas - galvenais ekonomists.

"BBC" raksta, ka Endijs Haldāns savā tiešsaistes runā biznesa samitā norādījis, ka pandēmija ir "mainījusi mūsu darba dzīvi, ekonomisko ieguldījumu un labklājību", un vēl nav skaidrs, vai šīs izmaiņas notiek uz labo pusi.

Viņš atzinis, ka darbs no mājām, iespējams, ir samazinājis viņa paša radošās domāšanas spējas. Neoficiālas tērzēšanas darbā bieži ir noderīgākas nekā oficiālas sanāksmes, viņš piebildis.

"Ja jūs man jautātu, vai esmu laimīgāks, strādājot mājās, es patiesi nezinu. Man nepietrūkst regulāras braukāšanas uz darbu," sacījis Haldāns.

"Taču es jūtu darba attiecību un ārējo stimulu zaudēšanu nejaušās sarunas, klausīšanās ļoti dažādos cilvēkos ar ļoti atšķirīgu dzīves pieredzi un vārdu apmaiņas par jaunām idejām un piedzīvoto. Šie zaudējumi ar laiku pieaugs," viņš spriedis.

Haldāns sacījis, ka klātienes kontaktu trūkums ar kolēģiem un citiem cilvēkiem nozīmē, ka sociālais kapitāls tiek zaudēts vai izsmelts, savukārt radošās dzirksteles tiek nomāktas.

"Tās ir reālas izmaksas un izmaksas, kas laika gaitā varētu pieaugt, klusi, bet vienmērīgi," viņš uzskata.

Haldāns uzskata, ka radošums ir svarīgs, jo tas virza uz priekšu inovācijas, kas savukārt veicina ekonomisko izaugsmi.

Viņš sacījis, ka uzmanības novēršanas un trokšņa neesamība, ko dažiem cilvēkiem atvieglo darbs no mājām, veicina "kognitīvo tuneļu veidošanos" prāta stāvokli, kurā smadzenes koncentrējas uz vienu lietu, izslēdzot visu pārējo, un tieši tā zūd radošums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!