Foto: LETA

"Vitol" grupā ietilpstošās kompānijas "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") plānotajam holdingkompānijas "Ventspils nafta" (VN) obligātajam akciju atpirkšanas piedāvājumam varētu būt liela atsaucība no mazākuma akcionāru puses un, visdrīzāk, vairumu VN akciju tā laikā izdosies atpirkt, prognozēja vērtspapīru tirgus speciālisti.

"Atpirkšanas piedāvājuma cena ir līdzīga tai, kura ir reģistrēta pēdējās biržas tirdzniecības sesijās. Turklāt parasti atpirkšanas piedāvājumus mazākuma akcionāri izmanto. Pat, ja pēc tam nesekos galīgais akciju atpirkšanas piedāvājums, uzņēmuma akciju likviditāte tirgū būtiski samazināsies," sacīja "INVL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Latvijā Andrejs Martinovs.

Savukārt "Swedbank" finanšu tirgus daļas investīciju jomas vadītājs Jānis Spriņģis norādīja, ka daudzi mazākuma akcionāri jau pašlaik steidz pārdot VN akcijas, nemaz negaidot oficiālo akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Spriņģis arī pauda, ka "Euromin" minētā akciju atpirkšanas cena - 3,12 eiro par vienu VN akciju - vairākas reizes pārsniedz VN akciju cenu pirms vairākiem mēnešiem, tādēļ vairums mazākuma akcionāri to pilnīgi noteikti uzskatīs par labu cenu.

Vienlaikus Martinovs ieteica pagaidīt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu, kurai "Euromin" piedāvājums ir jāapstiprina, tostarp jāpārbauda, vai kompānijas minētā VN akciju atpirkšanas cena atbilst visiem Finanšu instrumentu tirgus likuma nosacījumiem. "Šo cenu vēl ir par agru uzskatīt par galīgo, jo ir bijuši gadījumi, kad tā pārrēķina gaitā ir mainīta," norādīja "INVL Asset Management" pārstāvis.

FKTK piektdien saņēmusi "Euromin" pieteikumu atļaujai izteikt VN obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu. Vienas akcijas atpirkšanas cena, pēc prospektā sniegtās informācijas, ir 3,12 eiro.

Plānots, ka akciju atpirkšanas piedāvājumu VN akcionāri varēs pieņemt 30 kalendāro dienu laikā, skaitot no dienas, kad "Euromin" atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumam būs publicējis oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" informāciju par akciju atpirkšanas piedāvājumu.

Akciju atpirkšanas piedāvājums būs spēkā tikai pēc FKTK lēmuma par atļauju izteikt minēto akciju atpirkšanas piedāvājumu pieņemšanas.

"Euromin" kopumā pieder 97 520 022 jeb 93,34% VN akciju.

VN kapitālu veido 104 479 519 akcijas 1,4 eiro nominālvērtībā. VN ir tranzītbiznesa jomā orientēta koncerna centrālā holdingsabiedrība, kuras darbības uzdevums ir ieguldījumu pārvalde meitassabiedrībās. VN koncerna darbība ir vērsta uz naftas un tās produktu pārkraušanu; naftas un tās produktu transportēšanu pa cauruļvadiem, kā arī uz kuģošanas biznesu. VN akcijas kotē biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!