Foto: Shutterstock
Latvijas nekustamo īpašumu tirgū ir vairākas pamatproblēmas, kas nesekmē tā veselīgu izaugsmi, un, kamēr tās netiks apzinātas un novērstas, nevarēs runāt par esošajiem apstākļiem atbilstošu nekustamo īpašumu tirgus attīstību, uzskata Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) biedrs, SIA "Real Estate Jurmala" valdes loceklis Igors Daņiļevičs.

Pēc viņa teiktā, Latvijas nekustamo īpašumu tirgū ir novērojamas četras pamatproblēmas.

Viena no problēmām, ar kuru jau daudzu gadu garumā cīnās arī LANĪDA, ir īpašumu tirgus nesakārtotība no likumiskā viedokļa, lai šo jomu sertificētu, lai tajā strādājošajiem būtu likumiski noteikta atbildība, lai tirgus būtu legāls utt.

"Šobrīd sanāk, ka jebkurš, kas iedomājas, var nodarboties ar īpašumu tirgošanu un nosaukt sevi par speciālistu. Potenciālos klientus uzrunā cilvēki bez kompetences, pieredzes, un, ja vien 20% tirgus darbojas profesionāli un godprātīgi, ievērojot ētikas kodeksu, bet 80% tirgus valda pilnīgs haoss, tad ir neiespējama godīga konkurence. Šī situācija turklāt met ēnu arī uz godprātīgo profesionāļu pusi, un vārds "mākleris" jau ir kļuvis par tādu kā palamu," sacīja Daņiļevičs.

Viņš pauda viedokli, ka tirgus var arī sakārtoties pats - pašattīroties, bet tam vajadzīgs ilgs laiks, tādēļ tikai pašu nozares dalībnieku rokās ir visas sviras, lai ar LANĪDA palīdzību tirgu sakārtotu, ņemot vērā demokrātisko valstu pieredzi, labākos normatīvu piemērus un praksi.

Daņiļevičs norāda, ka šādā nesakārtotā tirgū tiek nepareizi veidotas attiecības starp klientu un starpnieku. Bieži vien netiek noslēgti sadarbības līgumi, notiek saziņa tikai elektroniski un starpnieki bieži vien pat nezina, kā izskatās klients, aģenti dažkārt pat neaizbrauc uz objektu, nesniedz klientam regulāras atskaites. Tādējādi tiek izkropļotas klienta-starpnieka attiecības.

Tāpat viņš minēja, ka šādi starpnieki neiedziļinās arī īpašumu tiesību juridiskajās niansēs. "Ikdienas darbā redzam, ka klientu īpašumiem ir daudzi apgrūtinājumi - ēkas nav nodotas ekspluatācijā, ir nesakārtotas kopīpašuma lietošanas tiesības u.tml. Šādā stāvoklī nedrīkstētu īpašumus piedāvāt tirgū, jo potenciālais pircējs tiek maldināts, kad un vai vispār šādus apgrūtinājumus varēs nokārtot," teica eksperts.

Daņiļēvičs arī norādīja, ka īpašumu pārdošana ir pārvērtusies par interneta veikalu darbību, ir tikai prece - īpašums -, izslēdzot no šīs darbības pārdevēju un pircēju vēlmes. No tā izriet nākamā problēma nekustamo īpašumu tirgū - veidojas nepareiza, izkropļota izpratne par reālajām īpašuma cenām tirgū jeb - haotiska cenu veidošanās. Arī jauno projektu attīstītāji vispirms par pamatu ņem savu izdevumu atpelnīšanu ar noteiktu peļņas daļu, nevis vadās pēc reālās situācijas tirgū un pircēju pieprasījuma un vēlmēm.

No minētā izriet nākamā problēma - nepareiza/neprecīza īpašumu segmentācija, sacīja Daņiļevičs, piebilstot, ka neviens nevar konkrēti pateikt, kurš objekts var tikt ierindots kādā segmentā.

"Ja runājam par dzīvokļiem, izdala padomju laikā būvētos namus, un tad ir segments - jaunie projekti, lai gan tajos ietilpst gan tikko uzbūvētās mājas, gan arī vēl 2000.gadā būvētās, kas arī ir kļūdaini. Ir arī luksus jeb "premium" segments, kurā, piemēram, tikai vietas dēļ - Rīgas centrā vai jūras tuvumā - bieži ierindo īpašumus, lai gan tie ir visai viduvējā stāvoklī. Bieži vien īpašuma katrs pārdevējs pats nosaka šo segmentu, no tā rodas sajukums tirgū," klāstīja Daņiļevičs.

Kā vēl vienu veselīgas tirgus attiecības bremzējošu faktoru eksperts minēja to, ka bieži vien trūkst normālu partnerattiecību starp aģentiem - nenotiek informācijas apmaiņa ar kolēģiem, iztrūkst savstarpējas uzticības. "Ir neliela grupa aģentu, kas godprātīgi un profesionāli veic savu darbu: pareizi izprot tirgu, mēģina sniegt pēc iespējas kvalitatīvāku pakalpojumu un sadarbojas arī savā starpā. Redzam, ka tirgū ir kompānijas un starpnieki, kuru mērķis ir nevis kvalitatīvs pakalpojums, bet gan - "ietirgošana". Konkurence ir nepieciešama, bet tai ir jābūt veselīgai," uzsvēra Daņiļēvičs.

Pēc viņa teiktā, neveicot kvalitatīvas pārmaiņas "pašā saknē", vai nu turpināsies sūkstīšanās par notiekošo, vai arī turpināsies dzīvošana ar "rozā brillēm", uzskatot, ka viss ir kārtībā. "Ar LANĪDA palīdzību ir iespējams to izdarīt: sakārtot tirgu, lai tajā būtu godīga konkurence un visiem saprotami "spēles noteikumi"," teica Daņiļevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!