"The Wall Street Journal Europe" izdevuma "Central Europe Economic Rewiev" aptaujāto ekonomistu vērtējumā Latvija ir starp labāk attīstītajām Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm.
Aptaujā pazīstami ekonomisti izvērtēja 27 Centrālās un Austrumeiropas, kā arī NVS valstis desmit kategorijās, vērtējot no biznesa ētikas līdz integrācijai pasaules ekonomikā.

Vērtējot nākotnes attīstības perspektīvas, Latvija, tāpat kā iepriekšējā gadā, ir ierindota sestajā vietā. Baltijas valstu ekonomiskās attīstības perspektīvas ir visai vienādas, jo Igauniju eksperti ir ierindojuši tikai pakāpi augstāk - piektajā vietā, bet Lietuvu pakāpi zemāk nekā Latviju - septītajā vietā.

Labākās attīstības perspektīvas ekspertu vērtējumā no bijušā sociālistiskā bloka valstīm ir Ungārijai, Slovēnijai un Polijai. Pirmā septiņnieka valstis, salīdzinot ar pagājušo gadu, nav mainījušās. Lielākais kāpums ir Krievijai, kas no 22.vietas pārcēlusies uz 13.vietu, bet lielāko kritumu piedzīvojusi Moldova, kas no 11.vietas tagad nokļuvusi 21.pozīcijā.

Ekonomikas stipruma ziņā Latvija ir septītajā vietā starp Austrumeiropas un NVS valstīm. Latvija šo vietu dala ar Horvātiju. Igaunija ir ierindojusies ceturtajā vietā, bet Lietuva - devītajā. Līderis ekonomikas stipruma ziņā, pēc ekspertu domām, ir Slovēnija, kurai seko Ungārija un Polija.

Vērtējot bijušā padomju bloka valstu panākumus integrācijā pasaules ekonomikā, Latvija ir ierindota astotajā vietā. Augstāka integrācijas pakāpe ekspertu vērtējumā ir gan Igaunijai, kura ir ceturtajā vietā, gan Lietuvai, kura ir septītajā vietā. Lielākos panākumus integrācijā ir guvušas Slovēnija un Ungārija.

Visaugstākajā vietā šajā aptaujā Latvija ir nonākusi cenu stabilitātes ziņā. Latvija ir trešā un vēl stabilākas cenas ir tikai Čehijā un Igaunijā. Savukārt Lietuva ir sestajā vietā.

Savukārt valūtas kursa stabilitātes un investīciju vides jomā Latvija ir ierindota sestajā vietā, kuru dala ar Lietuvu, bet Igaunija ir trešajā vietā. Stabilākā valūta un labvēlēgākā investīciju vide ir Ungārijā un Slovēnijā.

Izvērtējot politisko stabilitāti, Latvija ir ierindota piektajā vietā pēc Slovēnijas, Ungārijas, Igaunijas un Polijas. Savukārt Lietuva ir septītajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!