Foto: Publicitātes foto

Pateicoties ES eksportam, pieaug darba iespējas Eiropā un ārpus tās, liecina Eiropas Komisijas publicētais pētījums. Tirdzniecība visā ES atbalsta vairāk nekā 36 miljonus darbavietu.

Pateicoties eksportam, tiek radītas un atbalstītas darbavietas visā ES, un to skaits arvien pieaug. Kopš 2000. gada lielākais pieaugums novērots Bulgārijā (+312%), Slovākijā (+213%), Portugālē (+172%), Lietuvā (+153%), Īrijā (+147%), Igaunijā (+ 147%) un Latvijā (+138%).

ES eksporta apjoms uz citām pasaules valstīm ir tik nozīmīgs kā vēl nekad agrāk un atbalsta 36 miljonus darbavietu visā Eiropā, kas ir par divām trešdaļām vairāk nekā 2000. gadā. 14 miljonus no šīm darbavietām ieņem sievietes. Turklāt ES eksports uz pasauli rada 2,3 triljonu eiro pievienoto vērtību ES.

Eksportam uz citām pasaules valstīm ir ievērojama netieša pozitīva ietekme. Tiklīdz ES eksportētājiem vienā dalībvalstī veicas labi, ieguvēji no tā ir arī strādnieki citās dalībvalstīs. Tas izskaidrojams ar to, ka uzņēmumi, kuri piegādā preces un sniedz pakalpojumus visā piegādes ķēdē, gūst labumu arī tad, ja viņu galapircējs gala produktu pārdod ārvalstīs. Piemēram, Francijas īstenotais eksports uz pārējo pasauli atbalsta aptuveni 627 tūkstošus darbavietu citās ES dalībvalstīs.

ES eksports uz citām valstīm visā pasaulē atbalsta gandrīz 20 miljonus darbavietu ārpus ES. Kopš 2000. gada šis skaitlis ir palielinājies vairāk nekā divas reizes. Piemēram, ASV preču un pakalpojumu ražošana, kas iekļaujas ES eksportā kā globālo piegādes ķēžu daļa, atbalsta vairāk nekā vienu miljonu darbavietu ASV.

Viss pētījums angļu valodā pieejams šeit, savukārt interaktīva karte – šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!